Aniston

Sig vov til din hund

Det internationale non-profit program Hej-Hund fås nu på dansk.

  Den Danske Dyrlægeforening lancerer nu et undervisningsprogram, der skal lære små børn at forstå hundens sprog.
Sig vov til din hund
Undervisningsprogrammet er et internationalt non-profit-program, som går i luften i Danmark på hjemmesiden www.hej-hund.dk. Formålet med 'Hej Hund'-programmet er at styrke forholdet mellem små børn og deres kæledyr, så konflikter og bid undgås. Mange mennesker er unødigt bange for hunde - fordi de aldrig har lært hundesprog. Lær dit barn at tale hundesprog, lyder opfordringen fra dyrlægerne, så undgår du mange problemer.

'Mange mennesker er utrygge eller ligefrem angste for hunde, uden at der egentlig er grund til det. Det er rigtig synd for både mennesker og dyr - for angst alene kan være med til at skabe konflikter mellem mennesker og dyr,' siger dyrlæge Hanne Werner fra Den Danske Dyrlægeforening.

Det vigtigt, at børn og deres voksne lærer at forstå hundens 'sprog', så de ved, om der reelt er grund til at være bange. Der er flere internationale undersøgelser, der dokumenterer, at undervisning af børn i hundens sprog nedsætter antallet af konflikter og dermed risikoen for at blive bidt.

Der er ca. 600.000 hunde i Danmark, og hunden har været menneskets bedste ven i de sidste 8-9000 år, så der er ikke meget, der tyder på, at der vil blive færre hunde. Hunde skaber glæde, nærhed og tryghed i mange familier. Faktisk er hunde og katte efterhånden de eneste dyr, som børn kan være sammen med, uden der er tremmer imellem dem og 'noget naturligt'.

"Hej-hund.dk sætter fokus på, hvor meget livsglæde børn kan få ud af en opvækst med hunde, hvis bare børnene gennem basale regler lærer at omgås hunde,' understreger Hanne Werner
ANNONCE
Sig vov til din hund
Spil Blå Hund og forstå hundens sprog bedre

Hej-hund-informationsprogrammets omdrejningspunkt er et gratis online-spil om Blå Hund, som kan hjælpe børn mellem 3 og 8 år til at lære at forstå hundens kropssprog. Det er en af de vigtigste forudsætninger for, at forholdet mellem hund og barn bliver en succes.

Videnskabelige undersøgelser viser , at små børn har en tendens til at se på hundens ansigt, når de forsøger at aflæse dyrets signaler. Men tit fortæller hundens ansigt ikke, hvad hunden forsøger at fortælle. Når man gerne vil forstå og kommunikere med hunde, er det vigtigt, at man kigger på hele hundens kropssprog, og ikke kun ansigtet.

'Øre, hale, og den generelle kropsholdning afslører, hvordan en hund har det, og en af de gode ting ved hunde er, at de ikke kan lyve, så hvis man kan forstå deres kropssprog, så er man godt på vej til ikke at skulle være bange for hunde,' siger dyrlæge Hanne Werner. Hundens adfærd, eller etologi, er faktisk et stort område for dyrlæger, fordi ændret adfærd hos hunde også kan vise, om hunden f.eks. er syg.
ANNONCE
Sig vov til din hund
Menneskers angst kan fornemmes af hunden

"Voksne opdrager ikke kun med ord - men også ved at gå foran med et godt og trygt eksempel, når børn skal møde verden. Hvis børn gentagne gange oplever voksne med en irrationel frygt og en uhensigtsmæssig reaktion overfor f.eks. hunde, er der en risiko for, at børnene bliver bange for hunde fremover,' siger cand.psych Elsa Schmidt, der har arbejdet med samspillet mellem mennesker og dyr.

Der kan hurtigt opstå en form for angst-spiral: barnet bliver angst for hunden, den voksne bliver alarmeret af barnet, hvad der kan udløse angst hos den voksne. Hunden ser, at barn og voksen opfører sig 'mærkeligt', og den kan formentlig lugte angsten også.

'Angst bliver først et problem, når den voksne selv kommer ud af kontrol. Det kan både hunde og børn mærke. Den voksnes ukontrollerede angst kan bevirke, at børnene fremover kan blive bange for hunde, og at hunden bliver bange for børn,' siger Elsa Schmidt.

Mange bliver bange, hvis f.eks. løse hunde kommer løbende hen imod én, eller hvis hunde i snor trækker og gør. Hvis man selv er angst for hunde, så prøv at behersk din angst - og vend dig med siden til hunden og bøj hovedet let. Det er en ikke-aggressiv holdning overfor hunden, som den forstår. Ved at optræde roligt, undgår man, at børn og hunde selv bliver mere angste - og måske får man også selv lidt mere styr på sin angst - fordi man oplever at det faktisk virker,' slutter Elsa Schmidt.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce