Aniston

Sex og magt

Kan kvinder bruge deres seksualitet som et redskab til magterhvervelse?

Man ser en reklame for bildæk, hvor en ung kvinde med en yderst veltrænet krop står og viser dækket frem. Spørgsmål: Tænker du her, at kvinden sikkert er et intelligent og et moralstærkt menneske, eller tænker du straks, at hun er billig og mangler brikker at flytte rundt med?
ANNONCE
Sex og magt
Den generelle opfattelse af kvinder, der bevidst udstiller deres krop let påklædt, er, at de er billige. Desuden bliver de ofte også betragtet som uintelligente. Men kan det ikke lade sig gøre, at udstille sin krop med det formål at få mere magt?

I Aalborg, hvor jeg bor, var der for et par år siden en ung kvinde, som vakte stor opsigt, fordi hun brugte sin seksualitet til at opnå magt. Hendes navn er Signe Friis, og hun blev i 2001 valgt ind i byrådet blandt andet på baggrund af den plakat, som kan ses på billedet til højre.

Som I nok kan forestille jer, så var hendes plakat meget mere iøjnefaldende end de andre kandidaters almindelige, kedelige plakater. Der var stor diskussion om, hvorvidt man kunne tage Signe Friis seriøst, når hun udstillede sin krop på den måde, men faktum er, at hun blev valgt ind i byrådet, og at hun faktisk også sidder der den dag i dag.

Så på trods af den forargede diskussion, så fik Signe Friis faktisk det ud af hendes kampagne, som hun ønskede, nemlig at blive valgt. På den måde er hun et levende bevis på, at det rent faktisk er muligt at bruge sin krop med et intelligent formål udover penge og berømmelse.

Kvindekroppen sælger

Kvindens krop er meget mere værd end mandens, det er der vist ingen tvivl om. Overalt i magasiner, tv-reklamer og på plakater ser man kvindekroppen benyttet til at sælge produkter. Ét af de mest indlysende eksempler er Cult-reklamerne, som viste en nøgen kvinde med en flaske Cult-drik mellem brysterne. Plakaterne skabte stor forargelse blandt kvindeforkæmperne, men Cult fik en massiv omtale.

Holdningen blandt mange kvinder var, at plakaten var nedladende overfor det feminine køn - at kvindekroppen blev udnyttet til at sælge et produkt, og at den generelt fremstillede kvinder som billige. Men sex og nøgenhed er jo en naturlig del af livet, så hvorfor må man ikke benytte sig af den nøgne krop i reklamerne? Hvorfor gøre seksualiteten til noget, som man bør skjule?
ANNONCE
Sex og magt
På den anden side kan man argumentere for, at udstillingen af kvinden på den måde virker nedværdigende. Mange mener, at det mindsker respekten for det feminine køn, idet der bliver fokuseret mere på kvindens udseende end på hendes kvalifikationer. De letpåklædte reklamer giver mænd for meget magt, og giver mange kvinder komplekser over deres krop, hvis de ikke lige ser ud som reklamepigen i bikinien.

Således er der meget spredte meninger om, hvorvidt det er muligt at erhverve mere magt via udstilling af sin krop. Signe Friis benyttede sig af tricket, og det gav bonus i den sidste ende på trods af den megen negative omtale, men jeg tror desværre ikke det gælder alle kvinder, som forsøger sig med nøgenhed for at blive mere magtfulde. Mange bliver kategoriseret som billige og uden intelligens, og de må arbejde hårdt på at få respekt.

Hvad mener I? Er det billigt at udstille sin krop, eller er det bare en smart måde at opnå mere magt?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE