Aniston

Sergei Sviatchenko på opdagelse i hvidt lys

Den ukrainske billedkunstner Sergei Sviatchenko udstiller i februar hos Galleri NB i Roskilde Gasværk.

Udstillingen Illumination of the White udgør essensen af et produktivt arbejdsår, hvor Sviatchenko har søgt harmoni og
afsøgt naturen og lyset.


Når kunst gør indtryk, kan det være pirrende at forestille sig, hvilken sum af levet liv, kunstneren har investeret. Sugede værket kraft fra en indre harmoni, et ydre kaos eller det tilsyneladende neutrale
ANNONCE
Sergei Sviatchenko på opdagelse i hvidt lys
ingenting? Og hvordan føltes det at træde ud af det skabende felt og give det færdige værk fri?

Billedkunstneren Sergei Sviatchenko er født i Kharkov i Ukraine i 1953, og har siden 1990 boet i Danmark. Disse nøgternt-faktuelle oplysninger fortæller - måske - om påvirkninger fra en tilværelse med markante elementer af splittelse. Beder man Sergei Sviatchenko om stikord, siger han, at:

'det vigtigste element i mine malerier er en søgen efter harmoni i den modstridende verden'.

I 50erne oplevedes Kharkov i det stadig krigsmærkede Ukraine næppe som et harmonisk sted...

7. februar - 7. marts udstiller Sergei Sviatchenko hos Galleri NB i Roskilde Gasværk under titlen  llumination of the White - Belysning af det hvide. Hvidt lys er sammensat af farver med hver sin karakteristiske bølgelængde og frekvens. Illumination of the White er i voldsom grad en udstilling i farver i mange lag og spektre. Sviatchenko taler højt og maler stort for at få det mest basale i os i tale:

"Min opgave er at gøre verden harmonisk og tilbagelevere den mystiske og uforudsigelige følelse af livet tilbage til mennesket. Jeg ville ønske, at jeg kunne trække mennesker ned under barndommens havoverflade, dengang man
kunne røre ved skyer fra jorden, høre havets lyd og blades rumstering i  mørket. Mennesket vil naturligt vende tilbage til den tid og forsøge genføde disse gamle følelser. Alle disse ting forsøger jeg at vise gennem min kunst. Således at beskuerens fantasi folder sig ud og intuitivt begynder at forestille ting i min kunst. Beskueren skal føle en højtid ved at se på mine værker, således skabes en distance til hverdagens til tider triste momenter" siger han.
ANNONCE
Sergei Sviatchenko på opdagelse i hvidt lys
Der er kun gået et år siden hans seneste udstilling hos Galleri NB, For Brave Trees Only. Et ekstremt produktivt år. Sergei Sviatchenko har meget, han skal nå at fastholde, fordi det skal fortælles videre - og han har allerede fortalt mere og bedre end de fleste. Hans betydning i dansk kunst kan næppe overdrives, og udstillinger overalt i verden samt store udsmykninger for f.eks. Nokia, Jyske Bank og Grundfos har beriget mennesker i stort tal. Han er omtalt i et stort antal internationale kunsttidsskrifter og har modtaget mange anerkendelser i sin kunstneriske karriere, senest D&AD Yellow Pencil Award Winner 2007.

Galleri NB er stolt af det nære samarbejde med Sergei Sviatchenko. Han er en kunstner af internationalt format og aldrig svigtende kvalitet, der ikke kan betro sine arbejder til hvem som helst.

Ferniseringen i galleri NB - Roskilde lørdag d. 7. februar bliver med deltagelse af kunstneren, og han introduceres af kunstanmelder Hans Henrik Jacobsen, som har kendt Sergei Sviatchenko og hans kunstneriske udviklingsiden 1990.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce