Aniston

Semana Santa

Påske i Spanien

Påske i Spanien er på ingen måde noget, man kan sammenligne med de danske traditioner.
Semana Santa
Hvor vintergækker, påskeæg og påskeharer er det som dominerer vores danske måde at holde påske på, er den spanske måde meget tættere på grunden til vi reelt fejrer de dage.
Overalt i de spanske byer fra den mindste landsby til hovedstaden, vil man dagligt kunne opleve storslåede prossesioner, som i billeder fortæller historien bag påsken. De udsmykkede tableuer som bæres rundt, er smykket til det yderste med statuer, friske blomster og dyre stoffer, og mange er så store at de kræver helt op til hundrede mand at bære. 

Forberedelserne finder sted hele året rundt. Efteråret og vinteren igennem bliver tableuerne restaureret og forfinet. Man maler figurerne op, man laver nye og flottere kostumer med mere, på de ofte op til over hundrede år gamle figurer, som alle forestiller personer fra bibelen, samt til de personer som deltager i prosessionen.
Efter nytår starter man så så stille på at øve sig til påskedagenes prossesioner. Man udvælger hvem der skal gå hvor, for at skabe balance, det tilknyttede band samles to til tre gange om ugen og øver musikken. Hvert eneste tableu tilhører en sammenslutning, og der findes ikke den spanske familie, som ikke har et eller flere familiemedlemmer i deres respektive forening.

Når påsken så oprinder, vil man op til to gange dagligt, kunne følge prossesionerne gå igennem hele byen. Hver dag har er tableuet et nyt, og tilsammen fortæller de om jesus' korsfæstelse som jo egentlig er grunden til vi fejrer påsken. Således kan man blandt andet dagen før palmesøndag, købe store udsmykkede palmeblade overalt, som så på selve søndagen bliver brugt til at udsmykke gaderne med.
ANNONCE
Semana Santa
Samtlige optog bliver fulgt af orkestre som spiller særlige påskemelodier, samt flokke af deltagere bærende på fantastiske kostumer. Meget ofte er de hætteklædte, med de spidse hætter man ellers i Danmark, normalt nok mest forbinder med klukluxklan, men som i de katolske lande intet har med racisme at gøre. Meningen med at maskere sig er ene og alene, at lede opmærksomheden væk fra personen og hen til figuren, som er det naturlige midstpunkt.

En anden tradition er at hvis man i årets løb har bedt om noget særligt, som eksempelvis at få et barn, et arbejde, bedre helbred til et familiemedlem osv. Betaler man Vor Herre symbolsk, ved at gå turen igennem på knæene, bærende på et kors eller noget helt tredie. Da hver by har sine egne traditioner er mulighederne uendelige.

Sigøjnerne spiller deres helt egen rolle, da de har deres egen figur og deres eget optog. Langs med ruten som er spækket med mennesker, er der på strategiske steder opstillet tribuner, hvor byens spidser samt andre udvalgte kan sidde.

Om søndagen kulminerer det hele så, blandt andet ved at samtlige kirkeklokker i hele landet, ringer ind til middagsmesse.

Den spanske måde at fejre påsken på er intet mindre end storslået og spektakulær, og noget alle burde opleve mindst en gang i livet.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce