Aniston

Second opinion

Får vi tid nok ved lægen?

Flere og flere danskere søger råd hos en ekstra læge, når de har konsulteret deres praktiserende læge eller et alternative, når de mere tabubelagte emner skal frem.
Second opinion
Når man går til læger er det ofte fordi man har nogle symptomer af enten psykisk eller fysisk karakter. Men er de 10 minutter en traditionel konsultation tager nok til at stille den rigtige diagnose? Det mener speciallægen Helge Holst Kjærsgård ikke. Derfor har han åbnet en ny privatklinik på Enghavevej i København, hvor man kan komme i dybden med et problem samt få råd af ham.

Utilstrækkelig tid i forbindelse med lægebesøg er én af grundene til, at et stigende antal danskere konsulterer privatpraktiserende læger. En anden er tabuer. For mange er der nemlig grænser for de emner, man har lyst til at tale med familielægen om.

Emner som depression, alkohol, impotens og libidoproblemer er blot eksempler, som mange nødigt involverer deres praktiserende læge i. En helt tredje grund kan være, at man blot ønsker en alternativ vurdering af et problem i forhold den, man har fået af sin egen læge.

Det fysiske ligeså vigtigt som det psykiske

Helge Holst Kjærsgård er ikke i tvivl om, at patienternes behov for en læge, der har tid til dem, er stigende. Han oplever generelt, at flere og flere ikke føler sig friske, uden at de nødvendigvis kan sætte fingeren på, hvad der er galt.

"... Den slags går de færreste til deres egen læge med, for hvad kan denne finde ud af i løbet af en kort konsultation? I sådanne tilfælde er der jo behov for en langt mere dybtgående snak", siger Helge Holst Kjærsgård, som indleder enhver konsultation med en kort fysisk undersøgelse og en trivselstest.

For Helge Holst Kjærsgård er det fysiske ligeså vigtigt som det psykiske: "I mine øjne er det afgørende at lave en helhedsvurdering, hvis man skal finde frem til, hvor skoen trykker. Nogle sygdomme bunder i fysiske forhold, andre i psykiske, og de to påvirker hinanden."

Han oplever mange kvindelige ledere og mellemledere der klager over søvnløshed, depression, irritation, smerte, angst eller træthed. Dette er symptomer på stress, men dette ord betyder alt mellem himmel og jord - og giver derfor ingen reel mening.

Over 60 % af alle, der søger læge, har smerter som et væsentligt symptom. Her er det ufravigeligt at både fysisk og psykisk baggrund skal udredes. Men kvinder har reelt et meget hårdere liv end mænd. Der kræves enormt meget af dem - ikke mindst kvinder i ledende stillinger og det belaster både psyken og fysikken.

God tid åbner op for nye vinkler

Den første konsultation hos Helge Holst Kjærsgård varer typisk en time, hvor patienten - der gerne må være anonym - er den absolutte hovedperson. Han har ingen ambitioner om at lave om på folk, men fordi han tager så god tid til konsultationen, har han bedre mulighed for at finde ind til kernen af et problem og hjælpe dem, der kommer for at få belyst det fra en ny vinkel, hvad enten det handler om fysik og psyke - eller krop og sjæl.

Helge Holst Kjærsgård har ud over sine 25 år som praktiserende læge i Slagelse arbejdet med uddannelse og foredragsvirksomhed og er samtidig forfatter til en lang række bøger, artikler og tidsskrifter.

Desuden er Helge Holst Kjærsgård kendt for at være som en ivrig debattør med ofte ukontroversielle meninger, der på flere områder ligger forud for sin tid. Således var han for eksempel katalysator for opførelsen af det første privathospital i Danmark, ligesom han som den første herhjemme indførte massevaccinationer af medarbejdere i private virksomheder.

For mere information: www.second-opinion.dk.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce