Aniston

Sankta Lucia

Nu bæres lyset frem, stolt på sin krone, rundt om i hus og hjem, sangen skal tone. Tra la la la...

Ifølge legenden led Lucia en grusom død for sin tros skyld. Hun æres som lysets helgeninde. Navnet kommer fra det latinske "lux", der betyder lys.
Sankta Lucia
Hvert år den 13. december drager Lucia-bruden med sine terner og stjernedrenge i de tidlige morgentimer gennem skolernes og børnehavernes mørke gange. Skikken er kommet til Danmark fra Sverige.

Legendens fortæller om lyskransen på Lucias hoved:

"Før Lucia blev arresteret, bragte hun mad til sine forfulgte, kristne trosfæller, som havde gemt sig i Roms katakomber. For at have hænderne fri, satte hun lys i sit hår, før hun gik ind i de mørke, underjordiske gange og rum."

I Danmark sagde overtroen, at unge piger på Lucia-natten kunne få at vide, hvem de skulle giftes med, hvis de stillede sig foran et spejl med et tændt lys i hver hånd og sagde:

"Luci, du blide

skal lade mig vide,

hvis dug jeg skal brede,

hvis seng jeg skal rede,

hvis kæreste jeg skal være,

hvis barn jeg skal bære,

hvis arm jeg skal sove i."


Lucia-dag: 13. december

Dagen hvor de fleste skoler har et optog med en hvidklædt pige iført en adventskrans med tændte lys fulgt af piger med lys og drenge med stjerner på en pind, mens bekymrede voksne følger optoget og har en spand vand klar, hvis lysfesten pludselig skal brede sig ukontrollabelt.

Egentlig var Lucia en martyr, der på kejser Diokletians ordre blev henrettet på Sicilien omkring år 300, men datoen 13. december blev markeret i Norden, før Sverige importerede Lucia i 1800-tallet.

Natten mellem 12. og 13. december blev kaldt Lussenatten og var årets længste nat. I 1700-tallet fik vi en kalenderreform, der fjernede 11 dage, og så røg vintersolhvervet hen til 22. december, hvor det befinder sig endnu. Men det var jo ikke en grund til at afskaffe en god fest, så Lussenatten blev fortsat markeret. Efterhånden med historien om Lucia blandet ind, men det helt centrale er lysene, der markerer, at dagene vender.

Skikken blev meget udbredt i Sverige, og dér har vi hentet den. Det første offentlige Lucia-optog i Danmark blev gennemført i 1944 i København i National Scala. Det blev især brugt efter krigens tid, da der efter fire år med mørkelæggelse skulle være lys igen.

Sangen Sankta Lucia

Nu bæres lyset frem,

stolt på sin krone,

rundt om i hus og hjem,

sangen skal tone.

Nu bæres lyset frem,

stolt på sin krone,

rundt i hus og hjem,

sangen skal tone.

Nu på Lucia-dag,

hilses vort vennelag,

Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Nu på Lucia-dag,

hilses vort vennelag,

Sankta Lucia, Sankta Lucia

Der findes flere forskellige versioner af Lucia-sangen. Her er et vers fra en svensk version:

Natten går tunga fjät

runt gård och stuva.

Kring jord som sol förlät,

skuggorna ruva.

Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,

Sankta Lucia, Sankta Lucia.
ANNONCE
Sankta Lucia
Overleveringen fortæller

At hun med sin syge moder drog på valfart fra Syracus til Sant' Agata's grav ved Catania.

Her blev moderen helbredt og lod sig døbe, og Lucia bad da om at få lov til at vie sit liv til at hjælpe de fattige og om at måtte bryde sin forlovelse.

Da hendes kommende ægtemand fik dette at høre, samt at hun solgte ud af sin arv for at bruge pengene på de fattige, blev han så fortørnet, at han anklagede hende til bypræfekten i forbindelse med Kejser Dicoletian's kristenforfølgelser.

Lucia blev dømt til anbringelse i et bordel, men hverken oksespand eller tusinde mænd var i stand til at flytte hende dertil.

Herefter blev hun overhældt med olie og antændt, men ilden rørte hende ikke.

Til sidst skar man hendes strube over, og hun døde efter først at have forkyndt Kristendommens snarlige sejr og modtaget hostien af en præst.

En anden legende...

... beretter, at hun rev sine smukke øjne ud og sendte dem på et fad til sin forlovede, men at Madonna gav hende nye og endnu smukkere øjne. Herefter blev hun skytshelgen for øjensygdomme og i den forbindelse Lyset's helgeninde.

I denne egenskab fejres hun stadigvæk i Sverige hvert år den 13. december med "Lucia-optog", hvor unge hvidklædte piger bærer tændte lys omkring.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce