Aniston

Safe House

No one is safe

5 ud af 6 stjerner
Safe House
Den svensk-chilenske fødte Daniel Espinosa, der er uddannet på Den Danske Filmskole, er instruktøren til "Safe House". Og sammen med manuskriptforfatteren David Guggenheim har de begge skabt en film, som skiller sig ud fra mængden.
Plot:
Ryan Reynolds (Green Lantern, Buried) spiller Matt Weston - en ung og uerfaren CIA agent.

Hans nuværende position i CIA, er, som husholder af et sikkert skjulested kaldet et "safe house", i Sydafrika.

Skjulestedet benyttes til fanger, som enten har overgivet sig eller er blevet fanget. Dette har han nu gjort i de sidste 12 måneder, hvor hans eneste selskab er en tennisbold og fire vægge.
ANNONCE
Da han er på grænsen til at miste al sin tålmodighed, og hans ønske om at bevise sit værd er på det højeste, får han en opringning fra CIA.

En mand ved navn Tobin Frost, som bliver spillet af Denzel Washington (Book of Eli, American Gangster), vil snart ankomme til Matts safe house.
ANNONCE
Safe House
Det er Matts mulighed for at bevise sit værd, både overfor sig selv, men også overfor CIA's ledelse.

Hvad Matt ikke ved er, at CIA ikke er de eneste, som ønsker at få fat i Tobin Frost.

Kort tid efter at Frost er ankommet, bliver det safe house, de befinder sig i, angrebet.
ANNONCE
CIA-holdet, som er ankommet med Frost, bliver alle dræbt, og den eneste, som har mulighed og ansvaret for at beskytte Frost, er Matt.

Her begynder det at gå op for Matt, at ønsket om, at der skulle ske noget, på alle måder er gået i opfyldelse.

Han havde bare ikke ventet, at hans ilddåb skulle blive så dramatisk. Han ved ikke, hvad han skal gøre og står naglet fast til gulvet.
ANNONCE
Hans eneste mulighed er at handle hurtigt, hvis han selv og Frost skal slippe ud i live. Og det bliver starten på en film, som vil gøre seeren stakåndet og forpustet.
Ryan Reynolds i en seriøs rolle
Der er mange ting i denne film, som er interessante at betragte. Hvis vi ser på de to hovedkarakterer, så var det først og fremmest rart at se Ryan Reynolds i en seriøs rolle igen.

Der er sikkert mange, der vil modsige dette, men det har noget at gøre med, at alle skuespillere har deres særtræk.

Et eksempel på dette udenfor filmen er Bruce Willis, som ligefrem har fået et særpræg af at være en : "[...] wise cracking or hard edged character, often in spectacular action films" (imdb.com).
ANNONCE
Det samme gælder for Ryan Reynolds, som også er blevet sat i bås, som en, der: "Often plays likeable regular guys, (red. with a) sarcastic sharp edged wit" (Imdb.com).

Det gode ved dette er, at de begynder at skille sig ud fra mængden af skuespillere, når de bliver "casting against type". Det vil sige, at de bliver castet imod den type, som de normalt plejer at spille.
ANNONCE
Ryan Reynolds bliver her castet imod den type, som han normalt plejer at portrættere, hvilket er med til at give en dramatisk effekt.

Denne effekt er således brugt bevidst for at lokke flere til at se den pågældende film, og samtidig er effekten med til at tilføje en dybde i filmen.

Der bliver således spillet på, at denne film er interessant, fordi at vi ikke er vant til at se skuespilleren portrætterer en karakter som denne.
ANNONCE
Og grunden til at dette virkemiddel med "casting against type" virker så godt i denne film er fordi, at vi ikke har set nok til Ryan Reynolds i de mere alvorlige roller.

Sidst vi så Ryan i en alvorlig rolle var i Buried, og for min skyld må han gerne fortsætte med alvorlige roller. For han kan og har, mere end nogen anden, virkelig talentet for at udtrykke sin karakters følelser meget ekspressivt. Og hvis han fik den helt rigtige rolle, er jeg sikker på, at han uden tvivl kunne hive en Oscar med hjem.
ANNONCE
Safe House
Denzel Washington har man efterhånden set i mange film, hvor han enten spiller en god eller ond person. Derved kan jeg ikke forestille mig, at han er blevet "casting against type" i denne rolle, hvilket der heller ikke er grund til efterhånden.

For han har mange gange nu, både spillet en god eller en ond person, hvilket ikke længere giver føromtalte effekt.
ANNONCE
Dog er der bare noget ved Denzel Washington, som gør at jeg ikke bliver skuffet, når jeg har set ham i en rolle. Tværtimod bliver jeg altid positivt overrasket.

For der er altid et eller andet nyt, som han formår at give seerne. Han forstår at fylde sin rolle ud, og derved give karakteren den form for mystik og coolness, som gør karakteren interessant at betragte.
ANNONCE
Kedelig og udyb kvindelig medspiller
Selvom filmen er en af de bedste jeg har set i år, så har den også en enkelt svaghed. Den svaghed ligger i Vera Farmigas måde at spille hendes karakter Catherine Linklater.
Hendes måde at skildre en kvindelig CIA-agent er for kedelig og uden dybde. Det virker som om, hun bare er gået ind i filmen, og så lirer noget af, der minder om at: "Jeg tror, jeg ved, hvad jeg laver", og håber så på det bedste.
ANNONCE
Hun kunne have vundet meget ved at give rollen meget mere kant, og derved give karakteren en dybde.

På denne måde kunne hendes karakter få bare lidt af det, der kunne minde om troværdighed. Og ja, jeg ved godt, at en CIA-agent ikke skal være frembrusende og over sensitiv, men ikke desto mindre burde karakteren fyldes ud, i stedet for at falde i ét med lærredet.
ANNONCE
Skal den ses?
Hvis der er en film, som du bare må se, så lad det være denne.

Biljagterne er geniale og meget anderledes, end de plejer at være på film. Det giver fede effekter og en intensitet, som efterhånden er ret sjældent i filmindustrien.

Manuskriptet fungerer godt og er yderst veslkrevet, hvilket tydeligt bliver vist gennem de forskellige dialoger. Og derved bliver det en historie, som er velfortalt og fængslende.
ANNONCE
Ryan Reynolds og Denzel Washington gør skuespillet intelligent, intenst og gennemtænkt. Ganske ligesom resten af filmen er det.


"Safe House" har premiere den 16. februar 2012.
Del

Seneste nyt

ANNONCE