Sådan overlever du på SU
Kr. 6.090,- (før skat) er hvad SU-satsen ligger på fra 2018. Det er bestemt ikke nogen herregård og langt fra noget, du bliver rig af. Satsen formindskes afhængigt af, om du er under 20 år, og hvor du bor henne. Du har derfor lidt over 6.000 kr. til at betale regninger, få mad på bordet og tøj på kroppen. Det lyder umuligt, men det kan sagtens lade sig gøre. Vi giver dig her et par gode råd, som kan hjælpe dig med at få din SU til at slå til.
Et budget er altafgørende
At have et overblik over sin økonomi, giver det allerbedste kort på hånden. Således kender du præcist det beløb, du har at gøre med hver måned. Samtidig har du mulighed for at gennemgå alle dine faste udgifter, når du alligevel går dem igennem. Udgifter som mobilabonnementer og forsikringer er ofte et sted, du kan spare penge på ved at kontakte flere forskellige virksomheder, der tilbyder det. Også din bank kan være væsentligt dyrere end andre, hvorfor du måske kan spare penge ved at skifte bank.
Uden mad og drikke
Det kan måske føles lidt utjekket at gå på tilbudsjagt i reklamerne, men ikke desto mindre, kan tilbudsjagt gøre forskellen på pasta med ketchup og pasta med kødsovs og lækker salat til. At planlægge dine indkøb, kan gøre en kæmpe forskel i forhold til, hvad der lige smutter med ned i kurven. Men har du et fast budget på mad, er en indkøbsliste vejen frem. Hold dig til den og undgå for mange impulskøb undervejs. En anden huskeregel omkring mad er, at jo længere holdbarhed jo bedre. Du kan desuden selv f.eks. vakuumpakke din mad, så den holder væsentligt længere. Dette gælder iøvrigt også madrester. Vakuumpakning og nedfrysning kan mindske dine madudgifter betydeligt.
Studiebøger kan købes brugt
At starte på et nyt studie, kræver nye bøger og de er ofte virkelig dyre. Der er dog rigtigt mange, der sælger deres brugte studiebøger, så her er der væsentligt mange penge at spare. Nogle studiebøger findes sågar billigere i en online udgave, og måske du og en gruppe studiekammerater kan slå jer sammen og få mængderabat.
Studierabatter
Mange steder gives der studierabatter. Et godt råd er derfor at spørge, uanset hvor du går hen, om de giver rabat til studerende. Mange skoler giver rabat ved, at det er eleverne, der giver behandlingen. Du kan eksempelvis blive klippet og stylet ret billigt på frisørskoler, ligesom tandlægeskoler giver væsentligt billigere tandeftersyn.
Supplér SU med et lån
Udover statens SU-lån, kan du finde lån på Matchbanker.dk, hvor tjenesten har samlet alle hurtige lån på én side, hvilket gør det nemt og hurtigt at finde det helt rigtige lån til dig. Står du og skal bruge lidt ekstra penge her og nu, kan Matchbanker.dk, hjælpe dig godt på vej.
Før du låner, skal du dog være opmærksom på at låneudbyderne har visse krav, du skal leve op til; du skal typisk være fyldt minimum 18 år, og du må ikke være registreret i RKI. Derudover beder de dig ofte om at dokumentere, at du er i stand til at betale pengene tilbage.