Aniston

Sådan forebygger du grå stær og andre øjensygdomme, inden det er for sent

Grå stær skyldes at øjets linse med alderen bliver stiv, og derfor får sværere ved at autofokusere. Det er den mest almindelige grund til at folk over 40 får nedsat syn, men der er meget ,du kan gøre for at forebygge, at det rammer dig for tidligt. 

Symptomer på grå stær
I starten påvirker grå stær kun dine øjne meget lidt. Måske virker dit syn en smule uklart, som om du ser på et uskarpt billede, eller du bliver blændet af lygterne, når du kører om natten. 

Med tiden vil den stive linse også gøre det sværere at se farver klart. Især den blå farve bliver sværere at se. 


1# Træn dine øjne jævnligt
Ved at træne dine øjne og dit syn, kan du holde dine øjne smidige i længere tid. Der findes en del app’s, der har træningsprogrammer til øjnene.
Du kan træne dine øjne hjemme fra sofaen, så der er ingen undskyldning, for ikke at gøre det til en fast rutine. 


2# Lev sundt og forebyg øjensygdomme som grå stær, tørre øjne og AMD
Videnskabelige studier peger på at cigaretter, for meget alkohol og diabetes kan skade dit syn og fremme øjensygdomme som grå stær, tørre øjne og AMD.

Et studie har peget på at især nødder og grønne bladgrøntsager indeholder vitaminer, som er godt for dit syn. 


3# Sikker sex er sundt for øjnene
I gamle dage sagde man, at onani kunne gøre dig blind. Det er ikke rigtigt, men det kan usikker sex til gengæld. Videnskabelig forskning har nemlig vist at sexuelt overførte sygdomme kan skade dine øjne. 

Sikker sex er til gengæld ikke spor skadeligt for dine øjne, faktisk har det en masse gavnlige effekter for din sundhed. 


4# Beskyt øjnene med solbriller og hat
Solens skadelige UV stråler, kan fremskynde aldersrelaterede øjensygdomme som grå stær og AMD, selv hos unge mennesker. 

Derfor bør du altid beskytte dine øjne mod solen. Om sommeren er en bredskygget hat det bedste valg, mens solbriller skal bruges året rundt. 


5# Screen dine øjne løbende med en app
Det kan være svært at mærke den glidende overgang mod et svagere syn, derfor er det vigtigt at du løbende screener dine øjne. 
Det kan du gøre ved at få tjekket dine øjne hos en øjenlæge, men du kan også gøre det hjemme fra sofaen, men en app. Bare husk at gå hen til øjenklinikken, hvis der er det mindste tegn på en øjensygdom. 


6# Besøg øjenlægen
Det er en god idé at gå til jævnlig kontrol hos din øjenlæge og blive tjekket, selv hvis du føler dit syn er sundt og rask. 

Øjenlægen kan opdage tidlige tegn på udvikling af de mest almindelige øjensygdomme som grå stær, AMD og tørre øjne, og det kan rede dit syn. 


7# Få en operation på en øjenklinik 
Hvis du har fået en aldersrelateret øjensygdom, så er der mange muligheder for at få en operation, der kan rette op på dit forværrede syn.
Studier peger på at vores syn har en stor påvirkning på vores livskvalitet, derfor er der ingen grund til 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE