Aniston

Sådan får du grønne fingre

Guide til blomsterelskende massemordere.

Blomster er så pæne at se på. De viser overskud og pynter i hjemmet. Desværre oplever mange, at den ene flotte stueplante efter den anden tørrer ind og dør. Er du én af de uheldige, der ikke ejer grønne fingre, så giver denne guide nogle gode råd.
ANNONCE
Sådan får du grønne fingre
Vand
Det er ofte her det går galt for de blomsterglade mennesker, der ikke ejer fornemmelsen af hvornår og hvor ofte der skal vandes.

De fleste vander for meget, eller for lidt. Hvis du vander din plante konstant, så drukner det stakkels kræ. Til gengæld dør den selvfølgelig også, hvis den aldrig bliver vandet.

De fleste planter skal vandes en gang om ugen. Nogle skal vandes oftere, og det fortæller de dig ved at hænge ynkeligt med bladene.

Hvis din plante hænger, kan det dog også være et tegn på, at den er ved at drukne. Så hold øje med, hvor fugtig planten er.

Jord og potter
En plante kan ikke klare sig evigt i den samme jord, da næringen efterhånden bliver skyllet ud. Efter et par år bør du skifte jord hos din plante.

Du kan se på jorden at den er udpint, hvis den minder om cigaret-aske.

Hvis du ikke gider skifte jord hos planten, kan du i stedet give den gødning. Om sommeren kan man gøde de fleste planter, men pas på med at overfodre den.
 
Om vinteren bør man kun gøde planter der udvikler blomster, eller vokser meget. Følg anvisningen på gødningspakken.  

Har din plante til gengæld masser af næring i sin jord, vil den gerne gro og dermed vokse fra sin potte - ligesom et barn. Så skal den selvfølgelig have en ny og større potte.
ANNONCE
Sådan får du grønne fingre
Lys
De fleste planter skal helst stå foran et vindue, da de trives dårligt i halvmørke.

Er du god ved dine planter, kan du sætte dem udenfor om sommeren. Men husk endelig at tage dem ind igen om natten, da de ellers kan fryse ihjel.

Forårssol kan svide planterne slemt, så pas på med at stille dem udenfor på denne årstid.

Dør dine planter selvom de står i en vindueskarm kan du overveje, om det måske er fordi vinduet vender i den forkerte retning? Sydvendte vinduer er ofte for varme, mens nordvendte er for mørke. Det optimale er øst- eller vestvendte vinduer.

Husk også at støve dine planter af engang imellem. Støv kan nemlig forhindre, at planterne fanger lyset.

Vil du gerne have en plante i den mørke krog, hvor den lige passer godt ind, frem for at stille den i vindueskarmen, så er Guldranke, Efeu eller Fredslilje fint til formålet. Disse planter er ret robuste, og kan tåle en del mere skygge end de fleste andre planter. 

Beskæring
Når du har læst denne guide er du allerede et godt skridt videre til at få store, flotte planter. Men hvis planten efterhånden bliver for stor for din sjælefred, bør du beskære den, eller dele den.

Det lyder lidt motorsavs-massakre-agtigt at skulle massakrere sin plante til ukendelighed, men med lidt varsomhed bør det kunne lykkes.

Du må dog kun beskære din plante når den har masser af lys til at vokse i. Derfor er det bedst at beskære den om foråret.
ANNONCE
Sådan får du grønne fingre
Hjælp, min plante dør alligevel!
Det kan der være flere grunde til. Eksempelvis kommer de fleste planter fra gartnerier, hvor de har haft det rigtig godt. De får derfor et stort kulturchok når de møder din stue for første gang. Det gælder for masser af de blomstrende planter, der sælges billigt, og i store mængder.

En stikling fra svigermors eller bedstemors stueplante har større chancer for at overleve i dit hjem, end en masseproduceret blomst fra supermarkedet.

Der er andre farer for planter i de danske hjem. Eksempelvis kan en plante ikke tåle at stå i halvråddent vand. 

Nogle planter er bare ekstremt svære at holde. Så inden du køber en, er det en god idé at undersøge hvad den egentlig kræver.

En googlesøgning på netop din utrivelige planterace kan muligvis give dig svar på, hvorfor din plante er helt til rotterne.

Har du gang på gang gjort det rigtige, uden af den grund at få pyntelige planter ud af anstrengelserne, så kan du købe dig en plasticblomst. De findes efterhånden mange former og farver, og en del af dem ligner den ægte vare til forveksling.

Plasticblomster er nemme at holde, de skal bare støves af engang imellem.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce