Aniston

Så er det krimi-tid

Var det butleren, der gjorde det?

Nu hvor kulden begynder at stikke sin forfrosne næse frem, så kommer tiden til at sidde inde og hygge sig med varm kakao og en spændende bog. Det sidste kunne muligvis være en god krimi.
Så er det krimi-tid
Nogle mennesker elsker at læse bøger, andre gør det sjældent. Hvis du er en af dem, der holder af at hygge med en god bog, så kan du passende læse videre.

Bog-genrerne er mange, men denne artikel omhandler kun én af slagsen, nemlig krimi-genren. Det gode ved denne genre er den høje underholdningsværdi, samt det faktum at de fleste krimier er nemme at læse. Det sidste kan nu og da være rart, især hvis man bare gerne vil slappe af, og ikke tænke yderligere over nogle af livet større spørgsmål.

Vi har sikkert alle på et eller andet tidspunkt stødt på den klassiske krimi à la "Var det butleren, der gjorde det?"-typen, men nutidens forfattere byder også på mere moderne krimier. Netop årstallet, hvor historien udspiller sig har stor betydning for handlingen, da det afspejler sig i opklaringsmetoderne, som selvfølgelig bliver mere og mere omfattende og moderne.

Her kommer der 3 forslag til meget dygtige kriminalforfattere, som hver har placeret deres historier i forskellige tidsperioder:
ANNONCE
Så er det krimi-tid
Raymond Chandler (1888-1959)

Den nok mest kendte hovedperson i Chandlers forfatterskab er privatdetektiven Philip Marlowe. Scenen er Hollywood i 1940'erne, som glitrer på ydersiden, men er præget af fordærv bag facaden. Marlowe er "den ensomme ulv", som vi kender fra så mange andre krimier, men han adskiller sig fra alle de andre især igennem hans sprog. Marlowe har en hang til især whisky, en trang som forfatteren også selv delte, endda i så stor grad, at det endte med at blive hans død.

Bøgerne besidder en kynisk form for humor med en hovedperson, som, med den mest naturlige attitude, kan kaste den ene hurtige bemærkning efter den anden. Desuden berører bøgerne det had/kærlighedsforhold, der er imellem privatdetektiven og politiet. Men også de mange luftige romancer, som Marlowe møder på sin vej. Dog er der på intet tidspunkt nogen form for kvalme-romantik, det hele bliver set igennem Marlowe"s kyniske og realistiske blik.

Sjældent har jeg oplevet en forfatter, som kunne præstere et så sprudlende sprog i hans bøger. Tonen er helt hans egen, og har været en inspiration for mange af eftertidens forfattere, dog uden at disse er nået op på højde med Chandler. Selv den danske forfatter Dan Turell, som også har kastet sig ud i krimigenreren, har udtalt følgende om Chandlers bøger:

"Foruden at være sproglige shownumre og verbalt artisteri er Chandlers bøger noget langt mere enestående."

Raymond Chandler har endvidere skrevet manuskripter til både tv, film og radio.
ANNONCE
Så er det krimi-tid
Patricia D. Cornwell (Født: 1956)

I Cornwell"s forfatterskab er der indtil videre flest bøger om den kvindelige retsmediciner Kay Scarpetta. Hun er på mange måder også ensom ligesom førnævnte Marlowe, dog mest i form af, at omverden har svært ved at acceptere, at en kvinde har fået den magtfulde plads som ledende retsmediciner. Handlingerne foregår i 1990'erne i Virginia, USA, og har som følge af hovedpersonens job megen fokus på det retsmedicinske. Dette adskiller bøgerne fra så mange andre krimier.

Mordene i Cornwell"s bøger er faktisk forholdsvis meget voldelige, så hvis man er sart overfor blodige detaljer, så bør man måske vælge en anden forfatter. Dog bliver det på intet tidspunkt for splatter-agtigt. På trods af den megen vold, så syntes jeg faktisk, at bøgerne er yderst egnede til læsning af kvinder.

Bøgerne er skrevet på baggrund af grundig research indenfor det retsmedicinske felt og FBI"s arbejde med profilering af mordere. Men udover alt det tekniske, så er historierne i sig selv utrolig spændende.
ANNONCE
Så er det krimi-tid
Caleb Carr (Født: 1955)

Jeg vil med Caleb Carr især lægge vægt på de to bøger "Sindssygelægen" og "Mørkets engel". Bøgerne har det samme persongalleri, og foregår begge i 1890"ernes New York. I tiden dengang var man først lige begyndt at snuse til videnskaben omkring den menneskelige psyke, så når hovedpersonerne i bøgerne indleder en massemordsefterforskning med udspring i morderens psyke, så skaber det selvfølgelig en hel del foragt og modstand i datidens samfund.

Bøgerne foregår i det dengang meget rå New York med megen fattigdom, prostitution og druk. Endvidere er retsmedicinen på sit første stadie, så igennem bøgerne følger vi udviklingen af nye metoder til opklaringen af de mange mord.

Begge bøger er meget tykke, men når man først er kommet i gang, så får man hurtigt "spist" sig igennem de mange sider. Historierne er simpelthen så gode!

Caleb Carr har udover hans bøger også skrevet et par filmmanuskripter. Her kan blandt andet nævnes "Exorcist: The Beginning", hvor man kan se hans deltagelse.

Dette var så 3 forslag til lidt god læsning. Hvis du kender andre forfattere, der kan anbefales, så smid endelig en besked i nedenstående tråd.

God fornøjelse med læsningen.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce