Aniston

Regines Gåde

Historien om Kierkegaards anden kærlighed i livet.

5 ud af 6 stjerner
Regines Gåde
I året for Søren Kierkegaards 200 års fødselsdag vælter det frem med nye værker om en af de helt store danskere. Historierne omkring hans liv og værker er da også altid interessant læsning, fordi Kierkegaard var en interessant herre.

Men mange af menneskene omkring ham har også deres historier. En af disse var hans helt store kærlighed Regine Olsen, som han elskede næsten lige så meget som sig selv og sit geni, men som han brød forlovelsen med, og som han derfor ikke delte sig egentlige liv med.

"Regines gåde" er historien om Kierkegaards forlovede, Regine, der er blevet en del af historien alene af den grund, at hun var Kierkegaards forlovede og kærlighed, og fordi hun og hendes person derfor gennemsyrer mange af den berømte filosofs værker.

Kierkegaard og Frk. Olsen
Da Kirkegaard valgte at bryde forlovelsen med Regine i 1841, brød han på ingen måde med hende som person.

De forblev for altid forbundne, og Kirkegaard var derfor en stor del af Regines liv lige indtil hendes død. Han var altid til stede - også selvom hun ikke satte nær så mange ord på deres helt særlige forhold, som Kierkegaard gjorde.

Mens Kierkegaard levede, var forholdet mellem de to dog meget intenst - og blev tilsyneladende endda mere intenst af, at de hverken egentlig talte med hinanden eller på anden måde havde kontakt.

En underlig kærlighedshistorie
"Regines gåde" er bogen om Regine og hendes liv med Kierkegaard, med sin familie og med sin mand Schlegel, som hun giftede sig med efter bruddet med Kierkegaard.

Men Regine er kun fortsat kendt, fordi hun var Kierkegaards kærlighed, og dermed handler bogen også i meget vid omfang om netop Søren Kierkegaard - og, ikke mindst, om den meget underlige kærlighedshistorie, som de to havde kørende!

Joakim Garff, som er forfatteren bag "Regines gåde", er dykket ned i de breve, som Kirkegaard og Regine har skrevet, og han er dykket ned i Kierkegaards værker. Og med dette puslespil har han sammensat denne historie om ung kærlighed, der bliver platonisk, hemmelighedsfuld, og som er så pokkers vigtig for den person, som Kierkegaard var og blev.

Puslespillet, som Joakim Garff har samlet, er både imponerende og læseværdigt, og det giver, ikke mindst, er helt særligt indblik i samtidshistorien og i denne Kierkegaard, der har betydet så meget for vores tankegang i dag, og som læses i hele verden med stor beundring.

Regine var i øvrigt også et menneske uden Kierkegaard, og dette skildres heldigvis også i bogen, som i det hele taget er lidt af et historisk og veldokumenteret kunstværk for folk, der gerne vil bag om Kierkegaard.


"Regines gåde" er skrevet af Joakim Garff og udgivet af Gad.
ANNONCE
Del

Seneste nyt