Aniston

QIVITOQ - Fjeldgængeren

Danmarks allerførste Oscarnominerede film er udkommet på dvd.

6 ud af 6 stjerner
QIVITOQ - Fjeldgængeren
Vidste du, at Danmarks første Oscar-nominering gik til filmen "Qivitoq" tilbage i 1956? Nej vel?!

Filmen er måske også siden gået lidt i glemmebogen, fordi den aldrig er udgivet på hverken VHS eller DVD - før nu...

"Qivitoq" er nemlig netop udkommet på DVD i en restaureret udgave.

Strandet i Grønland
"Qivitoq" handler om den unge lærerinde Eva (Astrid Villaume), som tager til Grønland for at overraske sin forlovede (Bjørn Watt Boolsen).

Hun får sig dog noget af en overraskelse, da hun finder ud af, at han har en anden kvinde.

Eva er såret og vil bare hjem til Danmark i en fart. Det kan ganske enkelt ikke gå hurtigt nok, for det lader til, at hele Grønland mere eller mindre ved, at hendes forlovede har taget hende ved næsen.

Hun har dog problemer med at finde en båd, der kan sørge for, at hun kommer hjem, og hun ender tilfældigt hos udstedsbestyreren Jens Lauritzen (Poul Reichhardt) i den lille, idylliske fangerbygd Sermilik.

Jens Lauritzen er ikke just en "people person" og er endnu mindre til kvinder, men selvom han virker menneskesky og aggressiv, finder Eva efterhånden ud af, at hun ikke er den eneste med hjertekvaler...

Oscarnomineret for mere end 50 år siden
Erik Ballings "Qivitoq" (Fjeldgængeren) byder på en storslået rejse ind i den fantastiske grønlandske natur og ikke mindst en fascinerende mytologisk sagnverden, hvor mandfolk går til fjelds, når de ydmyges i fangersamfundet.

Filmen blev, som den første danske nogensinde, nomineret til en Oscar efter udgivelsen i 1956.

Siden da har kun få genset Poul Reichhardt som udstedsbestyreren Jens Lauritzen og ikke mindst filmens spektakulære scenografi på verdens største ø.

For selvom "Qivitoq" har været blandt Nordisk Films mest efterspurgte klassikere, er den nemlig aldrig tdiligere blevet udgivet på VHS eller DVD.
ANNONCE
QIVITOQ - Fjeldgængeren
Sød historie, der hører til i samlingen
Eftersom "Qivitoq" ikke tidligere har været udgivet, har jeg heller aldrig hørt om filmen før nu. Men det er en helt klassisk dansk film med klassiske danske skuespillere som blandt andet Poul Reichardt, der jo, som altid, leverer en god præstation for tiden.

Skuespillet er ellers, som det plejer at være i gamle danske film: Lidt melodramatisk og med affekteret tale. Men man har åbenbart ikke kunne caste grønlændere, der kunne agere skuespillere. For de grønlandske skuespilindsatser er langt hen ad vejen noget af det værste, dansk film nogensinde har set. Og det siger ikke så lidt!

Men det kan man faktisk godt abstrahere fra og leve med. For filmen er meget underholdende.

Allerede dengang talte man åbenbart om fulde grønlændere - og det helt uden at rødme. Og Poul Reichardt, der er forfriskende grov i munden i filmen, har oven i købet en grønlandsk tjenestepige, som han hundser med.

Det er svært at se, hvorfor netop denne film ligefrem skulle nomineres til en Oscar. Men jeg vil tro, at det må være for de mange flotte billeder fra Grønland. Måske... Juryen, der nominerede filmen, lever nok ikke længere.

Men alt i alt er det da en seværdig og sød gammel film, som hører til i din DVD-samling, hvis du er til gamle danske film.

QIVITOQ (Fjeldgængeren) er udkommet på dvd den 4. januar 2011

Foto: Nordisk Film A/S
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce