Aniston

Psykopat

Har du mødt sådan en?

Har du mødt en person, som ved jeres første møde fascinerede dig, men som du alligevel ikke helt forstod? Fandt du hurtigt ud af, at du faktisk ikke kunne fordrage personen, og at du faktisk var lidt bange for ham/hende? Tror du også, at du har mødt en psykopat?
Psykopat
Psykopater kan ofte være enormt fascinerende og interessante mennesker. De er rigtig gode til at samle folk om sig, og deres smiger gør i første omgang folk trykke ved deres selskab. Derved får psykopater ofte en hel masse venner, som dog hurtigt forsvinder igen i takt med, at vennerne opdager, at der er noget galt. At der gemmer sig andre og meget skræmmende aspekter under psykopatens finpudsede ydre.

Den succesrige psykopat

Mange af de psykopater, der går rundt blandt os, er folk i toppositioner i samfundet. De er ofte succesrige og handlekraftige, og udadtil virker de enormt selvsikre og stærke. Men selvom psykopater kan ligne mennesker med ben i næsen - mennesker, der har styr på deres liv - så er psykopater inderst inde i dyb krise.

De føler ingen selvtillid, de er utrygge og angste, og de er altid i forsvarsposition, da de føler, at alle vil dem ondt. Derfor har de en tendens til at angribe verbalt - især hvis de føler sig forurettet.

De lider også af manglende indlevelsesevne, og derfor kan de ikke sætte sig ind i andre menneskers sted. Når de føler for noget, gør de det med det samme, selvom det er uhensigtsmæssigt i forhold til andre, fordi de ikke kan kontrollere deres impulser.

Det, der specielt kendetegner psykopater, er, at de ikke har mange hæmninger - de føler ikke skyld, hvilket resulterer i, at de hele tiden skal finde en syndebuk for de ugerninger, som de selv begår.

De søger altså at lægge skylden over på andre mennesker, for at de kan glemme deres egen skyld. Og det bedste er, hvis de kan lægge skylden over på ofret, da dette helt overbeviser dem selv om, at det, de gjorde, kun var en retfærdighed.

Splittede personer

Alt dette resulterer i en splittet person med mange forskellige bekendtskaber - en person, som folk ikke kan holde ud, fordi personen angriber dem ved den mindste fornærmelse - eller blot ved en forsigtig forespørgsel.

På grund af den manglende impulskontrol, virker psykopaten ofte humørsyge. Han eller hun veksler hele tiden mellem forskellige humørstadier, og det vil ofte være i voldsom grad, sådan at når psykopaten er glad, er han eller hun virkelig glad; og er psykopaten ked af det eller direkte vred, vil det være umuligt at opholde sig i det samme rum, da psykopatens tilstedeværelse vil ødelægge atmosfæren med det dårlige humør.
ANNONCE
Psykopat
En flydende grænse

Det er dog meget svært at sige, om et menneske er psykopat. Alle mennesker kan kortvarigt lide af disse karaktertræk - for eksempel under voldsom stress - da trækkene er en del af ethvert menneske.

For at en person kan blive diagnosticeret som psykopat, skal karaktertrækkene være helt udtalte, og de skal præge hele personligheden, ligesom de skal have været en del af personligheden i en længere periode.

Man behøver altså ikke at være psykopat, bare fordi man stjæler og prøver på at smide skylden over på andre - eller hvis man under stress lider af humørsyge og sparker til døren af arrigskab over, at nøglerne igen er blevet væk

Der er dog ingen tvivl om, at mange lever i kontakt med psykopater - enten på arbejdet, i familielivet eller i omgangskredsen. Men mange ved det ikke! Man skal være uhyrligt tæt på for at opdage fuldt ud, at der er noget galt, selvom man kan have en fornemmelse af, at alt ikke er som det skal være.

Ofte får psykopater medhold i omgangskredsen, hvis samleveren pludselig vil skilles, da alle andre end samleveren opfatter psykopaten som yderst intelligent og behagelig - hvorfor skulle den pæne mand da være sådan en diktator?

Barndommen har skylden

Der er blevet forsket meget i psykopati, og hvorfor nogle mennesker udvikler psykopatiske træk; og der er en del sammenfald, der tyder på, at barndommen har skylden.
ANNONCE
Psykopat
De fleste psykopater har oplevet en trist barndom uden særlige kærlighedstilkendegivelser. De har ofte lidt under forsømmelse af deres indre behov som varme, nærhed, kontakt og forståelse. Derudover er mange psykopater opfostret i hjem med alkoholmisbrug, kriminalitet og selvmordsforsøg; og mange har enten haft skiftende opdragere eller ingen far. Dette skaber problemer i personlighedsopbygningen.

De mange opdragere har måske været direkte modsigende i forhold til hinanden, eller psykopaten har haft skiftende tilhørsforhold til deres mor - vekslende imellem kulde og varme, kærlighedserklæringer og afvisning på grund af druk eller anden misbrug. Og måske har barndomshjemmet været direkte præget af fysisk vold.

Ingen ved det med garanti - men nogle tror også, at der kan være biologiske sammenhænge. At uheldige sammensætninger af arv fra moderens og faderens karaktertræk blandet med uheldige miljøpåvirkninger, kan få et uheldigt slutresultat.

Kvindelige psykopater

De fleste mennesker ser den typiske psykopat som en mand. Men meget tyder på, at fænomenet er mere ligeligt fordelt mellem kønnene. Grunden til at man oftere støder på de mandlige psykopater er, at mange af dem har toppositioner i samfundet.

Mens kvinderne oftest terroriserer i hjemmet eller på et lavere niveau på arbejdspladsen, kan den psykopatiske topchef terrorisere fra et højere plan, og det ender derfor i et stort forbrug af ansatte, der går psykisk ned.

Har jeg mødt en psykopat?

Det er ikke så længe siden, jeg mødte en person, som jeg følte, var psykopat. Det var en kvinde, og hun var taget til London uden penge og uden at fortælle nogen derhjemme om det. Hun havde 2 piger og en eksmand, som hun påstod, at hun var blevet skilt fra, fordi han var voldelig. Jeg tænkte blot: Hvem lader sine 2 unger blive hos en voldelig mand uden at fortælle nogen, at man tager til London!"

Dog fandt hun på andre historier til andre om, at han var nærig, og at hun ikke gad ham mere, og så virkede hendes historie knap så troværdig mere.

Men det var ikke det eneste. At hun havde mærkelige familieforhold med eksmanden, der efter sigende var fra asien, og hvis forældre boede i Sydfrankrig var bare en anden ting. Ingen ved om det var opspind eller virkelighed. Men at hun regnede med, at hun kunne leve i London - bare ved at klippe lidt hår på et dansk hotel - det var for naivt. Det bliver man dog ikke psykopat af.
ANNONCE
Psykopat
Charmerende - eller hvad?

Det uhyggelige var hendes personkarakter. Hun var en meget charmerende og spændende personlighed, som snakkede uafbrudt, og som jeg godt kunne lide til at starte med.

Hun virkede dog mærkeligt barnagtig til trods for hendes "nogle og 30 år". Hver gang hun blev præsenteret for en god nyhed, flippede hun helt ud i de vildeste lykønskninger, og hun kunne blive ved at tale om det i timevis i et enormt skingert og eksalteret toneleje.

Jeg var lykkeligvis ikke en af dem, som hun viste sit indre overfor, da jeg skulle på arbejde det meste af tiden.

Men der var et par personer, der måtte lide under hendes behandling. Hun ville med dem overalt, og flere dage i forvejen havde hun allerede arrangeret shoppingture og hyggeture med de samme få mennesker. En af mine veninder fortalte mig om deres shoppingtur, som hun var dybt chokeret over.

På indkøb med en psykopat

De var taget på et marked, hvor den psykopatiske kvinde flere steder følte sig uretfærdigt behandlet, fordi prisen efter hendes mening var for høj. Derfor tog hun lige en ekstra ting hist og her - sådan for retfærdighedens skyld!

Da kvinden opdagede, at hun havde taget en bog, som ikke sagde hende noget, skiftede hendes sindsstemning pludselig fra at være opløftet og glad til at være enormt sur over at have "købt" en bog, som hun ikke kunne bruge til noget. Og det var da også ekspedientens skyld!

Derudover fik hun min veninde til at købe sig mad hele tiden, da hun ikke selv havde råd. Hun benyttede sig af den metode, der hedder at få den anden til at føle sig skyldig og forpligtet - men ikke nok med det. Hun var tørstig, og imens min veninde købte sandwichs, følte kvinden, at hun også blev nødt til at tage en flaske vand med sig. Derudover var de inde på en frisørskole, hvor de pludselig var alene i et rum med frisørartikler; og kvinden kunne ikke dy sig. Der var et par ting, som hun manglede, og de kunne snildt være i tasken.

1000 kroner

Da de var kommet hjem, og jeg opholdt mig alene med kvinden, fortalte hun mig, at hun var lidt ked af, at min veninde ikke ville give hende noget. Efter hendes mening havde hun givet hende så meget, men min veninde havde ikke givet noget til gengæld. Det undrede mig meget, og da jeg var alene med min veninden, fortalte jeg hende, hvad kvinden havde sagt.

Min veninde var endnu mere chokeret efter dette. Hun forstod ikke, hvorfor kvinden sagde den slags, eftersom hun havde givet hende 2 måltider den dag og aftensmad dagen forinden. Men så kom hun i tanke om, at kvinden havde bedt hende om 1000 kroner, fordi hun manglede penge. Og hun skulle da nok få dem igen! Det havde hun dog afslået, men fordi kvinden vidste, at min veninde havde penge på kontoen (som næsten var brugt op), var hun blevet dybt fornærmet.

Psykopatens nedtur
ANNONCE
Psykopat
Herefter kom turen til mig - dog gennem de andre, da jeg var på arbejde. Hun havde også fundet ud af, at jeg havde nogle penge stående på en konto; og hun var overbevist om, at jeg kunne låne hende penge, da vi havde den samme bank hjemme i Danmark. Heldigvis nåede hun aldrig at spørge mig direkte, da hun brækkede sin lilletå og så hurtigt som muligt ville ud af landet.

Det var her, hun var virkelig mærkelig - det var her hun begyndte at skræmme mine veninder. For efter hendes uheld og hendes mislykkede forsøg på at skaffe penge, var hendes humør kulsort. Hun brugte resten af tiden i London på at sidde og mugge på værelset, mens hun gjorde det ulideligt for enhver, der forsøgte at hjælpe hende. Derfor blev hun ladt alene, og det tog sin tid for hende at køle ned, da hun samtidig følte sig svigtet.

Afgang fra KFUK

Den dag hun tog af sted, hjalp vi hende til bussen, der afgik til lufthavnen. Selvom vi af alle kræfter havde forsøgt at forklare hende, at Easy Jet ville være ligeglade med hendes lilletå, og at hun ikke kunne komme på et fly af den grund, havde vi ikke lyst til at stoppe hende.

Hun fik sin vilje og tog bussen. Vi var glade, bortset fra at vi skulle ned på kontoret, der ikke vidste, at hun var rejst, og fortælle dem, at hun nok skulle betale de penge tilbage, som hun skyldte dem. Vi var dog ikke så sikre på, at hun talte sandt, og derfor havde vi det elendigt med at give dem beskeden. Men nogle skulle jo gøre det!

Det var nu slet ikke så slemt. Kontoret forstod, at det ikke var vores skyld, selvom de forståeligt nok var enormt sure over, at hun var smuttet fra regningen.

Det viste sig, at hun skyldte dem omkring 650 kroner. Desuden følte KFUK sig snydt, da de havde gjort rigtig meget for at hjælpe hende.

Hun havde sendt en mail til dem om, at hun virkelig var i problemer, og at de blev nødt til at give hende tag over hovedet. De kunne kun give hende en madras, da der var overbooket; men det er meget mere, end alle andre hoteller ville have gjort, og hun havde da et sted at sove. Derudover hjalp personalet på KFUK hende med en hel masse teknisk - så som forsøget på at få åbnet en bankkonto, hvilket dog ikke lykkedes.

Til trods for den megen hjælp vedblev hun at klage over den behandling, hun havde fået på KFUK, da hun mente at en madras på gulvet ikke svarede til det hun betalte for. Dette var formentlig det, der kunne retfærdiggøre at hun smuttede fra regningen.
ANNONCE
Psykopat
Opkald fra en psykopat

Herefter ringede hun til os flere gange fra lufthavnen: om vi ikke ville hente hende, eller i det mindste låne hende 1500 kroner til flybilletten, da hun ikke havde nok penge.

Hun forsøgte at få os til at føle medlidenhed og sagde blandt andet, at hun havde ringet hjem til familie og venner, men at ingen ville hjælpe hende derfra - hvorfor skulle vi så? Vi havde kun kendt kvinden en uge!

Desuden havde vi også fundet ud af, at hun havde lavet det samme nummer før, da en anden fra KFUK havde en far, der kendte hende. Han vidste, at hendes mand ikke var voldelig, og at alle i Københavns frisørkredse kender hende for det hun er: skrup skør!

Efter det første opkald fra lufthavnen ignorerede vi resten af hendes opkald. Vi lyttede blot til telefonsvareren og undrede os over det sindssyge kvindemenneske, som vi efterhånden anså for at være psykopat.

Ærlig talt: "Hun skræmte os fra vid og sans."
ANNONCE
Del

Seneste nyt