Aniston

Presset ungdom

Ungdommen har ondt i sjælen

For nylig foretog Center for Ungdomsforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitet en undersøgelse af ungdommens trivsel. Resultatet af undersøgelsen viser et klart billede af en ungdom, som absolut ikke har det godt.
Presset ungdom
Forbandede ungdom! Det er en følelse, som mange unge kan nikke genkendende til ifølge den førnævnte undersøgelse foretaget på ungdomsuddannelserne i Svendborg. Resultatet fortæller om en ungdom, som absolut ikke er i harmoni.

Eleverne blev bedt om at svare på spørgsmål ud fra de sidste 7 dages oplevelser. Her er nogle af de tal, som undersøgelsen viste:

  • Knap 50 % havde haft søvnproblemer


  • Hver tredje havde følt sig nervøs


  • 35 % havde været nedtrykt


  • Knap 70 % havde været i dårligt humør


  • Det skal nævnes, at selvom undersøgelsen er forholdsvis ny, så er den dog ikke foretaget i eksamensperioden, hvilket jo ellers kunne generere høje procentscorer på for eksempel nervøsitetsfølelse og søvnproblemer.

    Desværre kan vi dermed ikke give eksamensstress skylden for det negative billede, men må indse, at det står slemt til med ungdommens psyke.

    Et nyt eller gammel fænomen?

    Har det altid været så svært at være ung, eller er det først her i de seneste år blevet så slemt? Det er svært at svare på, da vi ikke ved så meget om ungdommens følelser for 50 eller 100 år siden. Dengang snakkede man nemlig ikke højt om, hvordan man havde det inderst inde, hvorimod man i dag er mere åben overfor den slags.

    Muligvis har ungdommen altid haft ondt i sjælen, men det er først nu, samfundet udspiller sig på en sådan måde, at problemerne begynder at komme frem i lyset. Hvem ved, måske var det en uoverskuelig prøvelse at være ung i de år, hvor Danmark var bygget op om landbrugsfamilien, som dikterede, at man som ung skulle blive på gården og hjælpe sin familie uden at have noget som helst at skulle have sagt.

    I dag har de unge utallige muligheder indenfor uddannelsessystemet, men de har svært ved at klare presset. Psyken bukker under for følelsen af angst for at tage det rigtige valg i junglen af muligheder. De unge har mere end nogensinde ansvar for dem selv og deres fremtid, hvorimod man i "gamle dage" var under indflydelse af familien. Dette gør, at de unge ofte føler sig "Palle alene i verden" uden evne til at overskue, hvilke valg de bør/vil tage.
ANNONCE
Presset ungdom
En uhyggelig fremtidsudsigt

Således venter der en strålende fremtid for alverdens psykologer, som højst sandsynlig vil få et stigende antal patienter, hvis tendensen fortsætter.

Allerede nu er antallet af unge, der tager anti-depressivmedicin stort, og intet tyder på, at den udvikling ændrer sig, med mindre der sker en dramatisk ændring i samfundets mentalitet.

Flere og flere skolevejledere melder om unge, der opsøger dem med personlige problemer, som ofte overstiger skolevejlederens pædagogiske evner, men alligevel synes ingen at reagere på den skræmmende udvikling.

Måske er samfundet endnu ikke klar til at se i øjnene, at der skal mere fokus på de unges psyke. Et sådan fokus vil nemlig kræve den indrømmelse, at tingenes tilstand på mange områder absolut ikke er hensigtsmæssig.

Desuden er psyken som regel et område, hvor de fleste er lidt usikre - det er stadig et tabu.

For at kunne ændre den uheldige kurs er der en hel del ting, der skal ændres, blandt andet vores mentalitet. Der bør skabes en tryghed ved at tale om problemer med andre, i stedet for at man bare holder det hele for sig selv. Der bør tilknyttes professionelle terapeuter og socialrådgivere til ungdomsuddannelserne, således at de unge får den nødvendige hjælp og rådgivning. Der bør skabes et tættere forhold mellem familie og teenager. Der bør, der bør, der bør...

Og det er ikke kun politikere og andre ledere, der skal i gang med arbejdet. Vi kan alle forsøge at være mere åbne og have større mod til at træde ud i den usikkerhed, der er omkring tabuet: Unge med ondt i sjælen.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce