Aniston

Plej dit dyre tøj

Stylisten Karina Wærum giver fem gode råd til, hvordan du holder dit tøj lækkert.

Plej dit dyre tøj

Vi kender alle til den der lykkefølelse, der opstår, når man køber for en mindre formue tøj.

Tøj i de bedste kvaliteter og med et snit, der bare booster ens figur på den helt rigtige måde. 

Det er ren lykke!

Men kender du så også til nedturen, når din yndlingskjole eller ”jeg redder din dag”-cardigan krymper til halv størrelse, fnuldrer, bliver ødelagt i sømmen – eller måske aldrig når op af vasketøjskurven, simpelthen fordi den er for besværlig at vaske?

Stylist Karina Wærum Dar giver her et par gode tips til kærlig behandling af dine ”must-have styles”.
 

Behandl tøjet pænt!
Frisører og stylister fortæller os igen og igen, hvor vigtigt det er at passe og pleje håret:  

At vaske i den rigtige shampoo, holde igen med føntørring, passe på med glattejernet og i det hele taget sørge for at pleje og fugte håret for at opnå sunde og lækre lokker.

Derimod hører vi ikke ret meget om pleje af vores tøj.

Ifølge stylist Karina Wærum Dar er det et paradoks – især når vi gerne bruger tusindvis af kroner på at købe lækkert tøj:

”Når du køber designertøj, hvor der er kælet for snit og materialer, så stiller det høje krav til, hvordan du behandler det. Ellers risikerer du meget vel, at det dyreste tøj bliver det, der hurtigst går ud af facon eller bliver decideret ødelagt,” siger stylisten, der dagligt oplever kunder, der ikke ved det mest basale om pleje af ægte tekstiler som uld og silke, som meget af det tøj, hun sælger fra sin butik Porte á Gauche på Christianshavn, indeholder.


Derfor gør Karina Wærum Dar en dyd ud af at rådgive sine kunder om, hvordan de skal tage vare på det tøj, de køber hos hende. Ligesom hun også sælger specialudviklede sæber til specifikke tekstiler.


Ifølge Karina Wærum Dar er der fem enkle, men vigtige, råd, man bør rette sig efter for at sikre sig, at ens tøj forbliver delikat - både i stof og pasform.

ANNONCE
Plej dit dyre tøj

Tips til tøjpleje

- Vask kun tøjet, når det er absolut nødvendigt. Ofte er det tilstrækkeligt at opfriske sit tøj med damp, hvilket er langt mere skånsomt for tøjet. Enkelte producenter, med AEG i spidsen, har specialiseret sig i at udvikle vaskemaskiner med dampfunktioner. Dette er et genialt alternativ til vask, når tøjet ikke er decideret beskidt, men blot trænger til at blive frisket op eller renset.


- Begræns strygning. Et strygejern er for tøjet, hvad et glattejern er for håret. Det hårde metal er ikke sundt for tøjet – og i langt de fleste tilfælde kan du med lige så godt resultat dampe dit tøj, hvilket er mere skånsomt … og også hurtigere.  Hvis du ikke har en vaskemaskine med dampfunktion, som er en effektiv erstatning for strygejernet, kan du gøre som de professionelle stylister, når de er på rejse lagt fra deres dampjern – nemlig hænge dit tøj på badeværelset og åbne for den varme bruser, således at dampen spreder sig og udglatter dine kjoler og bluser. Det er dog en ekstremt miljøbelastende løsning, og derfor er dampvaskemaskinen klart at foretrække.

- Vask alt dit tøj i maskine frem for i hånden. De fleste af os tror fejlagtigt, at det er bedre at vaske uld, silke og andre sarte stoffer i hånden – og ofte står der også på tøjet, at det kræver håndvask. Dette er imidlertid en stor misforståelse og et levn fra gamle tider, hvor vaskemaskinerne ikke havde de raffinerede programmer, de har i dag. Tag fx uld. Her er det helt afgørende, at tøjet vaskes ved konstant temperatur – og det kan du langt bedre kontrollere i en maskine, der regulerer vandtemperaturen helt præcist. Dette kan du aldrig garantere ved vask i hånden. Faktisk er uldens værste fjende temperaturskift – så det kan nemt gå galt, hvis du vasker i én temperatur og så skyller i blot fem grader koldere/varmere vand. Desuden har tøjet ikke godt af at blive vredet – en let centrifugering i maskine er klart at foretrække.

- Brug optimal sæbe, der indeholder de plejede ingredienser, som de respektive tekstiler har brug for. En uldsæbe bør fx indeholde lanolin, der er uldens naturlige fedt – hvilket er afgørende for, at den bibeholder sin blødhed og ikke tørrer ud. Silke er mindst ligeså afhængig af den rette pleje. Mange oplever at deres silkekjoler/skjorter er meget sarte og nemt går i stykker, bliver møre eller mister glansen. I virkeligheden er silke ret stærkt, men de fine silketråde, der er i silketekstiler bliver matte, tørre ud og knækker, hvis de ikke får den korrekte pleje i form af en silkesæbe.

- Hæng dit tøj direkte på bøjler. Et godt råd er at smide tøjklemmerne langt væk eller i de mindste i retning af sokker og håndklæder etc. Kjoler, skjorter, bukser og bluser, som ikke er tunge, bør hænges direkte på bøjler med bløde og brede kanter. For buksernes vedkommende, klemmebøjler. På den måde får du ikke strakt tøjet ud af proportioner og tilført det grimme klemmemærker. Tøjet vil desuden have mindre behov for at blive strøget – og fylder desuden meget mindre på tøjsnoren. Uldting bør dog altid ligge ned og tørre, så de ikke strækkes ud af facon.

 

Bonustip: Tilføj æteriske olier i stedet for skyllemiddel, og få dermed din yndlingsduft i tøjet uden at bruge de skrappe og parfumeholdige vaskemidler. Jeg plejer at gå ned til min lokale helsekost og købe olier alt efter humør – som jeg så tilfører et par dråber af i vaskeskuffen. Fx tilfører jeg ofte citrusduft til mit tøj  og en duft af lavendel, når jeg vasker sengetøj – det giver en dejlig beroligende effekt.
 


NB: Vær dog opmærksom på, at du ikke er allergisk overfor de naturlige dufte – så prøv dig frem.


 
ANNONCE
Vask, damp og rens med AEG
AEG lancerer netop nu en helt ny serie af State of the Art vaske- og dampmaskiner, som kombinerer vaskeri, damp og renseri. 

Udviklingen af maskinen har været drevet af at lette hverdagen ved at minimere turene til renseriet, reducere vasketøjsbunkerne og de høje stakke af strygetøj – uden kompromiser på friskhed og look.

Vandbesparelser, skånsom behandling af tøjet ved at erstatte en hel del vask med damp, ingen giftige kemikalier i tøjet fra renserierne, er alle bonus’er, der er værd at bemærke.  


AEG’ s nye vaske-dampmaskiner er i handlen nu og har vejledende priser  mellem 8.995 og 10.995 kr. Læs mere om AEG's nye vaskemaskine med damp her.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce