Aniston

Passiv rygning

Kan ende med døden

Så har eksperterne endelig fundet ud af sandheden - det er farligt at være passiv ryger. Hvad mange ved fra egne erfaringer, at passiv rygning kan forårsage irritation og sygdom, har eksperterne nu slået fast - men passiv rygning kan også ende med døden.
Passiv rygning
Midt i den hede debat om, hvorvidt man skal have rygeforbud eller ej på arbejdspladser, skoler, sygehuse og andre offentlige steder, er nyheden kærkommen for de politikere, der helst vil slukke forbrugernes cigaretter; og man kan kun regne med, at det i fremtiden vil gå hårdere ud over de rygere, der ikke er villige til at skippe smøgerne frivilligt.

Rapport, der afslører

Scientific Committee On Tobacco and Health (SCOTH) er den organisation, der har stået bag den nyligt offentliggjorte rapport, som blev færdiggjort for et halvt år siden.

Rapporten beviser, at passiv rygning ikke kun forårsager hovedpine, øjenirritation og andre små ubehageligheder. Risikoen for at udvikle lungecancer og hjertesygdomme er langt større end man troede.

Herudover bekræfter rapporten, at børn, hvis forældre ryger i hjemmet har meget større risiko for at udvikle astma, bronkitis, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Den afslører også, at vuggedød kan relateres til passiv rygning; og spædbørn, hvis mødre er passive rygere, viser sig at veje gennemsnitligt 28 gram mindre ved fødslen end andre spædbørn. Men det er ikke kun børn, der befinder sig i risikozonen. For eksempel er unge mennesker, der arbejder på barer, restauranter og diskoteker i langt større fare end de selv ved. Så måske vil vi snart opleve de første røgfrie diskoteker.
ANNONCE
Passiv rygning
Lungecancer og hjertesygdomme

SCOTH konkluderer, at der er 24 % større risiko for at få lungecancer, hvis man er passiv ryger.

Det kommer dog an på, hvor meget man befinder sig i røgen, da lungecancer udvikles lineært i takt med, hvor mange cigaretter, der er tale om.

Risikoen for at udvikle hjertesygdomme er 25 % større, end hvis man ikke er passiv ryger, men selvom der kun er tale om et 1 %-points forskel fra risikoen for at udvikle lungecancer, er der alligevel tale om et langt større problem.

Meget lidt, men konstant, passiv rygning kan nemlig ifølge rapporten forårsage blodpropper inden for kun 3 år.

Formand for The British Medical Association(BMA), James Johnson, har kommenteret rapporten og beder de engelske politikere om at gøre noget ved sagen. Og professor, John Britton, fra Royal College of Physician "s tobacco advisory group, siger til Evening Standard: "Nu kan der ikke længere være nogen undskyldning for ikke at indføre et totalt forbud mod rygning på offentlige steder".

Rapportens endelige konklusion lyder: "Dette er en kontrollabel og nemt forebygget form for indendørs luftforurening. Det er bevis på, at ingen spædbørn, børn eller voksne burde udsættes for passiv rygning", "Denne opdatering bekræfter, at passiv rygning repræsenterer en betydelig sundhedsrisiko i samfundet".
ANNONCE
Del

Seneste nyt