Aniston

Påskeharen

Hvad er han i virkeligheden for en?

Det er ham, som kommer med det lækre påskeæg til os. Og i løbet af årene er han selv blevet til en lækker chokoladefigur, men hvor kommer han fra?  
Påskeharen
Oprindeligt kommer Påskeharen til Danmark fra Tyskland, og det gør han faktisk først i 1900-tallet. I Tyskland mente man at det var påskeharen, der lagde påskeæggene. Udover Tyskland, så er Påskeharen også utrolig kendt i både England og USA, som 'The Easter Bunny'.   

Grunden til, at Påskeharen først kom her til Danmark i 1900-tallet, var at man i gamle dage mente at haren var et ondt og ulykkesbringende dyr, på grund af at hekse og Fanden som oftest tog hareskikkelse i fortællingerne. Dette blev også ført over på kaninerne og den eneste grund til, at dyrene blev jagtet, var fordi man ville fordrive det onde.  

Men efter at Påskeharen er kommet til, er han blevet en del af vores påsketraditioner, og især i Sønderjylland nyder børnene at finde hans æg, som er gemt rundt omkring i haven påskedag. Ligesom høner, så holder Påskeharen af at lægge sine æg tørre, varme og godt skjulte steder, så der skal ledes effektivt for at finde de lækre æg.  

Hvorfor æg? 

Men hvorfor er det lige æg, som haren kommer med? Faktisk findes der ikke en helt klar forklaring på dette, men man kan finde noget tæt på, ved at kigge på de kristne traditioner; I Tyskland spiste katolikkerne ikke æg i fasten, og derfor var der en hel masse æg til overs, som man så spiste i påsken. Dels på grund af den store mængde, som var tilbage, men også dels fordi et æg er noget af det mest livsbekræftende symbol i katolikkernes tro. Protestanterne, som var skeptiske overfor fasten, og reelt set ikke praktiserede dette, holdt også af at spise påskeæg, så de konstruerede simpelthen en forklaring på dette; nemlig Påskeharen.
ANNONCE
Påskeharen
Deres forklaring er mytologisk og stammer helt tilbage fra før Kristus fødsel, og kommer fra de hedenske frugtbarhedsriter. Her anså man haren for at være et helt specielt og enormt frugtbarhedsfremmende dyr, og derfor spiste og ofrede man æg, som også ansås for at være et frugtbarhedsfremmende middel.  

Efter denne forklaring på Påskeharens oprindelse, er der siden hen blevet konstrueret flere fine tegninger af harer, som så fint bedækker en høne. Om det er sådan Påskeharen får fat i alle sine æg, det vides endnu ikke.

Hvis du har lyst til dekorere dine egne påskeæg, er her et link til alletiders side, med masser af gode ideer til at gøre påsken mere sjov.

http://www.paaskesiden.dk/
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce