Aniston

På job efter barsel

En guide til dit nye arbejdsliv efter barslen.

4 ud af 6 stjerner
På job efter barsel
Hvad betyder en enkelt barsel eller to egentlig for dit arbejdsliv?

En hel del åbenbart. I hvert fald hvis du spørger Lotte Kirkeby Hansen og Lene Wissing, som er forfatterne til bogen "På job efter barsel".

De påpeger nemlig, at der er vigtige valg, du skal træffe, før du overhovedet går på barsel - og når du skal tilbage igen til det nye arbejdsliv med ny ekstra kasket, hvorpå der står: Forælder.

Derfor er intentionen med "På job efter barsel" at klæde dig på til at træffe beslutninger, der er rigtige for dit liv.

En konsekvens uden lige
At få et barn er måske den største forandring nogensinde i hele vores liv. Det tager ganske enkelt dit liv og vender det 180 grader, samtidig med, at det rusker det hele lidt rundt. Og det samme bliver dit arbejdsliv! Du kan ikke længere blive på kontoret, til du er færdig. Du kan ikke booke et møde ind kl. 16. Og du kan ikke bare, uplanlagt, invitere en kunde på middag.

Børn og barsel har konsekvenser for livet – og for arbejdslivet: Skal du vælge karriere på fuld damp? Skal du vælge deltid og få mere tid til børnene? Hvad betyder barnet for løn og pension? Hvad hvis du er selvstændig? Hvordan med mænd og barsel?

Det vigtige er, at man tager forandringerne på sig – og tager den nye situation alvorligt, skriver forfatterne Lotte Kirkeby Hansen og Lene Wissing i deres nye bog "På job efter barsel – Guide til dit nye arbejdsliv". De har således skrevet en ganske vigtig og meget informativ bog om, hvad barsel og børn betyder for ens professionelle liv.

Valg og fravalg  - en del af forælderrollen
Barsel, børn og job er ting, som kræver en hel masse valg - men også en hel masse fravalg.

Fravælger du din karriere i fuld fart, får du meget mere tid til dine børn - og omvendt!

Man kan ikke gøre begge dele 100 % og på en gang. Og det kommer måske bag på mange nybagte forældre.

Valget er dog individuelt. Men uanset hvad du vælger, er det sjovere og nemmere at leve med, jo mere bevidst, du er om, hvad valget betyder for dit arbejdsliv.

I "På job efter barsel" finder man flere forskellige forslag til, hvordan man kan indrette sig med barn, barsel og job - og ikke mindst konsekvenserne af dette valg såsom, at det for en privatansat kvinde med lang uddannelse koster 6 % i løn pr. barsel resten af livet i forhold til hendes mandlige kolleger.

Bogen indeholder desuden kapitler om barsellovgivningen, om barsel som selvstændig, om barselvikaren, deltid og om mænd og barsel etc..

"På job efter barsel" rummer desuden interviews med seks mødre og en far med vidt forskellige barselserfaringer.

Hvor alvorlig den enkelte beslutning egentlig kan være, kan man læse i bogens interview med professor og arbejdsmarkedsforsker Nina Smith, der fortæller, hvorfor hun mener, at kvinder er dårligere arbejdskraft (end mænd), og hvad der skal til for at ændre det.

Alt for ærlig guide
"På job efter barsel" er en super ærlig guide, der serverer den sandhed, der rammer én, når man kommer tilbage til arbejdslivet efter barsel, på en helt usødet måde.

Den fokuserer til tider, efter min smag, for meget på det sure, irriterende, frustrerende og uretfærdige ved at være kvinde, der skal tilbage til arbejdsmarkedet efter x måneder på barsel. Men det er jo heller ikke usandt, hvad de to forfattere skildrer. Det rammer bare hårdt!

Jeg synes dog, der er en tendens til at overdrive effekten af en enkelt barsel i forhold til økonomiske aspekter og indvirken på arbejdslivet som helhed. Men der er absolut ingen tvivl om, at Lotte Kirkeby Hansen og Lene Wissing har sat sig ind i tallene omkring det at være på barsel og dets indvirken på en mors løn og hendes fremtidige værdi på arbejdsmarkedet. 

Der bliver ganske enkelt malet et billed, som jeg tror, jeg ville være blevet skræmt af, hvis jeg i dag netop var blevet gravid og havde en barsel i sigte. Og det er naturligvis nødvendigt, at vi kvinder tager stilling til, hvad vi vil med vores liv, når vi både skal indtænke karriere og barn/børn, men vi skal jo ikke skræmmes fra vid og sans,  inden vi overhovedet har forsøgt.

OG det er svært at være super karrierekvinde, når man samtidig er mor og skal flyve ud af kontoret som en hvirvelvind kl. 15:45, fordi man skal hente poden. OG det er svært at være en god mor, når barnet tager det, der føles som timer, om at spise morgenmad, når man står og skal ud af døren, så man kan forberede et møde på kontoret. Men jeg tror på, det kan lade sig gøre, hvis man hakker en hæl og klipper en tå.

Når det så er sagt, så kan "På job efter barsel" helt sikkert bruges som øjenåbner og måske klæde kommende mødre på til at være bedre indstillede på det, der venter dem, når de skal ud på arbejdsmarkedet med en ekstra kasket på - nemlig mor-kasketten, som er så fantastisk og frustrerende på en og samme tid.


"På job efter barsel - Guide til dit nye arbejdsliv" er udkommet fra Gyldendal den 24. august 2011.

 
ANNONCE
Del

Seneste nyt