Aniston

På glatis i Thailand

At rejse i Thailand er lidt af et kulturchok

Midt i en rus af overraskelse over det hjælpsomme thailandske folk, viste det sig at hensigten med deres hjælpsomhed ikke altid var god.

På glatis i Thailand
Min kæreste og jeg er netop vendt hjem fra en måneds backpackerrejse i Thailand. Vi blev hevet rundt til det ene mere pompøse og store tempel efter det andet i den enorme hovedstad Bangkok, vi blev udfordret på en trekkingtur i den barske Nordthailandske jungle og vi snorklede i det smukkeste koralrev ved de sydthailandske bountyøer. Selvom vi besøgte mange fantastiske steder, var det mest fantastiske dog at opleve, hvor gæstfrie og hjælpsomme thailænderne er.  

Sådan som vi oplevede det generelt, er at servicen er på højeste niveau. Fra den almindelige mand på gaden i Bangkok og de fattige landmænd i Nordthailand til portneren på det dyrt betalte hotel.

Lige meget hvor du kommer i landet møder du ud fra egne og fortalte erfaringer kun hjælpsomme mennesker. Men at være turist er både godt og ondt, da vi også fandt ud af, at det at hjælpe os turister ikke altid er med god hensigt. Penge kommer i denne situation nogen gange til at spille en rolle, for hvem vil ikke tjene penge på nogen fortabte og naive turister.

Den falske turistguide
Et ungt dansk par som vi mødte derude, fortalte os hvordan de havde oplevet at blive narret af de lokale. Oplevelsen havde de haft da de skulle finde et storcenter i det kaotiske Bangkok. I deres søgen efter storcenteret stødte de ind i en lokalt udseende dame, der med et skilt reklamerede med hun var turistguide. Med lettelse i stemmen havde de spurgt damen om vej til storcenteret, og som svar fik de at vide, at storcenteret ikke åbnede før klokken et. Derfor foreslog hun dem, at tage en taxa hen til et andet center, som hun udtrykkeligt gav udtryk for var helt fantastisk. 

Inden jeg fortsætter historien skal det siges, at det er sådan nogen steder i Thailand at taxachauffører eller andre lokale henviser folk til bestemte forretninger. Ved at gøre dette får de eksempelvis en procentdel af den indtjening butikken har tjent på henviste kunder.

Det danske par lyttede til damen og tog en taxa mod det anbefalede storcenter. I taxaen spurgte taxachaufføren undrende, hvorfor de ville der hen, da det var et dyrt sted, og da de nåede frem viste det sig at det blot var nogle få forretninger. Skuffede forlod parret storcenteret, og måtte betale for endnu en taxa hen til det storcenter de i første omgang ville besøge. Da de nåede derhen viste det sig at centeret havde åbent fra klokken ti hver formiddag.

Parret var altså blevet taget godt ved næsen af damen, der udgav sig for at være turistguide, da hun sandsynligvis har haft en aftale med en forretning i det center, hun henviste dem til. Derudover havde hun løjet over for dem ved at sige, at det storcenter de ville besøge ikke havde åbent. De fandt først senere ud af, ved at tale med nogen danske turistguider, at sådanne aftaler mellem lokale folk og forretninger er almindelige. De havde også tidligere hørt om lokale, der for at vinde tillid hos turisterne, havde udgivet sig for at være turistguider.
ANNONCE
På glatis i Thailand
På et andet område kan turister også blive vildledt, og det er, når de skal betale for at køre med taxa. Selvom der på de fleste taxaer står, at de bruger taxameter, er det de færreste, der gør det når du spørger. I stedet nævner de en pris som ikke er høj i dansk øjemed, men som er høj i forhold til hvad de lokale betaler for at køre med taxa.

Vi fik at vide af en lokal turistguide, som havde vist os rundt i Bangkok, at man kunne komme hvor som helst i byen for 150 baht, som er cirka 25 danske kroner. Med taxameter kunne dette lade sig gøre for langt mindre, men oftest ville chaufførerne have 200-300 baht for en sådan tur.

Årsagen til at det hænger sådan sammen, er nok at mange turister, ikke er vant til at diskutere prisen med chaufførerne, samt at prisen er lav ud fra hvad de er vant til fra deres hjemland. Vi havde rigtig mange diskussioner med taxachauffører og med os selv om, hvad vi skulle betale, for når man ved hvad de lokale betaler for at køre med taxa, kan det ikke være rigtigt, at man skal betale tre gange så meget, bare fordi man med sit lyse hår og rygsæksrejsende ligner en, man kan tjene penge på.
ANNONCE
Del

Seneste nyt