Aniston

P-pillens jubilæum

Det er nu 50 år siden, vi kvinder fik lov til at vælge selv.

Mange kvinders lille trofaste følgesvend kan fejre 50 års jubilæum i år.
P-pillens jubilæum
Det er nu 50 år siden, nærmere bestemt i 1960, at de amerikanske sundhedsmyndigheder godkendte den første p-pille til forebyggelse af uønsket graviditet.

I dag anslås det, at intet mindre end 100 millioner kvinder, herunder hele 350.000 danske kvinder, benytter sig af den lille pille, der må siges at have revolutioneret verden.

Pillen har gennem tiderne udviklet sig meget, og i dag findes der et utroligt stort udvalg af p-piller til forskellige kvinders behov, eksempelvis piller med naturligt østrogen frem for syntetisk.

Medspiller til den seksuelle revolution
Da p-pillen gjorde sit indtog i USA, Europa og således også i Danmark, blev den hurtigt meget populær og nærmest en forudsætning for den seksuelle revolution, som brød ud sidst i 60'erne. Og jeg er da også sikker på, at vi er rigtigt mange kvinder, der ville have svært ved at leve foruden.

P-pillen blev da også betragtet som en opfindelse, der ændrede samfundet med et nyt syn på familien, kvindens seksualitet og rolle generelt. 
 

Fakta om p-piller
- P-piller indeholder to hormoner, østrogen og gestagen, og virker på tre måder:
... Forhindrer ægløsning i at finde sted ved at hæmme dannelsen af de overordnede kønshormoner.
... Påvirker slimhinden i livmoderen så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast og udvikle sig. 
... Påvirker slimproduktion i livmoderhalskanalen, så den bliver sej og uigennemtrængelig for sædceller.

- I dag anvendes hovedsageligt lavdosis p-piller, da de virker lige så effektivt som ældre typer p-piller og samtidig har færre bivirkninger.
 
- I næsten 50 år og helt frem til i dag har man brugt det kunstige østrogen, ethinyløstradiol, i p-pillerne. Men kvinder er nu begyndt at efterspørge piller med det samme naturlige østrogen, som produceres i kvindens egne æggestokke, nemlig estradiol.
ANNONCE
Del

Seneste nyt