Aniston

O's historie & O vender tilbage

En saftig klassiker er blevet genoplivet.

5 ud af 6 stjerner
O's historie & O vender tilbage
Når man læser de første få sider i klassikeren "O's historie" tænker man: Holy ... Fifty Shades go home! 

Man sidder som forstenet og tænker: "Hold nu op, kunne man skrive og overhovedet tænke så vildt erotisk i 50'erne!"

For godt nok er "O's historie" første gang udkommet i 1954 og på dansk i 1965, men det skinner ikke igennem i denne klassiker, som netop er blevet genudgivet i en tid, hvor erotiske fortællinger er hottere end nogensinde.

Ja faktisk er "O's historie" og "O vender tilbage", som er fortsættelsen, langt mere hardcore i både sprog og setup end "Fifty Shades of Grey" og "Eighty Days" tilsammen. Og den har da også været både meget omstridt og forbudt på grund af sin meget eksplicitte omgang med det erotiske og med S/M-temaet. 

Samtidig er den en af de mest læste franske romaner i den vestlige verden.

Sadomasochistisk kærlighed
"O's historie & O vender tilbage" handler om den unge, smukke fotograf, O.

O vil gøre alt for at tilfredsstille sin elsker, René, som hun er ovenud forelsket i. Så da han tager hende med til et slot i Roissy, hvor et mystisk fællesskab af velhavende mænd med meget beskidte vaner driver en blanding af et bordel og et fængsel, indvilliger hun uden de store skrupler.

I Roissy bliver O på den mest hardcore facon uddannet i kunsten at adlyde og underkaste sig. For godt nok er hendes elsker forelsket i hende, men han vil også eje hende og deler hende gerne med andre.

Derfor ender O med at blive indespæret, pisket, nedgjort og udsat for en lang række andre sadomasochistiske pinsler, som hun inderst inde både hader og elsker.

O's udfordringer stopper dog ikke her, idet hun, efter sit ophold i Roissy, er blevet en ejendel for ikke blot René men også for hele fællesskabet, som har planer med hende og, ikke mindst, hendes krop.

Frastødende og fascinerende
"O's historie & O vender tilbage" er både chokerende og dybt frastødende fortællinger. Samtidig kan man dog ikke undgå at blive fascineret af personerne og deres noget bizare seksualitet.

O er beskrevet på så fin vis, at man sagtens kan sætte sig ind i hendes bevæggrunde, omend de ligger meget fjernt fra, hvad man måske selv kunne finde på at springe ud i på lagenet - eller i karabinhagen, på korset eller, hvor den slags ellers kan foregå.

Man kan således godt forstå, at bøgerne gennem tiden både har vakt harme og har pirret på én og samme gang.

For historierne er ikke for børn! Men de er både velskrevne, grænseoverskridende, hypnotiserende og yderst fascinerende - også selvom de har næsten 60 år på bagen.


"O's historie & O vender tilbage" er skrevet af Pauline Réage og udgivet af Rosinante den 28. maj 2013.


Pauline Réage er pseudonym for journalisten, kritikeren, oversætteren og forfatteren Anne Declos (1907-1998), der også brugte pseudonymet Dominique Aury. Hun skrev "O's historie" for at bevise for sin chef og elsker, at en kvinde kunne skrive en erotisk roman. Declos var ansat på Gallimard-forlaget og introducerede de franske læsere for en lang række engelske og amerikanske forfattere som fx Virginia Woolf, Evelyn Waugh og F. Scott Fitzgerald. 
ANNONCE
Del

Seneste nyt