Aniston

Ortoreksi

Når sund livsstil bliver en sygdom.

Ortoreksi, eller Orthorexia Nervosa, er den sidst ankomne i rækken af farlige spiseforstyrrelser, som hvert år rammer kvinder og mænd i Danmark. Denne artikel beskriver diagnosen ortoreksi, og hvordan den adskiller sig fra de andre mere kendte spiseforstyrrelser.

Ortoreksi
I forhold til anoreksi og bulimi, som de fleste er bekendte med, er Ortoreksi en ny betegnelse. Ortoreksia Nervosa, som er den latinske betegnelse for sygdommen, kan oversættes direkte til "rigtig appetit".

Har man ortoreksi, er man sygeligt optaget af at spise sundt og leve rigtigt. Man opfinder sine egne diæter, og man udelukker bestemte madvarer fuldstændigt fra sin kost.

Uden dybere viden omkring kost, sammesætter ortoretikeren selv sin diæt ned til mindste detalje, med henblik på at leve så sundt som muligt. Det er ikke ønsket om at være ekstremt tynd, der driver værket, det er ene og alene trangen til at spise det rigtige og det sundeste.

Der findes ortoretikere, der kun spiser mad med en bestemt farve og nogen, der slet intet fedt spiser, mens andre igen lever af proteiner. Fællesnævneren er, at de plukker små dele af kostråd ud som så overdrives. Siger Sundhedsstyrelsen at det er sundt at spare på fedtstoffer, undgår ortoretikeren alt fedt. 

Hvad ortoreksi gør ved kroppen
Denne måde at spise på leder desværre både til fejlernæring og følgesygdomme. Når kroppen udelukkes helt fra for eksempel fedt, påvirker det cellernes evne til at transportere vigtige næringsstoffer rundt i kroppen. Ved fanatisk, ensidig kost er der også langt større risiko for at få vitaminmangel. De fysiske problemer ved sygdommen virker slemme nok i sig selv, men oveni at ortoretikeren kører sin krop ned, bliver psyken ligeledes påvirket.
ANNONCE
Ortoreksi
Mange oplever, at de får direkte tvangstanker omkring mad og spiseritualer, der udvikler sig til det ekstreme. Nogle spiser kun på helt bestemte klokkeslæt og kun efter de har gjort bestemte ting først, og andre skal spise alt mad utilberedt for stadig at kunne føle sig sund.

Disse tvangstanker får i mange tilfælde omverdenen til at trække sig væk. En person med ortoreksi har ofte ikke overskud til at spise sammen med andre, fordi det at spise involverer så mange regler og forbud, at en middag med vennerne virker uoverskuelig.

Denne isolation kan både gå ud over vennekreds og parforhold, og på den måde trækkes personen længere ned i sygdommen. Så foruden den svækkede krop og tvangstankerne, skal ortoretikeren også kæmpe mod social isolation. Denne combo er selvsagt virkelig destruktiv.
 
Hvordan undgår man sygdommen?
Selvfølgelig er der ingen endegyldig opskrift på, hvordan man undgår en så alvorlig sygdom som ortoreksi, men jeg tror det er godt engang imellem at stoppe op og huske sig selv på, at der er tonsvis af kostråd, diæter og detoxkure.

Samler man alle råd sammen, peger de næsten alle i forskellige retninger. Når man spiser sundt, spiser man varieret og uden fanatisme. Så snart en bestemt kur bliver fanatisk, øger det risikoen for at man mister sin sunde dømmekraft. Varieret kost er ikke mad uden fedt eller uden kulhydrater. Vores mad er jo i sidste ende det, der holder vores mekanisme kørende.

Står du selv i den situation, at du har mistet grebet om din kost, og har du brug for noget rådgivning og hjælp til at genvinde kontrollen over dit liv, kan du ringe til LMS, landsforeningen mod spiseforstyrrelser, telefonrådgivning på 7010-1818, hvor du anonymt kan få hjælp.  
ANNONCE
Del

Seneste nyt