Aniston

Ord i hovedet - Ord i hovedet eller støv i pennen

"Bliver du udgivet?” Det er det spørgsmål, de fleste skrivende hører, når de fortæller om deres lidenskab. Skal man da udgives for at være forfatter? Hvorfor bliver nogle udgivet, når andre ikke gør?

Ord i hovedet - Ord i hovedet eller støv i pennen
Der findes et væld af kreative forfattersjæle i verden. Mange er desværre ikke født ind i udgivelsens tid endnu. Måske fordi forlagene i visse tilfælde ikke har været åbne nok. Paul Austers debutroman, By af Glas, blev afvist af 17 forlag, før nogen tog en chance - og fik en international bestseller ud af denne mærkværdige og interessante bog i New York Trilogien.

Austers historie viser, at det kan være en lang og hård proces at nå i mål. Skrivningen er såmænd heller ikke let. Det er i virkeligheden udholdenheden, der afgør, om man er forfatter eller ej. Hemingway udtalte engang, at forfatterskab kræver 10 % inspiration og 90 % perspiration. I mit arbejde som manuskriptlæser ser jeg, at han har ret. De, der hænger i, udkommer.

Det gælder også om at finde det rette forlag. Alle forlag ser ikke ens på samme bog. Den amerikanske digter, Muriel Rukeyser, opfattede al kunst som en metode til formidling af kunstnerens emotioner til et publikum, der er åben for dem. Hun pointerede, at der ikke findes dårlig kunst. Det, der ikke rører det ene hjerte, kan jo røre det næste. Hvem ved egentlig definitivt, om et værk er godt eller dårligt? Selv teknikker kan knækkes med fordel.
ANNONCE
Ord i hovedet - Ord i hovedet eller støv i pennen
Manglende udgivelse er heller ikke ensbetydende med manglende talent. Fx får en forfatter som Stephen King lov til at pryde de danske boghandleres hylder med al sin velsmurte teknik. Derimod har Richard Laymon, en fabelagtig horrorforfatter med kvaliteter, spænding og teknikker, der er fuldt ud på højde med King, tilsyneladende kun fået en enkelt af sine bøger oversat til dansk.

En mulig årsag til manglende udgivelse kan være, at forfatteren endnu ikke har fundet sin personlige stemme. Personlighedens kreative guld gemmer sig i menneskets dybder inde i en skattekiste af underbevidsthed. Guldet blæser bobler op til hjernens overflade i håb om at blive hørt, men desværre skal boblerne først trænge igennem et ofte astmafremkaldende lag af støv fra stressede hverdage og selvværdskomplekser - som muligvis skyldes den rationelle tidsalders forvirring over, at kunst ikke har noget facit.

Glem facit. Skriv en bog, du selv vil elske at læse. Din kærlighed til bogen vil appellere til læsere med samme litterære passion. Så bliv ved at dykke ned i din lidenskab uden forbehold for, hvad du bør finde.
Og fisk så guldet op.

Af Jannie Solaas, manuskriptlæser, www.solaas.dk
ANNONCE
Del

Seneste nyt