Aniston

Ord i hovedet - Chokoladeshake

Hvis pennen kramper, når du vil skrive, skal du ikke gå i panik. Den kramper kun af ivrighed over, at den snart får sagt det, den vil. Og det er til at begynde med ikke nødvendigvis det, du vil.

Ord i hovedet - Chokoladeshake
Ord kan være stive, når de kommer ud. De er sjældent andet end frosne, så længe du ikke selv er varm. Hvis det er tilfældet, så tag fem minutter og skriv uden at tænke. Hold pennen i gang hele tiden. Når du presser ord ud på den måde, får du al dagens tankeaffald og stress ud på papiret. Alt det, der gjorde, at pennen blokerede for spændende og levende litteratur. Dine tanker springer muligvis undervejs i øvelsen, og måske giver teksten ingen mening. Det er kun et godt tegn. Så er du ved at grave dig igennem alle de støjende lag ned til det, du virkelig har på hjerte.

Bedøm heller ikke tankerne, der kommer ud. Betragt dem som vand, du hælder ud af dig selv, for at du kan blive tom og optage kreativiteten i dig. Det er lige meget, om vandet er brunt eller funkler, om der er etik eller pointer i det. Det er vand, og det skal bare hældes ud lige nu. Inden du starter dagens reelle skrivning.

Når du så er tom, ser du dit skattekammer af idéer. Den fantasi, du har gravet dig ned til, bliver dertil styrket, når du tænker anderledes og prøver noget nyt. Tag andre veje hjem fra arbejde, så du ser andet end de sædvanlige huse. Vælg rejsemål og seværdigheder, du aldrig har interesseret dig for, og find det interessante i dem.
ANNONCE
Ord i hovedet - Chokoladeshake
Og frem for alt - tag intet for givet. Forestil dig med rumvæsnets øjne, hvad gamle ting kan bruges til, som andre ikke har opdaget. Betragt alt fra malerier til dørhåndtag og forsøg at regne ud, hvad der gik igennem skaberens hoved. Alene fordi det er sjovt og ofte umuligt at kende det præcise svar, hvorfor du må gå i seng med mulighederne svømmende i din bevidsthed.

For kreativitetens ophav er hverken kedeligt eller begrænset. Forrest Gumps berømte ord, "Livet er som en æske chokolade - du ved aldrig, hvad du får", gælder i høj grad også kunst. Det kreative er netop det anderledes. Det uprøvede.

Filosoffen Epiktetos ytrede, at hvis man vil forbedre sig, må man være tilfreds med at blive opfattet som fjollet og dum. Så tag endelig til stranden og se månen spejle sig i havet en stjerneklar aften, og spørg dig selv, om månen svæver deroppe i himlen og reflekteres af bølgerne, eller om den i virkeligheden ligger på havbunden og spejler sig op i himlen gennem vandet.

Måske er universet anderledes for dig end andre.

Lad verden høre om dét.

Af Jannie Solaas, manuskriptlæser, www.solaas.dk
ANNONCE
Del

Seneste nyt