Aniston

Ord i hovedet - Alvorlig kreativ

Tager du din kreativitet seriøst? Eller bliver den gemt væk i en skuffe med alt det andet tilsyneladende ufornuftige tidsfordriv? Din kreativitet er dit mest personlige udtryk. Hvis du gemmer den væk, hvor er du så selv?

Der er en grund til ikke at tage skønlitteratur seriøst. Det er jo kun fantasi, og din tid er bedre brugt på ...
Ord i hovedet - Alvorlig kreativ
Hvad?

Din kreativitet er en af de gaver i livet, du møder dig selv igennem. Den minder dig om, hvad det vil sige at være menneske, fordi den kræver, at du trækker på alle dine følelser og erfaringer. Den opsummerer og definerer dig i det givne øjeblik. For derefter, når du har forstået alt, den viser, at forføre dig til endnu dybere lag af livet.

Den amerikanske forfatter, Julia Cameron, underviser i, hvordan daglig skrivning om livets trummerum ikke bare stikker hul på kreativiteten, der ligger gemt i underbevidstheden, men også renser og helbreder os, når vi gennemgår personlige kriser. Mange læger og psykologer anbefaler kreativitet til helingsprocessen af samme årsag.

Vi kunne selvfølgelig alle være civilisationen nyttig som Thomas Edison. Så ville vi få en funklende smuk, men pænt overbelyst verden - med absolut intet brændstof til vores egen udvikling som mennesker. For det er skønlitteraturens højeste formål. At inspirere og rykke såvel enkeltpersoner som nye kunstnere med sine teknikker og historier, uanset hvor trivielle eller mystiske de måtte forekomme ved første øjekast.
ANNONCE
Ord i hovedet - Alvorlig kreativ
Hvem har ikke prøvet at lægge en bog fra sig og være blevet rørt af lagene i eller under historien, fordi et andet menneske tog sig tid til at formidle sine idéer? Hvem siger, at tanker er mindre vigtige end virkeligheden? Findes der nogen virkelighed, hvis der ikke findes tanker?

Internationale erfaringer beviser litteraturens positive påvirkning af menneskets velbefindende og psykiske udvikling. I England anvendes biblioterapi som alternativ til piller for igennem litteratur og læsegrupper at hjælpe mennesker med at sætte ord på og forløse deres psykiske problemer.

I USA har Touchstones Discussion Project i samme ånd hjulpet fængselsindsatte til at udvikle empati og færdigheder, som de behøver for at sløjfe kriminaliteten - via litteratur. Takket være lyse hoveder som Homer får de indsatte udtrykt deres tanker og følelser og gennem diskussioner større forståelse for livets tunge begreber som frihed og ansvar.

In
Af Jannie Solaas, manuskriptlæser, www.solaas.dk
ANNONCE
Del

Seneste nyt