Aniston

Natskygge

Susanne Harsfort har skrevet et episk værk om kvinder,en pagt med djævelen, og det der kan ske hvis man blander det.

Der er nogle bøger som efterlader et uudsletteligt indtryk på en, hvis historie og personer med mellemrum dukker op i ens hukommelse, og som man med andre ord aldrig glemmer igen.
'
Natskygge
For mig er Natskygge af forfatteren Susanne Harsfort en af disse bøger. Hun har formået i en og samme bog at forene, en skægstroman, med krimi, gys og en fantastisk realisme. Det er en stor bog skrevet af en stor kvinde om kvinder, som væver tvang, blodskam, forbandelse og styrke til et tæppe af ord, som man blot ønsker aldrig stopper.

En historie som starter da heksens sorte Sara's skæbne snoes ind i den sarte og ufrugtbare proprietærfrue Iremelin Jessen's. Hendes ufrugtbarhed og mandens insisteren på en mandlig arving, kræver så mange dødsfødsler, at det til sidst næsten flår livet ud af hendes spinkle krop. En aften da endnu en dødsfødsel flænger luften i proprietærgården, bliver der på samme tidspunkt bragt et nyfødt drengebarn til præstens dør. Irmelins søster som ikke har noget højere ønske end at redde sin søster, plotter sammen med præsten og det fundne drengebarn, bliver lagt i vuggen istedet for proprietærens dødfødte søn.
ANNONCE
Natskygge
Og hermed i det herrens år 1880, starter et drama som følger familien ind igennem flere slægtsled, og som ikke stopper før næsten hundrede år senere i 1970'erne. Et drama hvor blodskam går hånd i hånd, med en skrækkelig forbandelse. Hvor drengebørnene alle bærer djævelens mærke på højre skulder, og intet middel skyer for at sikre at forbandelsen overlever. Hvor religionens vanvid stadig findes på den lille ø i Roskilde bugt, hvor ruiner vidner om en engang stærk augustinerorden, og som stadig holder krampagtigt fast på hemmelighederne og den pagt, som i sin tid blev indgået med djævelen. 

Seks år tog det Susanne Harsfort at skrive romanen Natskygge, og som hun fortalte mig så var hendes reseach så fuldstændig, at står der i bogen det regnede 13 juli 1898, så kan man være sikker på at der VAR sommerregn netop den dag. Jeg har sjældent oplevet en så fuldstændig reseach, og måske er netop denne sandfærdighed med til at krydre den ellers fiktive roman, så den får et sådant skær af realisme, at man ikke et øjeblik overvejer at  Irmelin, Sorte Sara, Sigøjnerklanen Kaminski, Pastor Svane, Kunstnerparret Brasell og alle de andre figurer aldrig har eksisteret.

Nogle bøger må man bare eje, og natskygge hører til den kategori. Andre bøger læser man en gang og så aldrig mere, Natskygge læser man igen og igen, for hver gang at opdage nye og spændende sider af samme historie. Behøver jeg sige at Natskygge er en af mine absolutte yndlingsbøger?

Forlag: dark lights
Pris: 299,-
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce