Aniston

Narnia

Løven, Heksen og Garderobeskabet

8 ud af 6 stjerner
Fire børn evakueres bomberne i London under Anden Verdenskrig. De havner hos en professor og hans strenge husholderske, hvor de trods masser af plads ikke helt kan finde ud af, hvad de skal lave. Den yngste, Lucy, finder imidlertid Garderobeskabet.
Narnia
Først tror de andre tre ikke på hende, men da de pludselig selv havner i det eventyrlige land, Narnia, som Lucy fortæller dem om, er de tvunget til at tro på, at det virkelig er sandt.

En spådom fortæller om de fire menneskebørns ankomst, at det skulle være enden på den hundrede af år lange vinter, som landet dvæler i. Den Hvide Heks, som har udråbt sig selv, som landets hersker, gør imidlertid alt for at stoppe børnene, men de får kyndig hjælp af de mange talende dyr.

Hård realisme

Det er en Disney-filmatisering af bøgerne af samme navn, men det er ikke bare for børn. Der er sat en censur på for børn under 11 år, og med god grund. Bomberne i London kan være hård kost, og Heksens Gestapo-agtige regime er ikke til at spøge med.

Den er dog langt fra så uhyggelig som Harry Potter filmene har udviklet sig til, og selvom Narnia forsøger at komme på højde med Harry Potter, lykkes det ikke helt.

Kompetent filmhold

Men filmen er i høj grad værd at se. Teknikken har gjort det muligt at genskabe bøgernes univers, og det virker enormt realistisk. Man føler ikke, at man befinder sig i en eventyr-verden, selvom dyrene kan tale.

Location er hentet fra New Zealand, og vor tids computere har gjort det muligt at skabe de mange mytologiske væsner, som især under kamp-scenerne kommer til værdighed. Det har Dean Wright, som også havde ansvaret for slagene i "Ringenes Herre", stået for, og man kan sagtens se lighederne.

Det virkelig dygtigt lavet.

Om Narnia lever op til C. S. Lewis's romaner fra 1950'erne er op til den enkelte læser at vurdere. Men én ting er sikkert, film-crewet har gjort et rigtig flot forsøg, som er værd at opleve på det store lærred.

"Narnia" har premiere den 25. december 2005.
ANNONCE
Del

Seneste nyt