Aniston

Narcissisme

Lille spejl på væggen der, hvem er smukkest i verden her

Selvom du sætter dine egen behov forrest, og synes du er er en helt fantastisk person, er du ikke narcissist.  At være narcissist er en psykisk sygdom, hvor du ikke kan tage imod kritik, når "du er for meget".
Narcissisme
I vores tid dyrker de fleste mennesker deres udseende og karriere. Vi kigger os selv i spejlet og vurderer vores krop, og hvis den ikke er, som vi vil have den, dyrker vi sport eller køber makeup.

Vi arbejder meget og uddanner os mere og mere for at komme til at være beriget med viden, en viden vi kan være stolte af i andres selskab. I det hele taget vil vi godt tage os godt ud i andres øjne og lyde kloge.

Vi ved, hvad vi har lyst til og behov for. Vi tænker på os selv og synes, at vi er meget værd, som det menneske vi er. Det er der ikke noget galt i, det er helt almindeligt og naturligt, at vi er lidt egoistiske. For hvis vi ikke var det, ville vi føle mindreværd, være underdanige, og andre ville let komme til at bestemme over vores liv. 
   
Spædbørn er narcissister
Mange mennesker tænker nok, at det at være narcissist dækker over at være egoistisk, og at det er noget, vi alle er mere eller mindre engang imellem. Narcissime og egoisme kan dog ikke sidestilles. At være narcissist er en psykisk sygdom. Narcissisten har en række forsvarsmekanisme, som er normale at have som spædbarn, men ikke som voksen. Spædbørn er egoistiske, fordi de vil have alle deres behov opfyldt og sætte dem igennem over for andre mennesker. Det er vigtigt for vores voksenliv, at vi som spædbørn har lært at være et selvstændigt in
Man kan udvikle narcissistiske personlighedstræk som voksen, hvis man de første leveår har fået psykiske skader. Det er desværre sådan, at flere og flere unge mennesker de sidste årtier har udvist narcissistiske træk, hvilket vil sige, at de ikke længere har et velafbalanceret ego, gode kontaktforhold til andre mennesker, faste værdinormer og de forsvarsmekanismer, der hører deres alder til.

De mest almindelige tegn på, at du er narcissist

  • En svingende selvfølelse, hvor du det ene øjeblik føler dig almægtig og ufejlbarlighed og det næste øjeblik føler dyb afmagt, stor skam, mindreværdig og fuld af selvhad.

  • Du er sårbar over for kritik.
  • Du har en indre følelse af tomhed, har ingen livsglæde og ser det hele som meningsløst. På grund af disse følelser er du konstant på jagt efter oplevelser, som giver dig en mening med livet.
  • Du er optaget af din egen krop og dens funktioner på grund af panisk angst for fysisk forfald og for at blive gammel ("hypokondri").
  • Du har et umætteligt behov for andres opmærksomhed og beundring, og du har brug for at være i centrum i et selskab. Men det står i modsætning til din mangel på ægte interesse for andre mennesker.
  • Du har et forstyrret forhold til andre mennesker. Andre bliver typisk opfattet som tilbehør til personens eget liv. Forholdet til andre er tit præget af mangel på respekt, og forholdet til andre skifter mellem urealistisk idealisering og voldsom foragt.
  • Du er bange for at blive afhængig af andre. Narcissisten har behov for at blive bekræftet, men er samtidig bange for at blive afhængig, fordi det indebærer faren for at blive svigtet.
  • Du er misundelig og jaloux på de folk omkring dig, der har noget, du selv mener, du mangler.
  • Du er seksuelt aktiv med mange skiftende partnere, men du føler dig alligevel ikke tilfredsstillet, da din evne til egentlig seksuel tilfredsstillelse og dybere kontakt med andre er mangelfuld. Grunden til du har det sådan, er at du er bange for alt, som truer selvkontrollen. Sex er derfor præstationsorienteret.
  • Du har en usikker identitetsfølelse.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE