Aniston

Mortens aften

Hvorfor fejrer vi det - og hvad har anden gjort?

Mortens aften
Mortens aften er en gammel tradition, som bygger på en sjov historie. I denne artikel vil jeg fortælle, hvorfor vi fejrer denne aften, og om anden i virkeligheden burde være indblandet i vores tradition.

Mortens dag var dagen, hvor Luther blev døbt Martin (Morten) og derved blev biskop Martin af Tours". Der er ikke tale om Martin Luther, da dette er lang tid før hans tid, nærmere betegnet i det fjerde århundrede. Grunden til at Martin kaldes Morten (Bisp) i Danmark, er fordi det er vores danske svar på navnet Martin, og det er der navnet: 'Mortens Aften' kommer fra. Sjovt nok blev reformatoren Martin Luther opkaldt efter datidens helgen, Martin.

Da Morten var 20 år, forlod han sit tidligere liv som soldat og blev munk. Han tog herefter af sted til Ungarn for at forsøge at indføre kristendommen, det lykkes ham at omvende sin mor. På trods af det lykkedes det ham ikke særlig godt at overbevise alle andre. Han blev fordrevet tilbage til Gallien, og her byggede han et kloster i Poitiers. Han blev kendt vidt omkring for sin godhed, og befolkningen ville gerne døbe ham til biskop.

Legenden fortæller, at Morten ikke ville være biskop, og derfor valgte han at gemme sig i en gåsessti. Dette gemmested var ikke det bedste valg, da gæssene skræppede op og afslørede Morten. Derved kunne Morten ikke undgå at blive biskop.

Han påbød senere, at man skulle slagte en gås i hvert hus og servere den til middag. Så hvert år på denne dag fejrer man 'Mortens Aften' ved at spise gås. I virkeligheden er der tale om den 11. november, men i Danmark har vi valgt at fejre 'Mortens Aften' den 10. november.
ANNONCE
Mortens aften
Som I kan læse af historien, er anden slet ikke indblandet i legenden, men fordi vi ofte kun fejrer 'Mortens Aften' med familien på 4-5 mennesker, så er der alt for meget mad i en gås. Man har derfor valgt at spise and i stedet for, hvilket jo i og for sig er lidt synd for ænderne.

Der er dog også den amerikanske forestilling om, hvad der skete med Martin og gæssene. Her fortælles der om Martin, der var ved at lære byens befolkning, hvordan man opførte sig ordentligt. En gås begyndte at larme så højt, at Martin ikke kunne fortsætte sin tale. Martin beordrede gåsen slagtet, så han kunne afslutte sin tale. Bagefter fik Martin gåsen serveret, og da han spiste den kvældes han til døde. Dette lærte folk, at det var vigtigt, at passe på, hvordan vi behandlede vores kritikere.

I Danmark er det dog den første legende, der er grunden til, at vi fejrer 'Mortens Aften'. Vores mad består ofte af det første julemåltid på året. Vi spiser and proppet med svesker og æbler, brune kartofler, brun sovs, rødkål, og nogle tager endda fat på risalamanden - andre spiser god gammeldags æblekage. Det er dog ikke alle, der afholder denne tradition, men i vores familie er det i hvert fald et must, da vi elsker julemad.

Traditionen har været fulgt i mange år. Første gang man ser den, er i Tyskland i 1500-tallet. Udover at de også spiste gås, hyldede de druerne og vinhøsten. I Tyskland er dagen kaldt gåsesøndag, hvis den 11. november faldt en sådan dag.

Første gang man kan læse om traditionen i Danmark er i 1616, men det vides dog, at man allerede før den tid i middelalderen også fejrede 'Mortens Aften'. Det blev indført i 1700-tallet, at der skulle serveres gås 'Mortens Aften' på hospitaler og alderdomshjem, da disse mennesker ikke skulle snydes for skikken.

- God Mortens Aften til alle!
ANNONCE
Del

Seneste nyt