Aniston

Modens historie

Fra 1900 til 2000

Lige fra kjoler med flæser, store hatte, charleston, trompetbukser til buksedragten. Moden ændrer sig konstant efter, hvad der forgår i verden. Krige, film, musik med mere påvirker modens karakter. Hvad gør vi mennesker? Vi følger bare med.
Modens historie
Ultra feminine stor blomstrede kjoler med flæser og mega hatte prægede starten af 1900-tallet. Det ændrede sig dog drastisk, da modeskaberen Poul Poiret skabte en hel ny kvindesilhuet i 1912. Kjolen begyndte at falde løst ned af kvindekroppen uden stativer og endte i et havfrueslæb. Inspirationen kom fra Japan og kjolerne fik kimonoærmer og taljen kom op under barmen, som en slags empire stil. Den overdådige hat blev afløst af en slags turban. 

Efter første verdenskrig ændrede moden sig igen. Nederdelen fik mere vidde og taljen kom ned på plads igen, dog kun løst markeret. I 1920erne begyndte damerne at få ben. Kjolen kom op omkring knæet. Kvinderne fik sågar kortere hår. Charleston feberen kom med korte kjoler, fjer og sjov dans. Kvinderne fik valgret, blev mere selvstændige og selvbevidste. Moden dikterede væk med det kvindelige og kvinderne brugte ligefrem brystbind for at skjule brysterne. Kvindeidealet blev drengepigen la gaconne. 

Vores alle sammens elskede lille sorte kjole også kaldet den lille sorte kom frem i 1920erne. Det var Coco Chanel, der kom med dette store hit. Denne kjole må man sige, er kommet for at blive sæson efter sæson. Hvilket er udmærket, da den er utrolig sexet og feminin. 

Drengepigen blev voksen i 1930erne. Kvinderne skulle nu være rigtige damer igen. Dette image kom frem under påvirkning af de amerikanske film med de smukke raffinerede påklædte kvinder. Selskabskjolerne havde en ryg udskæring helt ned til taljen.
ANNONCE
Modens historie
Anden verdenskrig kom selvfølgelig til at påvirke moden i 1940erne. På grund af mangel på knapper blev der brugt hundelænker til at lukke dragter og holde nederdele sammen. Modens udtryk med påvirkning fra krigen og manglerne gjorde, at kjolerne blev sammensat af forskellige stoffer skåret på kryds og tværs. I 1947 brød solen frem igen. Christian Dior lancerede en ny kvindesilhuet New Look. Taljen blev stramt markeret og kjolerne fik vidde igen. 

Sus i skørterne kom der i 1950erne. Tiden begyndte at dyrke ungdommen som teenager og der blev danset jitterbug. Den voksne kvinde var elegant klædt. Det blev in at være husmoder. Husmoderen pudsede vinduer, vaskede tøj og lavede mad altid med et smil på læben, perfekt friseret hår og klædt i tidens mode. Hun syede selvfølgelig også sit tøj selv.
ANNONCE
Modens historie
Opgangstiden i 1960erne gjorde, at forbruget steg. Kvinderne holdte op med at sy selv grundet stormagasinerne. Priserne blev billigere på tøj og man købte rigtig meget. Kjolesømmen røg et godt stykke op over låret og viste dameben iført strømpebukser. Twiggy kom til at præge moden forholdsvis meget. Hun var den første supermodel i Danmark. Dertil kom betegnelsen mini-midi-maxi. Starten af 60érne var midi, dernæst mini, hvor skørterne kom længere og længere op, helt op til hulkort. Slutter så af med maxi, som så bliver starten på 1970erne. 

I 1970erne kom der spræl på. Mange former for trends kom frem. Grundet ungdomsoprør, kvindefrigørelse, kollektiver mm. Hotpants med frække lange støvler blev et stort hit. Lange flagrende kjoler, strikkede nederdele, som oprindeligt var en poncho. Ja, der var lidt af hvert. Antimode kom der også, hvilket vil sige, hvis man havde solidaritet med fabriks-syerskerne, skulle man bruge tøjet til det var slidt op. Mange af de typer gik i fløjlsbukser, skjorte i indisk bomuld og den gode gamle parkacoat, som oprindeligt var en militær overfrakke fra 1914. En anden trend fra den tid var patchwork i alle afstøbninger lige fra tæpper til applikationer på bukser. Vi må ej heller forglemme afghanerpelsen, der flittigt blev brugt i denne tidsperiode. 

De kære 80ere med disco, farven pink, permanent a là puddelhund og plastic øreringe var en spøjs tid. De to største tendenser i den tid var dog Yuppier og jogger. Der var den unge stræbsomme karrieremand med jakkesæt, habit, slips og tillukket skjorte. Han udstrålede sikkerhed og hans kæreste var perfekt til fingerspidserne. Der var dømt total glamour og overklasse. Det var dem, der blev kaldt yuppier. I denne periode kom sport, kondition, fitness og sundhed på højeste mode. Man så mennesker, der løb alle vegne. Derfor kom joggingdragten frem og blev den højeste mod i fritiden.
ANNONCE
Modens historie
Så er vi nået til 1990erne. Historisk blev der et nyt Europa. I 1992 var året, hvor Den Europæiske Økonomiske Union kunne træde frem som et åbent marked, EU. Der blev sagt i New York Times 'Det nyeste kodeord for mode er ikke mini eller maxi eller stretch. Det er globalisering.' Joggingtøjet fortsatte lidt endnu, men blev erstattet af blanke lycra leggings., som blev sat sammen med Timberland støvler og en kæmpestor chenille-sweater. Nu måtte man gerne træffe sine egne valg. Det var det, der var moden og trenden. Da man i denne periode havde færre penge til forbrug, valgte man mere tidløst og i almindelighed billigere afarter cowboybukser, leggings, T-shirt og kondidragter. Tresserne og halvfjerdserne fik comeback i halvfemserne. Kunstige øjenvipper, A-line og baby-doll blev båret i halvfemser- udgave over stramme tights ofte i silke med stretch eller over hullede cowboybukser. Kærligheden for sport og motion fortsatte fra firserne til halvfemserne, men tøjet blev med mere komfortabelt.  

I de sidste 10 år, har der ikke været det helt vilde nye inden for mode. De gamle tiders mode dukker frem på skift blandet med noget nutid. I dag er næsten alt tilladt. Man skal bare gøre det med stil, sin egen stil... Men for at være 'in', skal man selvfølge holde sig indenfor de nye tendenser.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE