Aniston

Midt imellem - Debutroman af kinesiske Jean Kwok

Romanen 'Midt imellem' er forfatteren Jean Kwoks debutroman. Hun immigrerede, som hovedpersonen i romanen, til Brooklyn fra Hong Kong som barn.

4 ud af 6 stjerner
Midt imellem - Debutroman af kinesiske Jean Kwok
Kinesiske Jean Kwok er født i Hong Kong og immigrerede som barn til Brooklyn, hvor hun arbejdede i en sweatshop med sin familie. 'Midt imellem' er hendes debutroman, og den er allerede solgt til udgivelse i 15 lande.'Midt imellem' giver sin læser et gribende indblik i livet som fattig immigrant i New York.

For at give sin datter de bedste muligheder i tilværelsen flytter en kinesisk mor og hendes 11-årige datter fra Hong Kong til New York. De ankommer til det nye land uden at kunne et ord engelsk - og uden penge. Derimod har de allerede ved ankomsten en stor gæld til deres amerikanske familie, som har hjulpet dem til landet.
ANNONCE
Barske vilkår i det nye land
Kim og hendes mor må arbejde gælden af på familiens tekstilfabrik under kummerlige forhold. Arbejdet er hårdt og underbetalt, og Kims mor kæmper for at få tilværelsen til at hænge sammen for dem begge. Deres amerikanske familie stiller kun en ussel og iskold lejlighed til rådighed for dem - med rotter og kakkelakker som nærmeste naboer. Det står hurtigt klart for 11-årige Kim, at den familie, der skulle have hjulpet dem på fode i det nye land, kun udnytter deres taknemmelighedsgæld og arbejdskraft.

Kims mor er dog af den gamle kinesiske skole, hvor høflighed og ydmyghed er de vigtigste dyder. Hun kunne aldrig drømme om at sige fra over for sin familie, der har hjulpet dem til New York. Hun arbejder dag og nat på fabrikken, og Kim må hjælpe til både før og efter skole for at nå den store arbejdsmængde.

For Kim er der ingen anden udvej ud af det hårde liv på fabrikke, end at klare sig så godt i skolen, at hun kan opnår et legat til et godt universitet og derigennem få et velbetalt job. Kim er velbegavet og knokler hårdt i skolen - inden hun skynder sig videre til sig job på tekstilfabrikken hver eneste eftermiddag og aften.
ANNONCE
Nyt land, nye drømme
Selvom Kim må knokle for at klare både skolen og det hårde arbejde på familiens fabrik, begynder drømmen om et bedre liv at spire i hende. I skolen møder hun helt almindelige amerikanske børn, som lever et helt andet liv, end det hun er blevet vant til i New York. Hun knytter venskaber og får sig en fortrolig veninde i den jævnaldrende Annette, der tager hurtigt tager Kim til sig og hjælper hende gennem den forvirrede tilværelse som ung immigrant, der skal forsøge at passe bedst muligt ind.

Gennem venskabet med Annette får Kim et indblik i livet for den almindelige amerikaner i USA, og hun vænner sig langsomt til sin nye tilværelse som kinesisk-amerikaner. Kim og Annette bliver også teenagere sammen og en ny verden med drenge og flirteri åbner sig for Kim, der ellers har fået en streng kinesisk opdragelse. Kim må derfor snyde sig til lidt frihed fra sin strenge mor med små hvide løgne.

Samtidig har hendes mor slet ikke vænnet sig til livet i det nye land, de er kommet til. Hun taler fortsat næsten ikke engelsk, omgiver sig kun med andre kinesere på fabrikken og lever kun for at give Kim det bedst mulige liv i det nye land. Kim og hendes mor vokser derfor fra hinanden med tiden, efterhånden som månederne og årene går.
ANNONCE
Den gyldne fremtid venter
Kims store indsats i skolen bærer frugt, og hun bliver optaget på New York fineste college med fuldt legat. Samtidig har hun forelsket sig i en kinesisk dreng, hun har mødt på tekstilfabrikken, hvor hun stadig må knokle efter skole for at hjælpe sin mor. Men tilværelsen med en fin amerikansk skole og en fattig kinesisk kæreste er ikke altid nem.

Kim balancerer hele tiden midt imellem to verdener og to liv - skal hun forfølge sin og moderens store drøm om at blive optaget på Yale og få en universitetsuddannelse, eller skal hun stifte med sin kineske kæreste, som hun elsker? Og kan de to ting overhovedet kombineres?

Valget mellem de to liv og to verdener skal træffes, og Kim drømmer store drømme om sin fremtid. Men så rammer virkeligheden hende hårdt - hun bliver gravid, og samtidig dumper optagelsesbrevet fra Yale ind af brevsprækken. De to verdener krydser spor, og Kim er nu tvunget til at tage et valg, der gør ondt...
ANNONCE
Den kinesiske drøm
'Midt imellem' er både et gribende portræt af livet som fattig immigrant og samtidig en følsom beskrivelse af de tanker og drømme, som en helt almindelig teenagepige kæmper med. Bogen er spændende og detaljeret skrevet, og man lever sig hurtigt ind i universet. Jean Kwok beskriver med masser af kontraster vekslingen mellem tekstilfabrikkens dampende hede, den usle lejlighed uden vinduer og varme og den fine skoles overvældende omgivelser.

'Midt imellem' er den klassiske fortælling om den fattige immigrant, der må stå grueligt meget igennem for at opnå sine store drømme i det forjættede land USA. Men historien virker ægte, og man fanges hurtigt at den gribende historie om kulturchok, kærlighed og kinesisk stolthed.


Midt i mellem er udkommet fra Forlaget Bazar - Pris 269,95 kr. - ISBN: 978-87-7116-0093
ANNONCE
Del

Seneste nyt