Aniston

Mænd og kvinder som venner?

Kan man være venner med mænd, uden at de har en anden dagsorden?

Har du fået følelser for en fyr, du udelukkende forventede, skulle være en ven? Har en af dine drengevenner givet udtryk for, at han vil mere med dig end blot venskab? Så befinder du dig ikke i en unormal situation. Men kan kvinder og mænd være venner, uden at det nogensinde fører til mere?

ANNONCE
Mænd og kvinder som venner?
Tanja Rahm og Tanja Glückstadt, begge sexologer og parterapeuter mener umiddelbart, at mænd og kvinder godt kan være venner:

"De kan ofte bruge hinanden som en slags sparringspartner, dels i de forhold de er i, men også i forhold til forskellige måder at anskue verden på. Det kan være en rigtig god måde at se tingene i et andet perspektiv, fordi mænd og kvinder tænker forskelligt og opfatter ting forskelligt."

Kønnet kan være en forhindring
Der er mange faktorer, der spiller ind, når man taler om venskab mellem de to køn. For mænd og kvinders opfattelser af verden er ikke ens.

Tanja Rahm og Tanja Glückstadt fortæller, at kvinder som oftest har lettere ved at være venner med mænd, end mænd har ved at være venner med kvinder:

"Dette fordi mænd er visuelle og tænder på det, de ser. Kvinder er sjældent opmærksomme på dette, hvorfor de ofte opfører sig som i et forhold, dog uden den fysiske kontakt. - Resultatet er, at manden risikerer at blive seksuelt opstemt, når han oplever hendes grin, varme, imødekommenhed og hendes kropssprog."

Hvor mandens visuelle sanser kan spille ham et puds, har kvinden derimod en lille fordel: "Kvinder oplever at blive seksuelt opstemt gennem kærtegn og fysisk nærvær, som jo ikke er kendetegnet for et venskab, hvorfor hun ikke på samme måde bliver konfronteret med sin seksualitet, når hun er sammen med sine mandlige venner."

De to Sexologer fortæller endvidere, at kvinder af og til bliver opfattet som naive, når de siger, at deres mandlige bekendtskaber er deres venner. En del mænd mener nemlig, at andre mænd kun er ude på sex med deres kvindelige venner: "Derfor kan der være svært for en mand at acceptere, at hans kæreste har mandlige venner, da han måske selv tidligere har oplevet at være ven med en pige, som han i virkeligheden følte sig seksuelt tiltrukket af," fortæller sexologerne.

Venskabet var en løgn
Men hvad gør man, hvis det viser sig, at en mand, man troede var en ven, rent faktisk kun var ude på at komme i bukserne på en?

Mai Thraner, 41 år, er en af de kvinder, der føler sig voldsomt forrådt. Under sit første kærsteforhold mødte hun en fyr, hun blev gode venner med. De kunne diskutere alt, kæresteproblemer, livssituation og så videre. De delte hinandens inderste tanker og hemmeligheder, og Mai Thraner troede, at hun havde fundet en ven for livet.

Men sådan gik det ikke. Efter ti års venskab bryder Mai Thraner ud af sit kæresteforhold, og et år efter går det galt:
ANNONCE
Mænd og kvinder som venner?
"Da jeg efter et år finder en ny kæreste, skælder min årelange ven mig huden fuld, fordi han 'jo bare havde gået og ventet på mig i alle de år'," siger Mai Thraner: "Jeg følte mig så bedraget, skuffet og rasende, for jeg havde jo investeret i den her gut på et helt andet plan. Nu indså jeg pludselig, at vores venskab havde været en stor løgn."

Tydelige regler
Som et forsøg på at undgå at stå i en situation, der minder om Mai Thraner's, råder sexologerne Tanja Rahm og Tanja Glückstadt til, at man klarlægger 'reglerne' for venskabet.

Disse regler er specielt vigtige, hvis man samtidig er i et forhold: "Sørg for eksempel for, at din kæreste meget hurtigt møder dine venner af modsat køn, så usikkerheden kan finde sin rette hylde, og det ikke bliver et problem i dit forhold."

Hvis blot der er en form for retningslinier, kan begge parter kende deres rolle i venskabet. Er disse retningslinier ikke klarlagt, er der risiko for, at der kan komme følelser i klemme.

Sexologerne mener derfor, det er vigtigt at overveje, hvilken rolle vennen af modsat køn skal have: "Gør op med dig selv, om det er acceptabelt at tage til video-aften hos en ven af modsat køn, hvis din partner sidder alene hjemme. Og overvej det endnu mere, hvis det for eksempel er en ekskæreste."

Tøsers egne erfaringer

Zabrina, 18
"Efter mine egne erfaringer, veninders erfaringer og hvad jeg selv tror, vil der oftest komme følelser i klemme på et eller andet tidspunkt. Men jeg mener også, at det ændrer sig med alderen. Jeg tror mere på, at man sagtens kan være rigtig gode venner, når man kommer op i alderen."

Sabrina, 27
"Jeg synes faktisk, det er nemmere at være ven med en mand end en pige. Omvendt er min far og kæreste overbevist om, at mænd kun er venner med kvinder, fordi de kun er ude på én ting. Gæt selv hvad!"

Nina, 22
"Min bedste ven er en fyr. Vi mødtes i gymnasiet, da han blev kæreste med min veninde. De gik fra hinanden igen, men han og jeg holdt ved. Vi kan tale om alt, putte, nusse og så videre. Men vi har begge kærester, og kunne aldrig drømme om at være sammen. Han er en ven, som jeg holder meget af, præcis som med veninderne."
ANNONCE
Del

Seneste nyt