Aniston

Mænd Der Hader Kvinder

Krimisensationen er nu i biografen!

10 ud af 6 stjerner
Stieg Larssons megasucces 'Mænd Der Hader Kvinder' er nu blevet filmatiseret af Niels Arden Oplev, og går lige nu i biografen.  
Mænd Der Hader Kvinder
I 2007 skrev Stieg Larsson det første bind i Millennium -trilogien, som omhandler Mikael Blomkvist, som bliver hyret af det ældste nulevende medlem i den berømte Vanger-koncern, til at skrive sin families slægtshistorie. Mikael tøver, han er lige blevet idømt en fængselsstraf for bagvaskelse og har også sit magasin, Millennium, at tænke på. Men det er ikke nogen helt almindelig slægtshistorie, han skal skrive her. Faktisk er det kun et dække, for i virkeligheden vil Vanger have ham til at efterforske et mord på sin niece, som fandt sted for 40 år siden.  

Mikael griber chancen og går i gang med at efterforske sagen. Samtidig bliver han selv efterforsket. Vangers advokat har, inden han ansatte Mikael, sat Milton Security til at undersøge hvem Mikael, kaldet Kalle, Blomkvist egentlig er. Navnet Kalle Blomkvist fik han da han engang i 80'erne opklarede et stort røveri. Det, og meget mere, står i den rapport, som Milton Security har fået lavet af Lisbeth Salander. 

Lisbeth Salander er en pige for sig selv. Hun er umyndiggjort af staten, hun er menneskesky og så er hun hacker. I den rapport hun har lavet om Mikael findes der alt lige fra hans kontoudtog til hans personlige mailkorrespondance, og når der bliver spurgt hvordan hun har fået fat i det her, så svarer hun ganske simpelt ikke. Hun blev bedt om at lave en rapport, så behøver klienten ikke bekymre sig om hvor tingene kommer fra.
ANNONCE
Mænd Der Hader Kvinder
Lisbeth bliver interesseret i Mikael, selvom hendes arbejde med ham er slut. Hun bliver ved med at følge med i hans gøremål over computeren, hun forsætter med at tjekke hans personlige dokumenter og mails, og hun finder ud af hvad han laver for Vanger. Da hun opdager, at han er gået lidt i stå med nogle tal, som han formoder er telefonnumre, så sender hun ham en mail og pludselig står Lisbeth, sammen med Mikael, ude i Hedenstad, midt i en mordefterforskning. Og her har alle skeletter i skabet.  

Fra ord på papir til skuespil på lærredet

Som utrolig stor fan af Millennium-trilogien har jeg længe set frem til den dag, hvor jeg skulle sidde i biografen og se hvordan den danske instruktør Niels Arden Oplev, ville håndtere at bringe dette mesterværk til live. Normalt falder filmen altid lidt til jorden, når der er en brillant bog bag manuskriptet, hvilket jo giver sig selv, for bogen kan give læseren så mange flere detaljer og så meget mere baggrundsviden, end en film kan, medmindre filmen skal vare 3-4 timer. 

Dog har Niels Arden Oplev gjort det umulige! Han har skabt en brillant film ud fra en brillant bog! Intet mindre! Der er rigtig mange detaljer fra bogen med i filmen, som er med i bogen, og handlingsforløbet er strikket rigtig godt sammen. Jeg var positivt overrasket over udfaldet. Især var jeg overrasket over hvor hurtigt jeg glemte, at filmen var på svensk og overrasket over hvor sjovt et sprog, svensk egentlig er. Sproget giver anledning til rigtig mange gode grin i løbet af filmen.
ANNONCE
Mænd Der Hader Kvinder
Det bedste ved 'Mænd Der Hader Kvinder' er Lisbeth Salander. Har man læst bogen, så ved man hvad jeg mener. Noomi Rapaces udfylder rollen som hende hundrede procent. Intet mindre. Den casting har bare været lige i øjet! Derimod virker Michael Nyqvist ikke lige som den, man først ville have valgt som Kalle Blomkvist, men han kommer efter det. Dog er han, ifølge DR, blevet beskyldt for at sidde lidt for tit og stirre ud i luften, hvilket jeg nok vil give dem ret i. Han virker meget eftertænksom i filmen, i forhold til den Kalle Blomkvist, vi kender fra bogen.  

'Mænd Der Hader Kvinder' er værd at se. For alle, både for dem som ikke kender bogen, og for dem, som har læst den og de efterfølgende. Selvfølgelig er det mest spændende, når man ikke kender til handlingens udfald, men filmen følger ikke bogen kronologisk, så der er bestemt også overraskelsesmomenter for dem, som kender slutningen på det hele. Alt i alt er det en fantastisk film, som helt klart også lægger op til efterfølgeren 'Pigen Der Legede Med Ilden'.  

Og har du ikke læst Stieg Larssons trilogi, så vil jeg meget varmt og meget rugende anbefale dig at gøre det! Indtil videre er du i hvert fald gået glip af århundredets bedste krimiserie.  

'Mænd Der Hader Kvinder' går i biografen nu.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce