Aniston

Luft under vingerne

En af de mest banebrydende kvindebøger siden Anden Verdenskrig - hverken mere eller mindre.

5 ud af 6 stjerner
Luft under vingerne
Først og fremmest må det slås fast: Erica Jong er en fantastisk dygtig forfatter. Hun kan virkelig beskrive, så man selv kan mærke det varme vand, der strømmer ud af bruserhovedet eller føler, at man står lige midt i Paris, selvom man sidder hjemme under dynen på et noget mindre farverigt soveværelse i København.

Den ros skal hun virkelig have – og der er ikke noget men herefter.

I "Luft under vingerne" følger vi Isadora Wing, der er en amerikansk forfatter, og der, som læser, er umulig ikke at komme til at holde af. Hun er gift, men drømmer om ’det gnidningsløse knald’. Hun tager til Europa sammen med sin mand for at deltage i en kongres for psykoanalytikere. Her møder hun englænderen Adrian, der er svaret på alle hendes seksuelle drømme og fantasier – ganske enkelt en mand, hun ikke kan modstå.

Bogen handler i herefter om Isadora og de valg, hun står over for – skal hun vælge Adrian eller sin mand?

Generelt kan man ikke sidde som kvinde uden at føle sig ramt af nogle af de tanker eller modsigelser, som Isadora kommer med – hvad enten hun siger dem højt eller bare tænker dem – og det i sig selv er et kunststykke.

Lidt bedrøvet
Jeg blev dog en smule ked af, at hun i ”Luft under vingerne” bruger så lang tid på flashbacks, at jeg tog mig selv i at glemme, hvad hovedhistorien egentlig handler om midt i en af de lange beskriver af barndom eller tidligere forhold, som hyppigt forekommer.

Bogen er oprindeligt udgivet i 1970’erne og er vel nærmest verdenskendt for at være feministisk og ikke være bange for at beskrive sex – set fra kvindens synspunkt.

Der er ingen tvivl om, at denne bog fortjener at blive genudgivet til et nyt publikum, men hvis man, som jeg, er for ung til at huske 1970’erne og ’rigtig’ kvindekamp, så er det, at en forfatter tør bruge ord som pik og kusse altså ikke nok chokerede til, at jeg ikke længere har behov for særlig meget handling for stadig at være gevaldigt underholdt.

Jeg må indrømme, at jeg til tider kedede mig en anelse, og Jong kunne godt have klippet nogle af de mange flashbacks ud for min skyld – også uden at miste store elementer af Isadoras karakter. Det havde gjort bogen mere levende. For man skal virkelig finde en kvindes forvirring og ubeslutsomhed fascinerende, hvis man ikke på et tidspunkt skal tage sig selv i at ønske, at hun dog bare ville komme videre.

Overordnet er dette en bog enhver kvinde burde læse – alene fordi Jong formår at stille nogle spørgsmål, som alle kvinder burde stille sig selv. Er jeg for selvkritisk? Hvad er det egentlig, jeg er bange for? Hvorfor betyder det andre siger SÅ meget?

Og det faktum, at jeg til tider kedede mig med Isadoras lange tankerækker, blegner i forhold til de tanker, som Jong har fået sat i gang med denne bog – for ikke at snakke om de andre bøger, hun i sin tid har gjort muligt for andre kvinder at skrive.


"Luft under vingerne" er skrevet af Erica Jong og er udgivet hos Gyldendal.
ANNONCE
Del

Seneste nyt