Aniston

Luder!

Skal man finde sig i at blive kaldt luder?

De unges sprog bliver grimmere og grimmere, og især drengene forarger for tiden med
Luder!
For ikke så længe siden var emnet om unge drenges øgenavne til piger oppe og vende i pressen. Skylden for fænomenet blev givet til blandt andet rapperne, som ofte taler nedsættende om kvinder i deres tekster. Vi har jo nok alle sammen hør Jokeren og LOC bruge ordet "luder" i deres tekster.

Men afspejler deres tekster virkeligheden? Går de også og kalder deres kæreste for luder, når de ikke står på scenen? Nej, det tror jeg ikke. Når de er i rampelyset blæser de sig op og spiller lidt små-macho, men lur mig om ikke piben får en anden lyd, når de kommer hjem.

Men kan unge så skældne imellem fiktion (sangene) og virkeligheden? Tja, nogle vil mene, at eftersom ordet "luder" jo rent faktisk bliver brugt rundt omkring på skolerne, så må svaret være nej. Men spørgsmålet bør nærmere være, om de rent faktisk betragter den pågældende pige som en luder.

Betegnelsen omfatter en kvinde, der sælger sin krop for penge - ikke just et mærkat, som de fleste vil have på sig. Men mener drengene nu også helt præcist, hvad de siger? Nej, umiddelbart tror jeg ikke, at de som sådan betragter den pågældende pige som en luder. Tror nærmere at der er tale om en tendens, der altid har eksisteret blandt mennesker i flok, nemlig at man skal tilkæmpe sig og fastholde en god plads i hierarkiet. Én af de nemmeste måder at hævde sig selv på, er ved at nedgøre andre, og på den måde signalerer man, når man kalder en pige for luder, at hun er lavere i rang end en selv.

Det giver som regel en massiv respekt fra de andre drenge, når man på den måde "sætter det andet køn på plads". Og det er jo det, det hele handler om i folkeskolerne, nemlig at være vellidt og populær. Også selvom det så betyder, at man skal tilsvine folk på vej mod toppen.

Den diskussion, der var i pressen om emnet, fik det til at lyde som om, at der her var tale om et helt nyt fænomen. Men det er der jo langt fra. Måske var det ikke lige ordet "luder", der blev brugt i for eksempel 1800-tallet, men det er helt sikkert, at der så blev brugt et andet for den tid nedsættende ord. Børn og unge har altid drillet hinanden for at vinde popularitet, så at påstå, at det er rapmusikkens skyld at fænomenet breder sig, er helt hen i vejret. Det er muligvis rapperne, der har inspireret til valget af ord, men drillerierne ville have fundet sted lige meget hvad.
ANNONCE
Luder!
Selvfølgelig ville jeg ikke bryde mig om at blive kaldt luder, og i en perfekt verden ville jeg selvfølgelig ønske, at folk ville lade være med at bruge det nedsættende ord. Jeg vil ikke selv finde mig i at blive betegnet på den måde, men det er straks sværere for helt unge piger, at stå fast ved den slags beslutninger. Men kan vi egentligt gøre så meget ved problemet? Man kan håbe på, at børnene får en ordentlig opdragelse, hvor de lærer, at den slags drilleri rent faktisk kan såre folk. Men kan man forvente, at børn i folkeskolen kan sætte sig ind i den slags? Som barn er ens empati overfor andre jo ikke helt udviklet, og som regel har man nok at gøre med at hytte sit eget skind. Så umiddelbart syntes jeg, at problemet virker uløseligt, hvilket vel også er grundet til, at fænomenet altid har eksisteret blandt mennesker. Trist men sandt.

At forsøge at udrydde enhver kilde til inspiration til disse navne er en umulig opgave. Hvis det rent hypotetisk lykkedes at dæmpe de nedsættende ord i rapmusikken, så ville de unge bare finde inspiration et andet sted. Dette betyder selvfølgelig ikke, at man så bare skal lade stå til og finde sig i alt.

Det er dog en trøst, at jo ældre man bliver, jo mindre bliver problemet. Men hvad kan man bruge det til, når man står som 13-årig pige og får lavt selvværd af at blive kaldt nedværdigende ting.

Man kan kun opfordre folk til at vise mere medmenneskelig omtanke.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce