Aniston

Ligestilling?

Hvem er egentlig skyld i den manglende ligestilling? Kvinderne eller mændene?

Det er lidt sjovt, synes jeg, hvordan vi i nutidens samfund godt kan lide at sige, at vi har ligestilling. Og noget der er lidt sjovere er, at hvis du virkelig går folk på klingen med spørgsmålet om hvorvidt vi nu virkelig har det, vil de fleste svare; "Jo, det har vi da... Men...".
ANNONCE
Ligestilling?
Det er lige dét lille "men", der afgør sagen for mig. For nej, vi har ikke ligestilling i vores samfund.
De fleste firmaer og så videre gør skam deres, det indrømmer jeg gerne. Jeg mener at dér hvor problemet virkelig ligger, er i hovedet på folk.

Tag for eksempel ordet "luder". Det er et af de mest brugte skældsord, hvis man skal kalde en kvinde noget grimt og det er nok også et af de mest effektive. Hvis en fyr kalder en pige for en luder, står hun ofte tilbage med en følelse af virkelig at være blevet såret og nedgjort, mens mange andre skældsord ikke bliver taget så alvorligt længere.

Dog er det de færreste, der rent faktisk mener at det at kalde en pige for en luder, er det samme som vitterligt at anklage hende for at tage penge for seksuelle ydelser i mørke baggårde. De fleste mennesker som bruger det ord om andre, bruger det som en indikation af at hun er dum og/eller billig.

Nu er der nok mange mænd, der vil finde mig irriterende, når jeg nu bringer et spørgsmål på bane, der er blevet spurgt til døde, men: Hvorfor er det lige, at hvis en pige scorer meget og muligvis har one-night stands, så er hun en luder, mens en fyr der gør det samme er en stodder (hvilket jo ikke er et dårligt ord længere)?

De fleste vil svare, at "sådan er det bare", men den køber jeg ikke. Sandheden er at vi stadig er fastlåst i visse gamle kønsroller: En fyr har ret til at bolle rundt hvor han vil, for han skal jo "løbe hornene af sig". En kvinde derimod, bør forholde sig langt mere dydigt.
Det er en gammel opfattelse og selvom den muligvis er blevet omformuleret en del gennem de sidste 100 år, lever den endnu. I bedste velgående.

Men det værste ved hele situationen er nu, at kvinderne er hoppet med på vognen. Du skal ikke befinde dig lang tid i en lille sladdergruppe, før en pige bruger ordet "luder" om en anden pige, simpelthen fordi den pågældende har et aktivt sexliv... Med mere end én person.

Hvordan i alverden skal vi forvente at få lige rettigheder med mænd, hvis vi i vores små kliker render rundt og dømmer hinanden, så det halve kunne være nok?

Jeg foreslår, at vi som kvinder, holder op med at være så fordømmende overfor hinanden hele tiden. For vi kunne jo sjovt nok godt se med og syntes det var fedt, da der var "Sex and the City" og Samantha bollede rundt med flere mænd end jeg har mødt i hele mit liv.

Er det sådan det er? Pak budskabet ind i en glamourøs, morsom pakke, så synes vi det er fint?

Jeg siger ikke vi skal samles i basisgrupper ligesom i 60'erne, hvor vi så skal sidde og hade mænd og strikke røde strømper. Jeg foreslår ganske enkelt at vi skal begynde at acceptere hinanden.

For hvis holder op med at bekrige hinanden, kan det være at mænd måske endelig ville kunne tage vores krav om ligestilling alvorligt..?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce