Aniston

Lider du af drepresion som mange andre danskere? - Så er metakognitiv terapi måske løsningen

Flere og flere danskere bliver diagnostiseret med depression og især hos unge piger mellem 15-19 år er udviklingen enorm. Igen og igen kan man læse, at danskerne er verdens lykkeligste nation. Men det kan til tider være svært at genkende det billede, med danskernes stigende diagnostieringer af psykiske lidelser. Vi befinder os i et samfund med mange forventninger og det er særligt forventningerne til os selv, som ligger det helt store pres på vores skuldre. 

Danskernes psykiske lidelser 

Stadig flere danskere bliver diagnosticeret med psykiske sygdomme som angst, depression og stress. Om stigningen skyldes, at flere er syge end før, eller man blot er blevet bedre til at diagnosticerede det i dag, ved man ikke med sikkerhed. Hver tiende dansker har en psykisk sygdom. Det svarer til 580.000 danskere. Hver tredje får en psykiatrisk diagnose i løbet af livet. 25 procent af de henvendelser, man får i almen praksis, vedrører psykiske problemstillinger. 

Depression er en af de mest udbredte psykiske ledelser her i landet. Depression er så udbredt, at sydommen kan karakteriseres som en folkesygdom. Hver femte dansker vil på et eller andet tidspunkt få en depression, og på en tilfældig dag er 150.000 ramt af depression ifølge Sundhedsstyrelsen. 

Årsag til depression 

Man ved i dag, at der næsten altid er flere årsager til en despression. Sygdommen udvikles gennem en ubalance i samarbejdet mellem forskellige hjernecentre. Denne balance kan forårsages af forskellige psykologiske belastninger som for eksempel problemer i parforholdet, en fyring, alvorlig sygdom, eller hvis man gennem længere tid er meget stressede. 

Depression er en alvorlig lidelse. En depression kan vise sig på forskellige måder. Man er ked af det eller trist til mode, mens andre har svært ved at falde i søvn, eller også vågner de mange gange. Andre har en særdeles pinefuld indre uro, rastløshed og angst, som gør, at de ikke kan finde hvile. Nogen beskriver det som om deres følelser er lammede. De fleste er trætte og har umådeligt svært ved at tage sig sammen til noget som helst. Ens tanker tager over og tager ens energi. Det er vigtigt at man handler i god tid, hvis man føler sig låst i triste tanker. Slip af med negative tanker med hjælp fra metakognitiv terapi. 

Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi er en nyere psykologisk behandlingsmetode, som har vist sig at være utrolig effektiv til behandling af de fleste psykiske lidelser og psykologiske problemstillinger. Metakognitov terapi er en almenpsykologisk tilgang til psykisk sunhed, og du behøver derfor ikke en egentlig psykisk lidelse for at få glæde af mtakognitiv terapi. 

Behandlingen tager udgangspunkt i at indentificere den bagvedliggende årsag til al psykisk mistrivsel og lidelse. Det er en mere og mere anvendt form for psykologi. Mindcph.dk er en af de første klinikker i Danmark, som arbejder udelukkende med denne behandlingsform. I metakognitiv terapi tillægger man ikke tankeindholdet betydning og mener ikke, at det er negative tanker, som gør os syge. Tværtimod er det helt normalt at have negative tanker – både om sig selv og andre. Alle mennesker har negative tanker, men ikke alle får psykiske problemer af den grund.
Så i metakognitiv terapi betragter man ikke tankerne i sig selv som problematiske. Tanker har ganske enkelt ikke magt til at gøre os syge, og derfor behøver man heller ikke at lære at tænke mere nuanceret eller ”rigtigt”.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce