Aniston

Latinamerikansk inspiration

Fem fantastiske facts om avocado

Vi danske piger er pjattede med alt, der smager af Latinamerika. Og her taler vi altså ikke om panfløjtespillere fra Peru, men om mojitos, mexicansk mad, inciterende salsarytmer, latino lovers og argentinsk tango.
Latinamerikansk inspiration
Alt det ovenstående er godt, men lige nu er der faktisk endnu en god grund til at have hang til Latinamerika. Det er nemlig sæson for noget af det allerbedste, som den latinske verden har at byde på. Vi skal til Chile og hilse på landets bedste afgrøde, nemlig Hass avocadoen.  Den chilenske Hass Avocado Association (CHAA) er på charmeoffensiv i Danmark og vil lære danske kvinder, hvordan vi bedst udnytter verdens mest oversete vidunderfrugt.

Avocadoer feder. Det er en af de myter, som længe har fået danske piger til at springe denne frugt over, når der skal shoppes til aftensmaden - eller til en hyggestund med veninderne. Og det er faktisk rigtig ærgerligt, at vores fedtforskrækkelse og hang til at tælle kalorier i hverdagen skal afholde os fra en af verdens mest naturlige og vitaminrige vidundere. Alt fedt er nemlig ikke dårligt fedt.

Derfor melder den Chilenske sammenslutning af Hass avocadoavlere sig nu på banen med et opråb til os danske piger om, at vi skal føje avocadoen til listen over vores favoritting fra Latinamerika. Og med på vejen får vi fem gode grunde til at bruge og spise avocado hver dag:

1. Et naturligt vitaminboost
Det har længe været kendt, at avocadoer er sprængfyldt med energi. Og faktisk er listen over de vitaminer og mineraler, som du får med i købet ved at spise avocado næsten uudtømmelig: A, B, C, E, H, K og folinsyre. Plus mineraler så som magnesium, kobber, jern, calcium, kalium og mange flere. Samtidig sørger et regelmæssigt indtag af avocado for, at du får alle de nødvendige amino- og fedtsyrer, blandt andet de vigtige Omega 3 og 6. Avocadoer indeholder mere protein end komælk og er en kilde til de sunde fibre.

2. Supersund fedtkilde
Olien i avocado har samme kemiske sammensætning som olivenolie og regnes derfor for en af verdens fineste olier. Selvom avocado betegnes som en frugt, har den et meget højt fedtindhold på mellem 71 og 88 procent af dens totale kalorieindhold. Det er omkring 20 gange mere end for alle andre frugter. En almindelig avocado indeholder 30 gram fedt, men 20 af disse gram er de gode enkeltumættede fedtsyrer og består af især oliesyre, som er kendt for sin kolesterolnedsættende egenskab.
ANNONCE
Latinamerikansk inspiration
3. For hele familien
Alle aldre elsker avocadoen. Derfor er den genial som mellemmåltid og som ingrediens i alle dagens måltider - lige fra den sunde smoothie om morgenen, rugbrødsmaden i børnenes madpakke til den hurtige suppe eller salat om aftenen. Kun fantasien sætter begrænsninger for, hvad frugten kan bruges til. I Latinamerika spises den for eksempel om morgenen på brød - som alternativ til smør - blot med et drys salt. Prøv det og få en god og sund start på dagen!

4. Sund og skøn - også udenpå
Moste Hass avocadoer kan bruges til meget andet end guacamole til dine tortillachips. Takket være frugtens høje indhold af god olie, kan avocado med stor fordel bruges til den daglige personlige pleje. Prøv for eksempel:

Avocadoansigtsmaske:
Mos en avocado og bland den eventuelt med en smule yoghurt naturel. Smør den i ansigtet, lad den sidde lidt og vask og rens huden som normalt. Dit ansigt er babyblødt og lækkert bagefter.

Eller hvad med en avocado multicreme? Du tror det er løgn, men avocado kan faktisk bruges over det hele. Du kan bruge moste avocadoer som håndcreme, for at afhjælpe vintertrætte og tørre hænder, du kan bruge moste avocado som naturlig barbergele - og du kan bruge skiver af avocado til at blødgøre og berolige solskoldet hud på skiferien eller om sommeren.

5. Til en hyrdetime

Historisk har avocadoen altid givet erotiske associationer. Frugtens navn, "avocado", stammer fra de latinamerikanske aztekere og betyder "testikeltræ" - en henvisning til, hvordan frugten ser ud, når den hænger på træet. Og avocadoen har siden haft det rygte, at den virker både som et afrodisiakum og er seksuelt stimulerende. Så hvorfor ikke udnytte avocadoens gode blødgørende egenskaber og forkæle din partner med en avocado fodmassage - måske fører det til meget mere...  

Spis dem året rundt - men især om vinteren
Selvom de lækre, chilenske avocadoer kan købes i butikkerne året rundt, er det nu, at du skal slå til, hvis du skal have dem, når de er allerbedst. Høstsæsonen for de europæiske markeder er nemlig i fuld gang i Chile, og det betyder, at du lige nu og frem til marts måned kan få de allerbedste chilenske Hass avocadoer i de danske butikker. Så næste gang du er ude og købe ind til en latinsk-inspireret aften med tøserne, eller en sund og skøn dag derhjemme, så husk avocadoerne.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce