Lækker mad til 1 person
Langt de fleste kogebøgers opskrifter er beregnet på 4 personer. Her kommer forslag til retter beregnet til 1 person.
Porreroulade i mornaysauce
Ingredienser:
3 porrer
3 skiver kogt eller røget skinke
1 pose/pakke mornaysauce (ostesauce kan bruges i stedet for)
50 gram revet ost
1 pose kartoffelmospulver
Salt og friskkværnet peber
Muskatnød, stødt
1 klump smør
Tilberedning:
Porrerne koges i vand tilsat salt. Når de er kogte, tages de op til afdrypning og skinken rulles derefter omkring dem. Læg rouladerne i et ildfast fad smurt med smør. Mornaysaucen tilberedes, som angivet på pakken (man kan også købe de færdiglavede og varme dem op), det hele krydres med salt, peber og den stødte muskat. Hvor meget muskat, der skal i, er op til hver enkelt. Mornaysaucen hældes over rouladerne, den revne ost drysses ud over rouladerne. Gratiner det hele i ovnen i nogle minutter under grill.
Imens tilberedes kartoffelmosen som angivet på pakken og serveres til rouladerne. Hvis man ikke er vild efter porrer kan også julesalat eller anden kål bruges.
Tilberedningstid: Ca. 20 minutter
Ingredienser:
3 porrer
3 skiver kogt eller røget skinke
1 pose/pakke mornaysauce (ostesauce kan bruges i stedet for)
50 gram revet ost
1 pose kartoffelmospulver
Salt og friskkværnet peber
Muskatnød, stødt
1 klump smør
Tilberedning:
Porrerne koges i vand tilsat salt. Når de er kogte, tages de op til afdrypning og skinken rulles derefter omkring dem. Læg rouladerne i et ildfast fad smurt med smør. Mornaysaucen tilberedes, som angivet på pakken (man kan også købe de færdiglavede og varme dem op), det hele krydres med salt, peber og den stødte muskat. Hvor meget muskat, der skal i, er op til hver enkelt. Mornaysaucen hældes over rouladerne, den revne ost drysses ud over rouladerne. Gratiner det hele i ovnen i nogle minutter under grill.
Imens tilberedes kartoffelmosen som angivet på pakken og serveres til rouladerne. Hvis man ikke er vild efter porrer kan også julesalat eller anden kål bruges.
Tilberedningstid: Ca. 20 minutter
Båndspaghetti med røget laks og broccoli
Ingredienser:
100 gram båndspaghetti som for eksempel linguine
1 spiseskefuld ekstra jomfru olivenolie
Lidt hvidvin (kan undlades)
1 skalotteløg
Lidt fløde (kan erstattes med mælk)
2 spiseskefulde revet parmesanost
150 gram broccolibuketter
100 gram røget laks
1 bundt basilikum
Salt og friskkværnet peber
Tilberedning:
Pastaen koges al dente i vand tilsat salt samt et par dråber af olivenolien. Broccolien koges og holdes derefter varm (broccolien må ikke koges helt møre). Det hakkede skalotteløg svitses i en smule olivenolie og hvidvinen hældes i. Lad det hele koge ind et øjeblik og bland derefter fløden i. Krydr med salt, peber og den hakkede basilikum.
Skær den røgede laks i fine strimler og bland dem i saucen sammen med broccolien. Pastaen kommes op i en dyb tallerken eller en lille skål og saucen hældes over. Serveres straks.
Tilberedningstid: Ca. 15 minutter
Ingredienser:
100 gram båndspaghetti som for eksempel linguine
1 spiseskefuld ekstra jomfru olivenolie
Lidt hvidvin (kan undlades)
1 skalotteløg
Lidt fløde (kan erstattes med mælk)
2 spiseskefulde revet parmesanost
150 gram broccolibuketter
100 gram røget laks
1 bundt basilikum
Salt og friskkværnet peber
Tilberedning:
Pastaen koges al dente i vand tilsat salt samt et par dråber af olivenolien. Broccolien koges og holdes derefter varm (broccolien må ikke koges helt møre). Det hakkede skalotteløg svitses i en smule olivenolie og hvidvinen hældes i. Lad det hele koge ind et øjeblik og bland derefter fløden i. Krydr med salt, peber og den hakkede basilikum.
Skær den røgede laks i fine strimler og bland dem i saucen sammen med broccolien. Pastaen kommes op i en dyb tallerken eller en lille skål og saucen hældes over. Serveres straks.
Tilberedningstid: Ca. 15 minutter
Kyllingestrimler med ananas
Ingredienser:
1 kyllingefilet
2 løg
1 lille dåse ananas i stykker med saft
100 gram bønnespirer
1 lille stykke frisk ingefær
1 bundt forårsløg
En lille smule eddike
4 spiseskefulde sojasauce
Jordnøddeolie
Salt og friskkværnet peber
Tilberedning:
Løgene skrælles og skæres i ret store stykker. Kyllingefileten skæres i tynde strimler. Opvarm olivenolien i en sauterpande eller wok og brun kyllingestrimlerne og løgene i 5 minutter under konstant omrøring.
Kyllingen krydres med salt, peber og ingefæren, der er skåret i små stykker. Bønnespirerne tilsættes og det hele steges yderligere 2 minutter under omrøring. Sojasaucen, ananasstykkerne og ananassaften kommes i. Eddiken hældes i lidt senere og det hele smages til med krydderier. Kom forårsløgene, der er skåret i stykker i panden og lad det hele koge et øjeblik mere ved svag varme. Retten serveres med ris.
Tilberedningstid: Ca. 20 minutter
Velbekomme
Ingredienser:
1 kyllingefilet
2 løg
1 lille dåse ananas i stykker med saft
100 gram bønnespirer
1 lille stykke frisk ingefær
1 bundt forårsløg
En lille smule eddike
4 spiseskefulde sojasauce
Jordnøddeolie
Salt og friskkværnet peber
Tilberedning:
Løgene skrælles og skæres i ret store stykker. Kyllingefileten skæres i tynde strimler. Opvarm olivenolien i en sauterpande eller wok og brun kyllingestrimlerne og løgene i 5 minutter under konstant omrøring.
Kyllingen krydres med salt, peber og ingefæren, der er skåret i små stykker. Bønnespirerne tilsættes og det hele steges yderligere 2 minutter under omrøring. Sojasaucen, ananasstykkerne og ananassaften kommes i. Eddiken hældes i lidt senere og det hele smages til med krydderier. Kom forårsløgene, der er skåret i stykker i panden og lad det hele koge et øjeblik mere ved svag varme. Retten serveres med ris.
Tilberedningstid: Ca. 20 minutter