Aniston

Kvinderne trodser krisen

Kvinderne klarer sig bedre gennem den økonomiske krise

Fyringsrunder er blevet en del af de daglige nyheder, og ledigheden stiger. Men kvinderne kan føle sig lidt mere sikre end mændene i jobbet. I hvert fald hvis man tager udgangspunkt i de nye tal fra Danmarks Statistik.
Kvinderne trodser krisen
Krisen rammer nemlig i særlig grad mændene. I sidste del af 2008 blev 11.000 mænd arbejdsløse. Samtidig blev der 7000 færre arbejdsløse kvinder.

Dermed er ledigheden for første gang i tre år højere for mænd end kvinder.

'Private' mænd fyres, 'offentlige' kvinder bliver
Men hvorfor overhaler kvinderne indenom på jobmarkedet?

Arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet fortæller til magasinet Bag Tallene, at mændene er overrepræsenterede i mange af de fag, der er hårdest ramt i finanskrisen. Her er særligt tale om den private sektor.

Til gengæld er der mangel på omsorg og pleje i det offentlige, hvor der traditionelt er flest kvinder ansat.

En del af forklaringen på den nyligt omvendte ligestilling er også, at det primært er lavtuddannede, yngre personer der mister deres job. Og i den gruppe er mændene overrepræsenterede.

Nedgang i 'mandefag'
Kvinderne slipper ikke kun for fyresedlen i større grad end mændene. De bliver også i højere grad ansat.

Eksempelvis fik 26.000 kvinder job indenfor detailhandel og post fra tredje til fjerde kvartal i 2008. Til sammenligning blev der ansat omtrent 2000 kvinder i samme fag året før. 

Kvinderne har altså oplevet et regulært ansættelsesboom indenfor handel og transport. Mændene har det til gengæld svært: I samme periode som kvinderne blev ansat i massevis, blev der 25.000 færre beskæftigede mænd i samme branche.

Det skyldes især, at 'mandefagene' som fragt, skibsfart og bilhandel er hårdt ramt, mens beskæftigelsen indenfor detailhandel og post har oplevet en stigning.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce