Aniston

Kvinder og museskader

Kvinder rammes hårdest af museskader. Er du i farezonen?

En ny undersøgelse viser, at musesmerter oftest rammer kvinder.
Kvinder og museskader
To ud af tre kvinder har oplevet gener og smerter som følge af computerarbejde. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af Userneeds.

Til sammenligning er det kun fem ud af ti mænd, der oplever det samme problem.

Forklaringen kan være, at kvinder er bygget anderledes end vores mandlige kolleger, og at vi derudover i højere grad har jobs med ensformige bevægelser.

Undersøgelsen viser desuden, at smerterne fra arbejdet med musen påvirker både kvindernes indsats på jobbet og i fritiden.

I undersøgelsen har man spurgt 1.108 danskere om deres erfaring med musesmerter, og hele to ud af tre kvinder svarer, at de har oplevet smerter eller gener ved computerarbejde. Det samme gælder kun halvdelen af mændene.

Ensformige bevægelser og belastning af musklerne
Der er i følge arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat Svend-Erik Hermansen flere grunde til, at kvinder er mere plagede af musesmerter end mændene:

'Undersøgelser af kvinder og musesmerter viser, at kvinder for det første i større grad har jobs, hvor bevægelserne ved computeren er mere ensformige. For det andet er kvinder anderledes bygget end mænd. De bruger ganske simpelt en større del af deres muskelmasse end mænd, når de bruger musen. Og når musen er placeret ved siden af tastaturet, skal kvinder vride mere i skulder og håndled end deres mandlige kolleger.'

I følge undersøgelsen er hele 20 % af kvinderne er så plagede af musesmerter, at de i perioder har været nødt til at sætte arbejdstempoet ned, for mændene er tallet 13 %.

38 % af kvinderne har haft svært ved at klare almindelige gøremål i hverdagen og har sovet dårligere om natten på grund af musesmerterne. Det er dobbelt så mange som det tilsvarende tal for mænd.

Så i gang med at træne håndleddene, D'damer!

Undgå museskader
Her er en række små tips til, hvad du kan gøre i hverdagen for at forebygge museskader:

- Indret din arbejdsplads, så bevægelserne bliver mindre anstrengende
- Skift positioner og arbejdsværktøjer. Har du for eksempel både touch pad og mus, så byt lidt undervejs i arbejdsdagen.
- Hold pause. Gå en tur ud til kaffemaskinen og få rør dig lidt.
- Lav strækøvelser. Stræk håndleddene, men husk at det ikke må gøre ondt.
- Slip taget. Lad være med at holde for hårdt på din mus.
- Undgå spil. Lad nu bare kabalen være, når du har fri.
ANNONCE
Del

Seneste nyt