Aniston

Kvinder og alkohol

Hvorfor skal vi danske kvinder ikke drikke som mænd?

Når vi kvinder går i byen, er det mere reglen end undtagelsen, at vi drikker mere end de anbefalede fem genstande. Den mængde af øl, shots og drinks, der ryger ned i løbet af en aften, virker måske ikke altid overvældende, men regner man sammen efter byturen er veloverstået, ender antallet alt for ofte en del højere oppe.
ANNONCE
Kvinder og alkohol
I Danmark er alkohol et socialt accepteret rusmiddel, og det serveres i større eller mindre grad overalt i landet.

Kvinder og alkohol 
Denne artikel er ikke en løftet pegefinger eller en helliggørelse af mig selv, den er ment som en påmindelse om, hvad en våd bytur kan koste dig senere i livet, og hvorfor vi som kvinder skal være ekstra opmærksomme på alkoholens negative virkning. 

Når man ser rent anatomisk på kvinder og mænd er der en del forskelle, også ud over den mest iøjnefaldende. Uanset hvor lige vi skal behandles, er mænd og kvinder bare forskelligt sat sammen fra fødslen, og det gør, at kvinders optagelse af alkohol er meget forskellig fra mænds. 

Når man indtager alkohol, optages det i mavesækken eller tyndtarmen, herfra fordeles det i de dele af kroppen, der indeholder vand.

Da mænd naturligt indeholder mere vand end kvinder, optages alkoholen mere fortyndet, og en mand vil derved få en lavere promille i blodet, selvom han drikker samme mængde alkohol, som en kvinde. Udover at kvinder på den måde rent fysisk kan tåle mindre mængder alkohol end mænd, er vores lever og generelle kropsvægt ofte mindre, hvilket også gør vores forbrænding dårligere.

Konsekvenser 
Når kvinder drikker for meget, det vil sige over fem genstande per aften, eller over 14 genstande om ugen, risikerer vi, at alkoholens virkning tager en meget negativ drejning. Der findes undersøgelser, der påviser en sammenhæng mellem flere kræftformer, derunder brystkræft, og indtag af alkohol. Faktisk havde 14 % af brystkræfttilfældene, i en stor dansk undersøgelse, en direkte sammenhæng med et for stort indtag af alkohol. Dette skyldes, at alkohol påvirker nogle af de kvindelige kønshormoner, der forbindes med udviklingen af brystkræft.
ANNONCE
Kvinder og alkohol
Og det er ikke kun brystkræft, man øger risikoen for at få. Alkohol danner for eksempel kræftfremkaldende stoffer, når det nedbrydes i leveren, og man mistænker, at alkohol forstærker den kræftfremkaldende virkning af cigaretter.

Så er det i øvrigt også værd at huske på, at når du drikker dig fuld, indtager du rent faktisk et giftstof, der udover at sætte din lever på overarbejde, bedøver hjernen i en sådan grad, at et længerevarende forbrug af alkohol kan ende i kroniske hjerneskader og efterfølgende afhængighed.

Det er meget sjældent noget, man tænker over, når man hopper i den lille sorte hjemme foran spejlet.

Drik med omtanke
Når du nu skal i byen i weekenden, eller der er middag ved vennerne, så husk på, at der skal meget lidt til for at formindske de negative virkninger af alkohol.

Følg for eksempel Sundhedsstyrelsens råd om højst 14 genstande per uge for kvinder, og højst fem genstande af gangen. Disse grænser skal ses som absolut maximum. Flere forskere taler for at sætte grænsen ned til syv per uge for kvinder, da vores hormonelle sammensætning gør os mere sensitive.

Gruppepres
Selvom det er et tabubelagt emne, opstår der også blandt voksne, gruppepres. Selvom det lyder absurdt, er der en adskillelse imellem dem, der drikker og dem, der ikke gør. Dette uudtalte pres kan få mange til at indtage alkohol på tidspunkter, hvor de ikke selv ville have valgt at drikke.

Her mener jeg, det er vigtigt at tage en beslutning, inden man tager hjemmefra, om man drikker eller ej, og så holde sig til den beslutning, man har truffet - også selvom selskabet bliver nok så hyggeligt. 

Det samme gælder, når det er dig, der holder festen eller middagen. Sørg for, at der er alternative drikke til dem, der måtte have lyst til at holde en alkoholfri aften. Lav noget saft og hæld det i karafler ligesom vin, eller mix nogle drinks uden alkohol, så dem, der ikke drikker, ikke føler sig udenfor selskabet. På den måde kan en del af det inddirekte pres lettes.

Tænk på, at din krop ikke har brug for alkohol. Det er noget, du engang imellem kan vælge at indtage, fordi du har lyst, og med tanke på, at for meget kan være rigtig skadeligt for dig. Når du indtager alkohol i begrænsede mængder, og ikke drikker over fem genstande af gangen, kan du minimere risikoen for mange kræftformer, og du minimerer samtidig risikoen for senere i livet at blive afhængig.
ANNONCE
Del

Seneste nyt