Aniston

Kvinder i politik

Seks kvindelige politikere - fra seks forskellige partier

De har gode uddannelser, familie, børn og en travl, politisk karriere. De får hele deres liv til at gå op i en højere enhed - i hvert fald udadtil, og dette er netop, hvad mange danske kvinder stræber efter at opnå. De danske partierne har haft travlt med at få kvinderne kørt frem i mere fremtrædende roller.

Således er de kvindelige toppolitikere blevet idolbilleder for mange danske kvinder. Her sættes fokus på 6 fremtrædende kvinder fra 6 forskellige partier.

Ulla Tørnæs
ANNONCE
Kvinder i politik
Ulla Tørnæs er 42 år, oprindeligt fra Esbjerg og medlem af Venstre. Allerede i 1986 blev hun ansat i Venstres sekretariat, og i 1988 blev hun landsformand for Danmarks Liberale Studerende.

Fra 1989 til 1993 var hun desuden Vicepræsident i "The International Federation of Liberal and Radical Youth".

I 1998 blev hun medlem af Venstres Hovedbestyrelse, og fra dette år og indtil 2001 var hun politisk ordfører, og fra den 27. november 2001 indtog hun Undervisningsministeriet, hvor hun stadig er den dag i dag.

Ulla Tørnæs er ikke en af de yngste kvinder blandt Folketingets medlemmer, heller ikke en af de ældste.

Men på trods af hendes meget politiske liv er det først nu - efter år 2000 - at hun er kommet helt frem i forreste række og blevet en af de kendte, danske kvinder, der til daglig beskæftiger sig med den danske politik.
ANNONCE
Kvinder i politik
Lene Espersen

Lene Espersen fra Det Konservative Folkeparti er en af de stærke, unge kvinder i Folketinget, som får familieliv og karriere til at gå op i en højere enhed.

Hun er uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet i 1990 og været medlem af Folketinget siden 1994. Fra 1991 til 1992 arbejdede hun som Markedsanalytiker hos Aarhus Stiftsbogtrykkeri, og fra 1992 til 1994 var hun systemkonstruktør og konsulent i Bankernes EDB Central, Roskilde.

Efter en årrække at have været politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti, blev hun i 2001 udnævnt til Justitsminister, hvilket hun stadig er i dag.

Hun har sammen med manden, Danny Feltmann Espersen, to sønner på henholdsvis 1 og 3 år, og alligevel får hun tid til at passe ungerne. Hvem kan ikke huske den nyudnævnte Justitsminister, der i medierne blev præsenteret som nybagt mor, der mødte op til vigtige møder med den sovende Marcus under armen?

Pia Kjærsgaard
ANNONCE
Kvinder i politik
Pia Kjærsgaard, en stærk kvinde, der ikke lader sig kue af manges forhadte fremstilling af hende. Hun har altid været en kvinde, der turde sige sin mening - lige meget om den var populær eller ej.

Især har hun profileret sig på udlændingepolitikken, hvor hun altid har gået ind for håndfaste løsninger.

Hendes tilhængere elsker hende for hendes faste holdninger, netop hvad angår udlændingepolitikken og hendes ligeså bløde og menneskekærlige værdier med hensyn til ældrepolitikken.

Hun er en af de få kvinder, der har været med til at stifte et parti i de moderne tider. Dansk Folkeparti blev dannet i 1995, da Pia Kjærsgaard og 4 andre forlod Fremskridtspartiet i protest efter et noget forvirret Landsmøde, der blev sendt direkte for åben skærm.

Desuden er hun slået til Ridder af 1. grad af Dannebrog, ligesom hun har fået adskillige priser.

Elsket af sine tilhænger og hadet af sine modstandere, Pia Kjærsgaard må siges at være en kvinde, der har formået at profilere sig i Dansk Politik.
ANNONCE
Kvinder i politik
Lotte Bundsgaard

Den 31-årige socialdemokrat blev i 1995 uddannet lærer fra Odense Lærerseminarium. Hun startede allerede sin politiske karriere i folkeskolen, hvor hun blev elevrådsformand fra 1986-1988 på Bellingeskolen.

I 1988 meldte hun sig ind i Socialdemokratiet såvel som SDU, og året efter, da hun startede på Sankt Knuds Gymnasium i Odense, blev hun omgående formand for elevrådet, ligesom hun samtidig fik formandsposten i Danske Gymnasielevers Sammenslutning, DGS.

Det varede dog ikke mere end til 1990, da hun her blev formand for DSU Odense og medlem af DSU's Hovedbestyrelse.

Senere endte hun i Socialdemokratiets top, og den dag i dag er hun Næstformand for Socialdemokratiet samt medlem af en række udvalg, herunder Finansudvalget, Socialudvalget, og Erhvervsudvalget i Folketinget. Desuden har hun været By- og boligminister samt minister for ligestilling.

Alt dette får hun tid til, selvom hun har et familieliv med to små børn på henholdsvis 2 og 5 år.

Anne Baastrup
ANNONCE
Kvinder i politik
Den 52årige kvinde fra Socialistisk Folkeparti er en af de midaldrende, kvindelige politikere, men hun har ikke været inden for Folketingets mure i ret lang tid.

Hun blev først meldt ind i SF i 1987, og i 1992 blev hun medlem af hovedbestyrelsen, hvor hun siden har haft adskillige ordførerskaber, herunder for retspolitik, uddannelsespolitik og kommunalpolitik.

Men selvom hun først blev toppolitiker i en alder af 40 år, har hun lige siden ungdomsårene interesseret sig for politik og sat sine fingeraftryk ude i samfundet. Først på universitetet, og derefter i sine børns daginstitutioner og skoler.

Miljø, børn og unge er vigtige emner for Anne Baastrup; det kommer måske af, at hun selv er mor til 3 børn og bedstemor til et barnebarn.

Anne Baastrup er således endnu en kvindelig profil fra Folketinget, som man må tage hatten af for, for sit store engagement, utrættelighed og enorme overskud, som det kræver at have et tidskrævende job som toppolitiker.
ANNONCE
Kvinder i politik
Marianne Jelved

Den 61årige partiformand for Det Radikale Venstre er oprindelig uddannet folkeskolelærer og cand.pæd. i dansk fra Danmarks Lærerhøjskole. Som folkeskolelærer har hun undervist i cirka 22 år. Derudover har hun undervist i 10 år på Danmarks Lærerhøjskole.

I 1981 blev hun valgt ind i kommunalbestyrelsen i Grundsø, senere blev hun valgt ind i Folketinget, hvor hun nu er gruppeformand i Det Radikale Venstre.

En kvinde, der desuden har opnået at blive Viceborgmester og, under Nyrup-regeringen, Økonomiminister fra 1993 til 2001.

Hun er om muligt én af de mest fremtrædende kvinder inden for dansk politik. Ikke et af de nye skud på partistammen, men én af de garvede - én af dem, der har været med i toppen i mange år, endda én af de eneste kvindelige partiformænd.

En stærk, fremtrædende og vellidt profil, der ikke er bleg for at give sin mening til kende - en kvinde, som har viet sit liv til politikkens kunst og som alle de andre kvinder har fundet den svære balancegang mellem familielivet, fritiden og karrieren.




Men hvad mener du? Er disse 6 profiler nogle, som vi danskere kan være stolte af? Og hvad med alle de andre kvindelige som mandlige profiler, der har deres daglige gang på Christiansborg?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce