Aniston

Kvinde - kend din vin

Skal din julemiddag og god vin følges ad?

Står du for julemiddagen i år, og skal den have følge af lækker vin? Så er det måske på tide, du får opfrisket din viden om de smagfulde dråber.

Kvinde - kend din vin
Jeg er ofte lost, når jeg står foran hylden med vin og forsøger at finde netop den, som både passer til maden, men som man også kan sidde og nyde efter maden uden af "få for meget".

For hvordan er det lige, man skal spotte netop den vin, når man praktisk talt intet ved om den slags?

Specielt i julen vil man gerne kunne servere en god vin til al den dyre mad, så what to do?

Vin - for dummies
Jeg fik dog forleden et tip om, at der nu er udgivet en ny gratis vinfolder, som kan bruges som guide til netop sådan nogle situationer.

Vinfolderen er udgivet af det australske vinfirma Hardys, som gerne vil give dig og mig svar på vores spørgsmål omkring vino.

Folderen hedder "Tips og tommelfingerregler om mad og vin - En hjælpende hånd til alle vinentusiaster" og indeholder en række vinråd, som kan være gode at have in mente, når man både skal vælge og nyde vinen.

Gode råd
Nogle af de gode råd lyder som følgende:

Grundlæggende skal man tænke i sødme, syre, fedme og bitterhed, når vin og mad skal sammensættes. Vinen og maden skal enten komplimentere hinanden eller 'spille op' til hinanden.

OKSEKØD: Vin til oksekød er bestemt af, hvilken ret oksekødet indgår i. Det vil sige: Kraftige retter kræver kraftig rødvin, og braiserede retter er gode med den type vin, som retten er braiseret i. Generelt er rødvine med lidt sødme gode sammen med oksekød.

SKALDYR: Skaldyr indeholder megen sødme i sig selv og skal derfor have modspil i form af friske hvidvine uden fadlagring. Generelt er rødvin ikke godt til skaldyr på grund af det høje indhold af jod i skaldyr, som sammen med tanninen i rødvinen giver en forstærket smag af jern.

GRØNTSAGER: Kogte, dampede grøntsager går bedst med friske og aromatiske hvidvine som Pinot Gris. Rødvin er ikke at anbefale, da sødmen i kogte grøntsager ødelægger rødvinssmagen.

DESSERT: En god grundregel, når vinen skal vælges til desserten, er, at dessertens farve bestemmer farven på vinen. Det vil altså sige, at mørke vine går godt til mørke desserter og ligeså den anden vej. Jo sødere dessert, jo sødere skal vinen også være.

Du finder resten af de gode tips til valg af vinen (og en del blærerøvsdetaljer) her.

Er du klar til at imponere ved julebordet? Bon appetit!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce