Aniston

Krydderurter

Vor naturlige medicin

Du kender måske navnene på dem, du kender måske smagen, og du bruger dem måske i din madlavning. Men måske skulle du egentlig bruge dem endnu mere. Disse krydderurter er nemlig rigtig gode for din sundhed.
Krydderurter
Vil du bevare den naturlige sundhed, så gælder det selvfølgelig om at spise varieret. Men, når du laver mad, er det også rigtig godt, hvis du bruger masser af friske krydderurter.

Dels smager de af mere, og dels indeholder de en masse naturlige stoffer, der sørger for at holde dit immunforsvar helt på toppen.

Du bliver simpelthen naturligt sund, ligesom du slipper for de værste forkølelser.

Chili, Hvidløg og Ingefær

De fleste ved, at chili, hvidløg og ingefær indeholder nogle stoffer, der er rigtig gode for kroppen, og det er altså ikke bare en skrøne.

Chili stimulerer hjertet og kredsløbet, ligesom det stimulerer fordøjelsen og både virker opkvikkende og desinficerende. Herudover bruges det mod gigt, muskelsmerter og nervesmerter, og så skulle man kunne komme af med en forkølelse, hvis man tager den i opløbet.

Hvidløg er lidt af et all-around-middel. Blandt andet hæmmer den både bakterier, svampe og vira, og den kan bruges mod herpes, forkølelse og influenza. Derudover skulle det virke på fodvorter. I det hele taget er hvidløg et stimulerende middel, der øger blodcirkulationen, udrenser og virker appetitstimulerende, og det kan også bruges mod både for højt og for lavt blodtryk.

Har du hang til søsyge eller køre-syge? Måske kan du tage det med en god omgang ingefær, eller måske indeholder dine piller stoffer fra planten. Ingefær virker mod både køresyge, søsyge, kolik, kvalme, dårlig fordøjelse, dårligt blodkredsløb såvel som forkølelse og hoste.

Velkendte krydderurter

Kørvel er en krydderurt, der kan bruges sammen med mange ting, herunder grøntsager, salat, kød, ost og pasta. Det har dog også andre egenskaber end den gode smag, da den virker mod hovedpine, kolik og hoste ligesom den er fordøjelsesstimulerende og hjælper på appetitten.

Dild kan også bruges til mange ting, men er især god i dilddressinger og sammen med fisk. Den er dog også fordøjelsesfremmende, og så virker den mod luft i maven.
ANNONCE
Krydderurter
Estragon bruges sammen med fjerkræ, æg, sauce, suppe, fisk, salat, sennep og eddike - men som medicin kan du bruge den mod dårlig fordøjelse, tandpine og hikke.

Kommen er også et meget gavnligt middel, da det igen virker fordøjelsesfremmende, er bakteriedræbende og kan bruges mod tarmluft, hovedpine og tandpine, ligesom det er urindrivende og virker mod dårlig ånde.

Hvis du arbejder med sort kommen, er der endnu flere medicinske egenskaber, blandt andet virker det mod orm, menstruationsforstyrrelser og bronkitis. Derudover er de knuste frø førhen blevet brugt mod lus.

Koriander er endnu en krydderurt, som virker fordøjelsesstimulerende. Det er også beroligende og virker mod migræne.

Merian bruges specielt i italiensk mad og frikadeller, supper og fjerkræ. Det virker også mod menstruationssmerter, søvnløshed, spændingshovedpine, hoste og bronkitis. Og så er det nervestyrkende.

Oregano, også kaldet vild merian, er igen en krydderurt, der bruges i italiensk mad, og ligesom merian er den beroligende og virker mod søvnløshed. Oregano er også godt mod forkølelse, hovedpine og hoste.
ANNONCE
Krydderurter
Rosmarin bruges især i kødretter og tomatretter, men det smager også godt sammen med kartofler. Det er igen et fordøjelsesfremmende middel, og det stimulerer både kredsløb og nerver, ligesom det er bakteriedræbende og virker mod hovedpine.

Timian kan bruges mod hoste, bronkitis, menstruationssmerter, diarre, hovedpine og alkoholisme. Derudover er timian bakteriedræbende, og så kan det bruges mod tømmermænd.

Salvie er endnu et godt middel mod uregelmæssig menstruation, ligesom det

bruges i forbindelse med halsbetændelse, hoste, træthed og svedeture. Det er utrolig godt som svampemiddel og middel mod overgangsalder. Derudover virker det bakteriedræbende, og så er det godt for fedtfordøjelsen.

Persille, Purløg og Karse

Persille er jo en meget anvendt krydderurt. Brug den mod højt blodtryk, dårlig fordøjelse, feber, hudlidelser og uregelmæssig menstruation. Derudover er den vanddrivende, appetitvækkende og udrensende. Har du spist meget hvidløg, kan du dæmpe den dårlige ånde med frisk persille.

Purløg har ikke så mange egenskaber, men det er da fordøjelsesfremmende. Karse er stimulerende, vandrivende og bruges mod hoste og astma. Brøndkarse er ligeledes vandrivende, og så virker det mod blodmangel, skørbug og tuberkulose, ligesom det er slimopløsende og udrensende.

Laurbær, Mynte og Lakrids

Endeligt tre eksempler på andre gode, naturlige ting.

Laurbær er fordøjelsesfremmende, appetitstimulerende og virker mod bronkitis og influenza. Man skal dog ikke spise alt for meget af det, da laurbær i store mængder kan være giftigt.
ANNONCE
Krydderurter
Mynte har en hel del egenskaber. Den er stimulerende, fordøjelsesfremmende, svedfremmende, virushæmmende og bakteriedræbende.

Herudover virker det mod tarmluft, forkølelse, influenza, hovedpine, generelle smerter, dårlig koncentration og kvalme.

Lakrids anses mest for at være noget små børn peger på, på slikhylderne, og lakridsplanten bruges også i det slik, man kan finde på købmandens hylder. Planten har dog også andre egenskaber end den velkendte smagsoplevelse.

Den virker mod bronkitis, hoste, astma, gigt, mavekatar og mavesår. Derudover styrker den immunforsvaret og leveren. Den er også vanddrivende, afførende og betændelseshæmmende.

Men, det kan dog ikke anbefales at spise masser af det lakrids, du finder på slikhylderne. Lakridsrod er et meget bedre alternativ.
ANNONCE
Del

Seneste nyt