Aniston

Kronprinsebryllup

Mange har ventet længe på et kongeligt bryllup, hvor prinsen får prinsessen…

Kronprinsebryllup
Vi kender ham alle sammen, ikke sådan helt privat, men fra blade, aviser og mange andre steder. I årevis har rygterne omkring Kronprinsen ville vide, at han skulle forloves, ført med den ene så den anden. De piger, som pressen har svirret ekstra meget om, er fotomodellen Katja Storkholm, tv-værtinden Nina Klinker-Jørgensen og popsangerinden Maria Montell. Men ingen af dem løb af med den unge smukke prins.

I september 2000 rejste Kronprins Frederik og hans lillebror Prins Joachim til Sydney i Australien for at overvære OL. Det var her, Kronprinsen mødte Mary Elisabeth Donaldson for første gang -selv har de ved flere lejligheder fortalt, at Mary ikke anede hvem vores Kronprins var. Så man kan vel antage, at hun har skudt papegøjen med stil, og de har stort set været uadskillelige siden.

Mary hører ikke til de kærester, som Kronprinsen har haft en del af, der bliver skjult og gemt, når pressen lurer lige om hjørnet. Hun har flere gange været inviteret til bryllupper hos Kronprinsens venner og er endda blevet præsenteret for den spanske Konge på havnen på Mallorca. Det var længe før en forlovelse var på tale, i hvert fald officielt, men mon ikke de fleste kunne tænke lidt selv, for hvorfor skulle Mary flytte til Danmark og blive ansat som konsulent hos Microsoft i Vedbæk, hvis der ikke var bare en lille smule alvor i det forhold.

Hans rigtige navn er Frederik André Henrik Christian, men i daglig tale kender danskerne ham nok bedst som Kronprinsen eller Pingo, som hans soldaterkammerater i frømandskorpset døbte ham.

Han er en blød, begavet, men også en barsk ung herre, der efterhånden har prøvet lidt af hvert. Han er Akademiker, elitesoldat og Grønlandsfarer, og så elsker han rockmusik. Han hører musik døgnet rundt. I et interview til musikbladet Gaffa i februar 2003, afslørede han, at hans kærlighed til rockmusikken ikke bare handler om musik, men også om oprør mod systemet, forældre og adfærdsnormer. Man kan vist roligt sige, at han har kæmpet for at føre nutiden ind i kongehuset, hvilket mange respekterer ham for.

Når han en dag bliver Konge af Danmark, vil han være den den sjette regent af Glücksborgske linje, som overtog tronen, da Christian 9. blev konge efter den barnløse Frederik 7. i 1863.
ANNONCE
Kronprinsebryllup
Hvem er Mary Elisabeth Donaldson

Mary kommer fra den anden side af jordkloden, helt præcis fra Tasmanien, hvor hun kom til verden den 5. februar 1972. Det var også her, på den lille ø Tasmanien, som ligger sydøst for Australien, hun voksede op som den yngste af fire søskende. Hendes forældre, Henrietta og John Dalgleish Donaldson, emigrerede som helt unge i 1963 fra Skotland til Australien. Henrietta Donaldson døde af hjertestop i 1997, til stor sorg for Mary, som var tæt knyttet til sin mor.

Da Mary nåede skolealderen, gik hun de første par år i skole i Texas, USA. Hendes far arbejdede i den periode på NASAs rumfartscenter. I 1983 vendte familien Donaldson tilbage til Tasmanien og det var her Mary tog sine sidste år i skolen, og hendes uddannelse som bachelor i jura og handel fra University of Tasmania, foregik også her.

Da universitetstiden var slut, arbejdede hun som kundechef i det internationale reklamebureau Young and Rubicam i Sydney. Senere blev hun ansat hos ejendomsmæglerkæden, Belle Property i Sydney, og her arbejdede hun i 1½ år, før hun lagde Tasmanien og alt hvad det bringer med sig af venner og familie bag sig, og flyttede til Europa. Mary elsker sport og de udfordringer hun udsættes for her.
ANNONCE
Kronprinsebryllup
Marys søskende

Jane er den ældste af de fire søskende. Hun er 37 år, farmaceut og gift med Craig Stephens, som er revisor. Sammen har de tre børn, og bor i Hobart.

Patricia er den næstældste i flokken og 35 år. Hun er gift med Scott Bailey og har tre børn. Hun er sygeplejerske og arbejder på Royal Hobart, og bor i selv samme by. Hendes kælenavn er Trish.

Patricia har været gift to gange. Hendes første mand Ken Woods, er far til de to ældste børn, Madison og Michael. Det tredje barn Mollie Kaye Bailey kom til verden den 15. september 2002.

John, flokkens eneste dreng, er 33 år, gift og har to børn. Han er geolog og arbejder med minedrift.

Mary er, som vi alle ved, Danmarks kommende kronprinsesse og den yngste af de fire søskende. Hun er 31 år og er forlovet med Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik af Danmark.

På Morris Avenue i Taroona, en middelklasseforstad til Tasmaniens hovedstad, Hobart, finder man deres barndomshjem.

Lidt om Marys forældre

I 1997 døde Marys mor, Henrietta Donaldson af hjertestop. Hun var en meget vellidt dame og ved hendes begravelse kunne kirken ikke rumme alle hendes venner, familien og alle kollegaerne fra universitetet, hvor hun arbejdede som sekretær for vicerektoren. (University of Tasmania)

Henrietta, blandt venner bedre kendt som Etta, var en afholdt dame, som var højt elsket af mange mennesker. Oprindeligt kom hun fra Eidinburg.

Marys far John Donaldson er 62 år og har en doktorgrad i matematik, og var i mange år chef for det matematiske fakultet på University of Tasmanina. I 2001 tog han orlov fra dette job og rejste til England, hvor han gæsteforelæste på Universitetet i Oxford. Men han rejste også for at bo sammen med sin nye kone, forfatteren Susan Moody.

Da orloven var slut, rejste han tilbage til Tasmanien, men har i år trukket sig tilbage og er gået på pension. Han sluttede som lektor på universitetet i Hobart, og er stadig gæsteprofessor på et universitet i Sydkorea.

Med sig til Tasmanien havde han også hans nye kone, og sammen bor de nu på en mere eksklusiv adresse, i Sandy Bay, længere oppe ad kysten. Området er efter sigende Hobarts svar på Hellerup.

Marys farforældre

John Donaldsons skotske forældre fulgte familien, da de emigrerede til Tasmanien, og her boede de i en lang årrække. Marys farfar døde for et par år siden og i juni 2002 døde hendes farmor i en alder af 88 år, i sit hjem på Tasmanien. Mary er opkaldt efter sin farmor af samme navn.
ANNONCE
Kronprinsebryllup
Forlovelse og bryllup

Den 8. oktober 2003 blev Kronprins Frederik og Mary Donaldson forlovet, og bryllupsdatoen blev sat til den 14. maj 2004.

Den 14. maj er i sandheden dagen, hvor Danmark går i sort. Mange, faktisk rigtig mange har fri fra arbejde og man regner med tomme butikker, sygehuse og ikke mindst bil-tomme gader i København den dag.

Fredag den 14. maj 2004 kl. 16.00 bliver de viet i Københavns Domkirke, Vor Frue kirke af Københavns Biskop, Erik Norman Svendsen, som bistås af professor Thodberg.

Kongehuset satser på at køre i åben karet gennem hovedstadens gader, som vil være pakket med mennesker, der vil se det unge smukke par, der engang skal regere i det lille kongerige Danmark.

Dronning Margrethe og Prins Henrik har inviteret 800 gæster til at overvære vielsen i Vor Frue kirke, og ca. halvdelen er også indbudt til bryllupsmiddagen, som bliver afholdt i et telt på 1400 kvm, der bliver opsat i parken ved Fredensborg Slot.

Op til brylluppet er der yderligere inviteret 330 gæster til officiel middag på Christiansborg slot og 1200 gæster skal med til festforestillingen på Det Kgl. Teater. Herudover vil der være adskillige private fester, middage og frokoster.
ANNONCE
Kronprinsebryllup
Erindringsmønt

I anledningen af det kongelige bryllup er der lavet en erindringsmønt med et dobbeltportræt af Kronprins Frederik og Mary Donaldson, men de ses kun på bagsiden, for forsiden er reserveret til et portræt af Dronning Margrethe.

Erindringsmønterne, en 20-krone og en 200-krone kan fra den 10. maj købes i pengeinstitutter og hos mønthandlere.

Monogram

Dronning Margrethe har tegnet et fællesmonogram til Frederik og Mary.

Frimærke

Sammen med Postverk Føroyar og POST Greenland, udgiver Post Danmark et frimærke med samme motiv til ære for kronprinseparret, som også pryder frimærket.
Lidt af hvert

 • Du må selv bestemme om du vil hejse Dannebrog eller det australske flag den 14. maj 2004


 • Mary er blevet veninde med Ellen Hillingsøe, som er Dronning Margrethes gudbarn


 • Den 7. maj 2004 bliver det kongelige bryllup fejret med en rockkoncert i parken


 • På bryllupsdagen bliver Mary dansk statsborger


 • Mary har fået foræret et medlemskab i en golfklub, hvor der ellers er 15 års ventetid


 • Mary får gratis tøj af modebutikker


 • Den populære Mary bliver inviteret til fester hos folk, som hun slet ikke kender


 • Frederiks polterabend blev holdt i Egypten. Mary og Dronningen kendte planerne


 • Mary er en flittig rytter, hun er meget glad for at løbe, spille tennis og så går hun til yoga


 • TV2 har klaget til hoffet, over, at de ikke må lave et "nyt" interview med kronprinsen op til brylluppet i maj. De må nøjes med gamle udsendelser om kronprinsen.


 • Marys polterabend blev holdt på Lystrup Slot ved Fakse


 • Mary har fået intensiv danskundervisning og er blevet helt ferm til det danske sprog


 • Danskerne har i en periode kunne drikke royal øl. Bryllupsøllen hedder Crown


 • Det danske kongehus er Europas fattigste


 • Kronprinsen har 10 ansatte


 • Der gisnes om, at Dronning Margrethe og hendes to søstre har arvet 100 mio. fra deres mor Dronning Ingrid. Penge som Kronprinsen og Mary vil arve en dag


 • Brudekjoleforretningen Lilly har givet alle ansatte fri på bryllupsdagen, så begivenheden kan følges på TV-skærmen


 • Inden den 14. maj skal den ægtepagt, der sikrer Kronprinsen "det hele" i tilfælde af en skilsmisse, være underskrevet. Ellers intet bryllup, medmindre kongehuset vil dele det hele med Mary


 • Australierne ser ned på vores Kronprins fordi han ryger og har tatoveringer


 • Kashmir spiller op til bryllup i Det Kongelige Teater dagen før dagen


 • Frederik og Mary skal på i Frederik VIIIs palæ, som er på 4000 kvm og har udsigt over Langeline


 • Den 14. maj 2004, kan du følge med på alle TV-stationer, hvis du vil se hvad der sker når Kronprinsen får sin Kronprinsesse. Zulu Royal sender bl.a. fra kl. 15.00 - midnat, og mon ikke det bliver dagens sjove indslag vi skal se her!

Efter den 14. maj 2004 kan du læse mere om Kronprinsebrylluppet her på siden
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce