Aniston

Kroniske smerter

Lider du også?

Rigtig mange danskere lider af kroniske smerter. Og det giver store problemer, både for den enkelte, for omgivelserne og for samfundet som helhed. Mindre livskvalitet, øget sygefravær og risiko for depressioner er noget af det, personer med kroniske smerter må leve med.
Kroniske smerter
Almindelige, akutte smerter er til for at fortælle hjernen, at noget er galt, eller i hvert fald at noget væv et sted i kroppen er i risikozonen for at blive beskadiget. Det er selvfølgelig meningen, at man skal reagere på smerterne.

Hvis for eksempel du sætter hånden på en varm kogeplade, er det ganske smart, at din hjerne får besked om, at det altså gør ondt, så du kan få flyttet hånden igen. Og det er rigtig smart, at du får besked om, at du har ondt i maven, inden din blindtarm springer, så lægerne har en reel chance for at fjerne den i tide.

Meget udbredt problem
Men kroniske smerter har umiddelbart ikke noget formål. I hvert fald ikke så vidt vi ved. Og det er meget svært at behandle. Derfor må folk med kroniske
smerter ofte bare lære at leve med det.

Faktisk er der cirka 800.000 danskere, der lider af kroniske smerter, hvilket betyder, at de har haft mere eller mindre konstante smerter i mere end seks måneder. Ud over smerten er også følgesymptomerne meget belastende, både for det generelle helbred og for den psykiske tilstand. Ofte bliver man træt, irritabel og sover dårligt, man mister koncentrationsevnen, får hukommelsesbesvær, bliver mindre aktiv og isolerer sig. Alt dette kan munde ud i angst og depressioner.

Derudover oplever mange med kroniske smerter, at omverdenen stiller sig uforstående over for problemerne, simpelthen fordi man ikke umiddelbart kan se på dem, at de har smerter. Mange oplever også at blive stemplet som hypokondere, og de føler ikke, de bliver taget seriøst og behandlet rigtigt af sundhedssystemet - primært på grund af at der ikke umiddelbart findes nogen behandling. Derved er der ret stor risiko for, at den syge mister sit job på grund af det øgede sygefravær.

Har du kroniske smerter?
Det er især kvinder, der bliver ramt af kroniske smerter, og risikoen stiger med alderen. Ligeledes er der større risiko, hvis man er skilt, har en kort uddannelse, er overvægtig eller hvis man, efter ens egen vurdering, har et dårligt helbred.

Den gode nyhed er, at man godt kan lære at leve med smerterne, men det tager tid og meget energi, og det hele afhænger af, at man i første omgang lærer at acceptere sine nye og ændrede livsbetingelser, til trods for at de er ændret til det værre. Har du selv kroniske smerter, eller kender du én, der oplever generne? 

Test din viden om kroniske smerter her.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce