Aniston

Kongens store tale

Lige så fantastisk, som du har fået fortalt.

9 ud af 6 stjerner
Kongens store tale
"Kongens store tale" har været rost af både anmeldere og biografgængere.

Den har ikke bare fået nogle få rosende ord med på vejen, nej den har fået alskens tillægsord til at flyve gennem luften - de positivt stemte vel at mærke.

"Kongens store tale" endte da også med at løbe med fire af de største priser ved dette års Oscar-prisuddeling, nemlig: Bedste film, Bedste instruktør, Bedste mandlige hovedrolle og Bedste manuskript).

Det må siges at være flot, og filmen er da også ganske enestående.

En forsagt konge
"Kongens store tale" handler om "Bertie", spillet af Colin Firth, som har noget af en byrde at løfte.

Det er nemlig slet ikke meningen, at Bertie skulle være konge. Men da Englands Kong George V (Michael Gambon) dør og Berties storebror Kong Edward VIII (Guy Pearce) er nødt til at abdicere på grund af sit forhold til en gift kvinde,  bliver den forsagte Bertie pludselig kronet som konge af England i 1936.

Bertie lider dog af en rimelig alvorlig talefejl, der gør det svært for ham at fremstå som den stærke leder, landet har brug for, da England er på vej i krig med Tyskland.

Taleterapi af bedte skuffe
Den nytiltrådte konge har haft en svær barndom og stammer meget, specielt når han bliver nervøs.

Kongen har prøvet mange mere eller mindre alternative metoder til at arbejde med sin talefejl. Men intet virker, og hans temperament løber af med ham, når nogen forsøger at hjælpe.

Bertie møder dog den excentriske taleterapeut Lionel Logue (Geoffrey Rush), og efter en noget svær start begynder de to at finde ind til hinanden og frem til uortodokse, men effektive, metoder, der udvikler kongens sprog og talegaver.

Flere tillægsord!
"Kongens store tale" handler således om Berties vej fra at være den kommende konges lillebror til at blive Englands nye konge, der skal holde taler for nationen i en af landets hårdeste perioder.

Den skildrer således den virkeligt usikre konges ufrivillige vej til tronen, der til sidst ender med, at han valser derudaf med rank ryg.

Det lyder måske ikke videre interessant i sig selv, men "Kongens store tale" er super bevægende, smukt fortalt og virkeligt rørende.

Den byder på helt ekseptionelt godt skuespil fra flere kanter, og den er troværdig og virkeligt seværdig.

Samtidig er filmen morsom og meget smuk.

Ja, nu kaster jeg også med tillægsord, men det er ikke uden grund, at "Kongens store tale" har vundet alskens priser og ros, siden den landede i biograferne.

Den skal ses. Ja, det skal den virkelig!

"Kongens store tale" er udkommet på dvd den 5. juli 2011.

Foto: SF Film A/S
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce