Aniston

Kokkenes Klimakogebog

Lav mad uden dårlig samvittighed.

10 ud af 6 stjerner
Kokkenes Klimakogebog
Hører du til dem, der tænker over, hvordan du handler ind, tilbereder mad, og hvad du putter i munden?

Så er du sikkert blandt de få danskere, der rent faktisk skænker miljøet en tanke, når det handler om mad.

Men det kan der blive lavet om på med "Bedre mad - Kokkenes Klimakogebog", som gør det nemmere at lave klimavenlig mad.

Ingen vindfrikadeller
"Bedre mad - Kokkenes klimakogebog" er ikke fyldt med luftstegte vindfrikadeller, som bogens forfatterinde joker med i forordet.

I stedet finder du opskrifter af spændende kokke som Søren Gericke, Charlotte Grønlykke,  Rasmus Kofoed, Erwin Lauterbach, Ahn Lê, Jakob  Mielcke, Jakob de Neergaard, Thorsten Schmidt,  Vivi Schou og Torsten Vildgaard  

Klimavenlige tips
Men hvordan gør bogen så maden mere klimavenlig?

Opskrifterne i "Bedre mad - Kokkenes Klimakogebog" følger eksempelvis årstidernes gang, så man kun spiser ingredienser, som kan dyrkes i nærheden i den givne sæson.

Det er eksempelvis ikke spift at fylde sig med salat i november, fordi det ikke er salatsæson om vinteren. Der bør man i stedet springe på pastinak, selleri og tranebær.

Der er således en hel liste, som måned for måned viser, hvad der hører årstiderne og månederne til.

Herudover indeholder bogen en "udledningspyramide", der viser, hvilke fødevarer der griser mest i miljøet, og hvilke der forårsager mindreudledning. Hummer er eksempelvis no-no for ofte, mens muslinger og posevand er fint.

På den måde kan oversigterne i bogen også anvendes som indkøbsguide til andre retter end dem, man lige finder i "Bedre mad - Kokkenes klimakogebog".

Mad med god samvittighed
Retterne i kogebogen spænder lige fra gode hverdagsretter, der ikke kræver oceaner af tid, til det nye nordiske køkken, hvor brugen af lokale råvarer og vilde urter går fint i tråd med den klimavenlige grundtanke i bogen.

Resultatet er en række indbydende retter som eksempelvis Søren Gerickes "Stenbidersalat med søde æbler", der er god at nyde til foråret, og Vivi Schous "Kastanjesuppe med svampe og andehjerter", som er en efterårsret.

Det gode ved opskrifterne er naturligvis, at de fleste af dem lyder og ser meget lækre ud, men det er også, at de kan have indflydelse på, hvordan verden ser ud om 100 år.

Så det er opskrifter med god smag og god samvittighed serveret i en ganske lækker bog.

Godt værktøj for klimaet.
Tænk over dette, næste gang du laver mad: At leve er at bruge af klodens ressourcer, selv helt nede på det mest basale plan.

Vi skal alle sammen have søvn, drikke og ikke mindst noget at spise. Og det skal helst smage godt - en reven gulerod og en kogt kartoffel kan ofte ikke tilfredsstille vores kulinariske drømme. 

Al den mad og drikke slider på miljøet og klimaet. Faktisk er det omkring 30 % af klodens CO2-udledning, der stammer fra vores fødevareproduktion - og hovedsagelig  fra den industrielle fødevareproduktion.

Men den viden nytter ikke meget, hvis vi ikke formår at fylde vores køkkener og tallerkener med spændende retter, der er tilberedt af klimavenlige råvarer.

Så hvis du vil begynde at tænke mere over, hvad du handler ind, hvad du spiser, og hvornår du spiser det. Så er "Kokkenes klimakogebog" et godt værktøj til at begynde med.

Bogen er fyldt med god viden og indbydende opskrifter, men alene dens vision gør, at den er værd at give topkarakter.

"Bedre mad - Kokkenes klimakogebog" er redigeret af Stine Gudmundsen-Holmgreen og udgivet af Tiderne Skifter den 9. november 2010 til vejl. udsalgspris på 299 kr.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce